שתף קטע נבחר

מסעודה אוהבת תיאטרון?

אחרי שבועות של מאבקים על שידור טקס פרסי התיאטרון בטלוויזיה, נרתמה מועצת הפיס לגייס את הסכום שחסר והטקס ישודר ב"קשת". בתיאטרון עדיין כועסים ולא מבינים למה חושבים שתיאטרון לא מביא רייטינג

בערוצי הטלוויזיה המסחריים בישראל מאמינים שלתיאטרון הישראלי אין רייטינג, ולראייה - במשך שבועות ארוכים ניסו מארגני טקס פרס התיאטרון לגייס 30 אלף דולר שחסרו למימון שידורו. הבוקר (ג') הודיעה מועצת הפיס לתרבות ולאמנות כי בכוונתה לתרום את הסכום, שיאפשר את השידור ב"קשת". מנהלת המועצה אסתי דינור מבטיחה: "בכוונתנו לתמוך בפרס באופן שוטף גם בשנים לבוא. מדובר בהתחייבות לכמה שנים".

 

במפעל הפיס התגייסו בראש ובראשונה בכדי להביא לפתרון המשבר, אך גם מתוך אמונה ש"תרבות טובה לעסקים", כפי שהצהיר לא פעם יו"ר המלכ"ר, שמעון כצנלסון. בניגוד לזכייניות ערוץ 2 והרשות השנייה, במועצה לתרבות ולאמנות של מפעל הפיס מכירים את המספרים שמדברים בעד עצמם. 8 מיליון ישראלים רוכשים מדי שנה כרטיסים להצגות תיאטרון, מופעי מחול, קונצרטים ומוזיאונים. מתוכם פוקדים את אולמות התיאטרון 4 מיליון איש, 3.2 מיליון צופים יותר מרוכשי הכרטיסים למשחקי כדורגל. בניגוד לאחוזי הצופים הנמוכים לנפש במשחקי כדורגל בישראל, על פי דו"חות בינלאומיים נמצאת מדינת ישראל במקום הראשון ברשימה העולמית של צריכת תיאטרון.

 

"באופן מוזר ובניגוד מוחלט למספרים, נפקד מקומו של התיאטרון מהטלוויזיה וזוכה להתייחסות מצומצמת ומזלזלת גם בעיתונות. כך שתגובת זכייניות ערוץ 2 ומועצת הרשות השנייה לא הפתיעו אותנו גם אם העציבו", אומרת ציפי פינס מנכ"לית תיאטרון בית ליסין, "ההתייחסות, כשקיימת, מזלזלת ומתייחסת לתיאטרון כאל משהו אליטיסטי ורחוק מ'העם', למרות שאותו עם הואבפועל צרכן תרבות מסיבי וככזה היה רוצה לזהות את גיבורי התרבות שלו גם על המסך ובעיתונות".

 

פינס מאשימה את התקשורת ביצירת דימוי פיקטיבי שאינו תלוי מציאות. "העובדות מדברות בעד עצמן", היא אומרת, "חשיפת פרס האקדמיה לקולנוע מאוד גדולה, למרות שמספר הצופים בקולנוע הישראלי קטן לאין ארוך ממספר הצופים בתיאטרון. זה קשור לאפיל שנקבע על ידי מתווכי התרבות, כלומר התקשורת. העיתונות בכל העולם מתייחסת לביקורות על בכורות בתיאטרון כידיעות חדשותיות שמתפרסמות בעמודי החדשות. בישראל זה עולם הולך ונעלם, למרות שבהחלט מפרסמים ביקורות על בכורות בקולנוע.

 

"זכייניות ערוץ 2 ומעצבי דעת הקהל בתקשורת לא מבינים את הכוח של התיאטרון ועד כמה נמצא תחום זה בלב הקונצנזוס. בבית ליסין בלבד צפו בשנה החולפת 840 אלף איש, זה מספר מטורף.

בניגוד לחו"ל, התיאטרון הישראלי נגיש גם לפריפריות כי הוא תיאטרון נודד שמופיע מקרית שמונה ועד אילת. במקום לעודד את זה מתייחסים אלינו בזלזול בוטה. אנשי טלוויזיה המציאו את המושג 'מסעודה משדרות' מתוך ראייה מעוותת של המציאות. יש לי חדשות בשבילם - מסעודה משדרות רואה תיאטרון. תרבות זה לא רק טלוויזיה ולא רק ערוץ 2. טלוויזיה אמורה לשקף את המציאות הישראלית וחלק מזה אומר לתת ביטוי לחיים פה. התיאטרון הוא אינטגרלי ממרקם החיים בישראל ובמובן זה הם נכשלים בתפקידם".

 

טקס חלוקת פרסי התיאטרון ייערך ביום שישי, 7 באפריל, בתיאטרון בית ליסין בתל-אביב. אחרי שבועות של מו"מ שובץ האירוע לשידור על מסך "שידורי קשת" ששה ימים מאוחר יותר. "השידור המאוחר הוא אילוץ ולא בחירה. זה נכון שקרו מקרים גם בעבר שהטקס הועבר בשידורים לא ישירים, אך הפעם זה נכון שהמרחק גדול במיוחד בין האירוע לשידור", אומר איתמר גורביץ מנהל פרסי האקדמיה הישראלית לתיאטרון.

 

הסיבה כמובן קשורה בקיומו של הטקס בצהרי יום שישי ובלו"ז הצפוף של שידורי קשת ערב חג הפסח. "יום חמישי, 13 באפריל, הוא היום היחיד בו אפשר היה לשדר את הטקס במשבצת פריים טיים. ברור שיש חסרונות ויתרונות למרחק מהאירוע, אך כיוון שמדובר במוצאי החג, אנחנו חושבים שזו חשיפה טובה", הוא מוסיף.

 

גורביץ', שהיה שותף אקטיבי מאוד בניסיון להגיע להסכם מול מועצת הרשות השנייה וזכייניות ערוץ 2, אומר: "זה מתסכל בעיקר מכיוון שתרבות ככלל ותיאטרון בפרט לא זוכים להתייחסות במשך השנה, ומגיע לתיאטרון הישראלי לקבל את הפריים-טיים מתוך רצון ונכונות גדולה ולא מתוך מאבקים.

במדינות מתוקנות ערוצי טלוויזיה אמורים להילחם על שידור הטקס. זו התייחסות מעציבה. לתיאטרון מגיעים פי ארבעה רוכשי כרטיסים מאלה שמגיעים למגרשי הכדורגל, ולמרות זאת תראי איזו נוכחות יש לכדורגל על המסך הקטן מול הנוכחות שניתנת לתיאטרון".

 

גורביץ', שדחה את התניית מועצת הרשות השנייה בתמיכה בשידור הטקס באם זה ייערך בבאר שבע, אומר: "זה היה ניסיון של הרשות לגזור קופון. אנחנו בתקופת בחירות וברור שמדובר במעשה שלכאורה אמור להציג את הרשות באור חיובי ומתחשב בפריפריה. זה היה חסר כל הגיון ולא נכון משום כיוון, ויתרה מזה, אם בערוץ 2 רוצים לעשות אירוע בפריפריה שיזמו אירוע ולא יתלבשו עלינו. כל ההתנהלות מוזרה בעיני. הרשות השנייה היא הרגולטור של ערוץ 2 והמנדט שלה הוא להקפיד על הבאת איכויות לטלוויזיה. היא היתה יכולה לעזור בקלות רבה, אבל הביכה את עצמה ואותנו בכל העסק הזה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתי טיראן ב"המלט". יביא רייטינג?
לאתר ההטבות
מומלצים