שתף קטע נבחר

ועדת עמונה: מי צודק הרמטכ"ל או השר עזרא?

סתירה מהותית ראשונה התגלתה בין עדות הרמטכ"ל לבין העדות שמסר השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, בוועדה לחקר אירועי עמונה. השר עזרא טען כי הכוחות נאלצו ללכת כל הלילה בשל חסימות כבישים שהתבצעו על יד המתנחלים ואילו הרמטכ"ל אמר כי "התכנון הראשוני היה שהכוחות יצעדו ברגל, בסך הכל הם צעדו למעלה מחצי שעה". חלוץ גילה: "צעיר מהימין אמר לי: 'אתה יודע שיכולתי לירות בך הרבה פעמים'". לדבריו, "הערכתי שעוצמת ההתנגשות תהיה גבוהה, ונסמכתי גם על מידע מהשב"כ"

ועדת החקירה לאירועי עמונה: סתירה מהותית ראשונה התגלתה היום (ד') בין עדויות הרמטכ"ל לבין עדות שמסר השר לביטחון פנים, גדעון עזרא בפני הוועדה. "המסע הרגלי תוכנן מלכתחילה", קבע הרמטכ"ל וסתר באופן משמעותי את עדותו של השר עזרא.

 

השר עזרא טען כי הכוחות נאלצו ללכת כל הלילה בשל חסימות כבישים שהתבצעו על יד המתנחלים ואילו הרמטכ"ל אמר באותו עניין כי "התכנון הראשוני היה כי הכוחות יצעדו ברגל ובסך הכל הם צעדו למעלה מחצי שעה". עוד הוסיף הרמטכ"ל בעניין כי "החיכוך בין המפנים למתנחלים התקיים רק בעליה הראשית לעמונה".

 

להלן קטע מעדותו של השר עזרא בפני הוועדה (כפי שמופיע בפרוטוקול), שמחדד את ההבדלים בינו לבין חלוץ.  "לגבי החסימות, כביש 60 זה הכביש שמוביל מכיוון חיזמה צפונה. היו חסימות בסדר גודל קטן בירושלים, אבל בציר חיזמה היו חסימות גדולות, ולא יכולנו להרשות לעצמנו להיתקל בחסימות לבתים של עמונה. לכן החליטו על מסלול שדרש מהשוטרים ללכת שעות רבות ברגל, בלי שינה. למיטב זכרוני, הם יצאו בשעה 21:30 בערב, על מנת למלא את המשימה בבוקר. עד כדי כך המסלולים היו ארוכים וקשים, והכל בגלל הדברים שתיארתי זה עתה".

 

היו"ר יובל שטייניץ שאל: "מה היה אופי החסימה בכביש 60? האם היו שם אנשים על הכביש, כמו שהיו בזמנו בנתיבי איילון? האם היו שם חסימות פיסיות? שמן? עזרא השיב: "אני לא ראיתי את החסימה. אני מבטיח לשלוח לוועדה תשובה מוסמכת על אופי החסימות. אני מציע שאת השאלה הזאת תפנה לצה"ל".

 

"אחד הצעירים אמר לי: יכולתי לירות בך"

 

חלוץ גילה כי בטקס סיום קורס קצינים שנערך לפני שבוע בלטרון, ניגשו אליו שני צעירים מהימין ו"אחד מהם אמר לי: 'אתה יודע שיכולתי לירות בך הרבה פעמים'. היתה שם הרבה טינה".

 

הרמטכ"ל הוסיף ש"פינוי עמונה הוא אירוע שיש לו שורשים עמוקים בזמן והוא נידון עוד בטרם ההתנתקות. משהוחלט על מימוש המהלך, ולאחר מיצוי המהלכים המשפטיים, קיבלנו את המשימה וביצענו אותה היטב. וכשאני מדבר על מערכות אכיפת החוק אני מתכוון לבנייה בלתי חוקית ומאחזים בלתי חוקיים וכאלה. צה"ל נותן את ההגנה התקפית, המעטפת, וכך נעשה".

