שתף קטע נבחר

יפן הציבה טלסקופ חלל חדש במסלול קוטבי

לדברי חוקרים, הטלסקופ החדש המצלם בתחום האינפרה-אדום, יהיה אחד מהטלסקופים החשובים ביותר בעשור הקרוב ויצליח להסביר תהליכים שהתרחשו עם היווצרות היקום. ובאירופה: ה-ESA הודיעה כי תמשיך במשימת "קריואסט", למרות הכישלון לפני כשנה

הצלחה ליפן: לאחר דחיה של 48 שעות בשל הגשם הכבד במקום השיגור, יצא הלווין Astro-F לדרכו והוצב בהצלחה במסלול. הלווין מצלם בתחום האינפרה אדום והוא מיועד לחקור את אורם של כוכבים המוסתרים מאיתנו בשל האבק הקוסמי. Astro-F יקיף את כדור הארץ במסלול קוטבי ויבצע סקירה בתחום האינפרה-אדום הקרוב והרחוק בשמים.

 

סקר של כל השמים (All Sky Survey) יבוצע ברגישות גבוהה יותר מאשר הסקר הקודם שבוצע על ידי לווין דומה ששוגר ב-1983. חוקרים אומרים כי הטלסקופ החדש יאפשר מבט עמוק ליקום הראשוני ,והוא צפוי להיות אחד מהמצפים הבינלאומיים החשובים והמרכזיים לחקר החלל. הטלסקופ הוא חלק ממשימה למיפוי היקום, בה משתתפים יפן וסוכנות החלל האירופית.

 

Astro-F הוא הלווין השלישי שמשגרת יפן מאז תחילת השנה, כשתוכנית החלל של המדינה מבקשת לסגור את הפער עם יריבתה האיזורית - סין. הסוכנות לחקר התעופה והחלל של יפן (JAXA) שיגרה שני טילים מדגם H-2A ועליהם לוויני תצפית בינואר ובפברואר מהאי הדרומי המרוחק טנגאשימה.

 

אירופה לא מוותרת

 

במקביל, החליטה סוכנות החלל האירופית (ESA) לשגר לווין נוסף במשימה "קריואסט", שנכשלה לפני כשנה לאחר התרסקות לווין לאחר השיגור. ב-ESA הוחלט לבנות העתק של הלווין המקורי בעלות של 135 מיליון יורו. לפי הערכות ראשוניות, יהיה קריוסאט-2 מוכן לשיגור בתוך שלוש שנים.

 

הלווין יחקור את תכסית הקרח בקטבי כדור הארץ ואת השינויים בהם כתגובה להתחממות כדור הארץ, ולאור ההערכה שחלקים מכיפות הקרח הולכים ונהיים דקים. המדענים הבריטיים שפיתחו ועומדים מאחורי המשימה אורמים שמשימת קריוסאט "חשובה מכדי ללכת לאיבוד".

 

פרופ' דאנקן וינהאם מיוניברסיטי קולג' בלונדון אמר כי "כל המעורבים שמחים מאוד על תרומתם, קטנה או גדולה ככל שתהיה, להבטחת הבניה מחדש של הלווין ואנו מאמינים שלקריוסאט 2 תהיה הזדמנות להוכיח את עצמו. עבורי זו זכות לדעת שהמשימה הקטנה שלנו זוכה לתמיכה כה נרחבת", הוסיף.

 

הלווין המקורי אבד דקות לאחר שיגורו מקוסמודרום פלסטסק מצפון רוסיה חוקרים ברוסיה הגיעו למסקנה כי התקלה היתה בתוכנה המפעילה את השלב השלישי של טיל הרוקוט. שרים אירופים הסכימו בדצמבר כי יש לתת עדיפות לשיגור מחדש של קריוסאט, אך ההחלטה הסופית ניתנה בפגישת צוות משימות כדור הארץ של סוכנות החלל האירופית שהתכנסה השבוע בפריס.

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התרסקות הלווין האירופי
צילום: רויטרס
מומלצים