שתף קטע נבחר

אולמרט לפוטין: לא נבדיל בין חמאס לאבו מאזן

על רקע ביקור ראשי החמאס במוסקבה, טילפן נשיא רוסיה אל ממלא מקום ראש הממשלה. השניים שוחחו במשך כ-40 דקות על המצב החדש שנוצר במזרח התיכון. פוטין: מו"מ מתקיים תמיד עם צד שעמדותיו מסובכות וקשות. אולמרט: עם הקמת ממשלת חמאס, לא נוכל עוד להפריד בין הפרלמנט החמאסי לבין אבו מאזן. במקביל טילפן פוטין גם לנשיא ארה"ב, ושוחח עמו בנושא

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שוחח היום (א') בטלפון עם ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט. לפי הודעת הקרמלין, השניים דנו במצב החדש שנוצר במזרח התיכון, בשיחה, שיזם פוטין במקביל לביקור משלחת מנהיגי החמאס במוסקבה. במקביל לשיחה עם אולמרט, קיים פוטין שיחה גם עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, שעסקה אף היא בחמאס ובמזרח התיכון.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי השיחה בין פוטין לאולמרט ארכה כארבעים דקות, וכי הנשיא פוטין הדגיש כמה פעמים במהלך השיחה כי רוסיה לא תנקוט בשום צעד שיהיה מכוון נגד אינטרסים ישראלים, ולא תפגע בביטחון ישראל.

 

פוטין אמר כי במהלך השיחות בינם לבין משלחת החמאס, הציבו הנציגים הרוסים את דרישות הקוורטט ובהן ההכרה בישראל. פוטין הסביר את העמדה הרוסית, המצדדת בקיום מגעים עם החמאס ואמר כי משא ומתן מתנהל תמיד עם צד שני שעמדותיו קשות ומסובכות.

 

מ"מ ראש הממשלה אמר כי עמדת ישראל בנושא זה שונה בתכלית מהעמדה הרוסית, וכי ישראל לא תנהל כל משא ומתן עם ארגון טרור דוגמת החמאס. עוד הוסיף אולמרט כי הייתה זו טעות לפגוש את ראשי החמאס בטרם התחייב הארגון לקבל את שלושת העקרונות שהתקבלו על ידי הקוורטט, שרוסיה היא חלק ממנו.

 

אולמרט אמר לפוטין כי מגעי רוסיה עם החמאס מעודדים את התנועה שלא לערוך את השינויים הנדרשים ממנה על ידי הקהילה הבינלאומית, על מנת שתהפוך לבת שיח.הוא ציין עוד כי כאשר תוקם ממשלה בראשות החמאס, לא ניתן יהיה לעשות הפרדה מלאכותית בין הממשלה והפרלמנט של הרשות הפלסטינית הנשלטים בידי החמאס, לבין יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן.

 

דובר מטעם הקרמלין אמר שבשיחה דנו שתי המדינות במצב החדש שנוצר אחרי נצחון החמאס בבחירות ברשות הפלסטינית. "זו הייתה שיחה עניינית, הוחלפו בה מידע ודעות לגבי המצב החדש", אמר הדובר. באשר לשיחה עם בוש נמסר מהקרמלין כי "ראשי המדינות שוחחו על פתרון המצב במזרח התיכון, לאור השיחות במוסקבה עם משלחת נציגי החמאס".

 

ישראל חייבת לסגת לקווי 67'

 

בפגישה שהתקיימה ביום שישי בין שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב למשלחת החמאס אמר ראש הלשכה המדינית של התנועה, חאלד משעל, כי "ישראל חייבת לסגת לגבולות 67' ולאפשר את זכות השיבה של הפליטים אם היא רוצה שלום". לברוב מצדו אמר כי "על החמאס להכיר בישראל ולכבד הסכמים שחתמה הרשות הפלסטינית עם ישראל". 

 

משעל אמר לאחר הנחיתה במוסקבה, כי ישראל אינה מכבדת את מפת הדרכים. "הבעיה אינה עמדת חמאס אלא עמדת ישראל. היא למעשה סירבה למפת הדרכים", הצהיר משעל בפני עיתונאים. הוא התייחס בדבריו גם לחשיבות הדיפלומטית של הביקור: "חשוב לנו שיהיו לנו יחסים עם הקהילה הבינלאומית, ואנחנו מחשיבים את הביקור במוסקבה, בירתה של מעצמה גדולה, כתחילת יחסים כאלה".

 

במהלך השבועיים האחרונים קיבל ממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט מסרים עקיפים מפוטין על כך שרוסיה מצדדת בעמדת ישראל והקוורטט כנגד החמאס. אחד המסרים האלה הועבר לפני כשבועיים על ידי ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני. עם זאת, בדרגים נמוכים יותר בישראל הובעה מורת רוח מההודעה של מוסקבה לפיה יקדמו את משלחת ראשי החמאס בביקורה במוסקבה. הודעתה זו של מוסקבה פרצה למעשה את המעגל הבינלאומי אותו טוותה ישראל, ואיפשרה את הזמנת החמאס על ידי מדינות נוספות, ביניהן טורקיה, דרום אפריקה ומדינות דרום אמריקה.

 

למרות הודעות המרגיעות מלשכת ראש הממשלה על התיאום בין פוטין לאולמרט, חוששים בירושלים שמוסקבה מנסה לקבל עמדת מתווך בכיר בדיאלוג במזרח התיכון, על חשבונה של ישראל. החשש הכבד הוא שבמהלכים הנוספים, בעיקר לאחר כינונה של ממשלת הנייה מהחמאס, להעברת כספים מאירופה והעולם, עלולה עמדתה של רוסיה לפגוע באינטרס הישראלי.

 

ובתוך כך קרא היום לחמאס נשיא סוריה, בשאר אסד, שלא להכיר בישראל עד שזו תשיב את כל הזכויות המגיעות לפלסטינים. "נצחון החמאס הוא נקודת כוח שבה אנו צריכים להשקיע את כוחנו כדי לחזק את העמדה הערבית בנוגע לתהליך השלום", הוסיף אסד. "הכרה צריכה להיות מקושרת להשבה של הזכויות המלאות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
לא נבדיל בין חמאס לאבו מאזן. אולמרט
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
לא נפגע בישראל. פוטין
צילום: איי פי
מומלצים