 

לפני הרמטכ"ל העיד הבוקר בפני הוועדה ראש השב"כ, יובל דיסקין, בדלתיים סגורות. דיסקין התייחס להערכות שהשב"כ סיפק לפני העימותים.

 

הרמטכ"ל: ההנחייה: בלי כדורי גומי, עם גז מדמיע

 

הרמטכ"ל הוסיף כי "נוצרה אווירה שבעמונה הולכת להיות התנגשות. אני הערכתי שהעוצמה תהיה גבוהה. נסמכתי גם על האינפורמציה שקיבלנו מהשב"כ. קיבלנו מידע על הלכי רוח".

 

הוא ביקש לציין שנערכו דיאלוגים עם ראשי המתנחלים עד ערב המבצע. "אני דיברתי עם זמביש, הוא האחרון שאיתו דיברתי בהקשר של עמונה. שוחחתי איתו והבנתי כי הצעתו היא לנסר את הבתים ל-4 ולהעתיקם לעפרה. אני לא מומחה גדול בעניין רק שאלתי 'מתי זה בוצע בפעם האחרונה בישראל?' ותשובתו של זמביש היתה 'מעולם לא. נראה לי קצת הזוי לנסר בתים ולהזיז אותם ובכל זאת שאלתי 'כמה זמן זה יקח?' והתשובה היתה 6 שבועות. לאור כל זה אמרתי לשר הביטחון שהצעת המתנחלים אינה ישימה".

 

רב אלוף חלוץ אמר כי ההוראה היתה שלא להשתמש בכדורי גומי וההחלטה על הפעלת האמצעים ניתנה לקצינים. "ידענו שיהיו פרשים. היתה הגדרת על - מהם סך האמצעים. אך ההחלטה בשטח היתה של הקצינים בשטח... אני יכול לקבוע חסם עליון - לא להשתמש בכדורי גומי. אני אישרתי את החסמים העליונים, ואני עומד גם מאחורי הדבר הזה, וההחלטה בפועל היא החלטה בזמן אמת". לדבריו, "הטיפול בהפרות סדר על ידי אלות בלבד, כפוף ע"י איש משטרה בדרגת נצ"מ לפחות, או אלוף משנה. הפעלת גז מדמיע היא באישור מפקד אוגדה. אין לבצע ירי של אמצעים לפיזור הפגנות". עם זאת, לדבריו, ניתן היה להשתמש בגז מדמיע.

  

רב אלוף חלוץ התייחס לגבולות האחריות בין הצבא למשטרה: "משטרת ישראל אחראית על המגע עם האזרח וצה"ל נותן לה את הסיוע מסביב במעטפת".  לדבריו, "יש דיאלוג בין הצבא למשטרה. יושבים ביחד, אישור התוכניות מגיע עד לרמטכ"ל, ובאישור התוכניות מועלים גם האמצעים לשימוש והסמכויות. בדרך כלל המפקדים בשטח הם הנושאים באחריות, בגלל שהם בשטח. כל האמצעים שעומדים לרשות משטרת ישראל וצה"ל, עמדו גם הפעם". הוא ציין כי "יש שתי רמות של אחריות. האחריות המקצועית לפינוי היא של המשטרה. האחריות הכוללת היא של הצבא כמייצג את הריבון ביהודה ושומרון".

 

"פינוי עמונה לא דומה להתנתקות"

 

על פי חלוץ, "בשום מקרה לא הובן על ידי שפינוי עמונה הוא כמו התנתקות. התנתקות זה מהלך שבוצע מול יישובים חוקיים, ובעמונה מדובר במהלך לאכיפת חוק וסדר לבנייה בלתי חוקית, ולכן אני לא מוצא מקום להשוואה בין שני האירועים".

 

הוועדה זימנה גם את מפקד אוגדת איו"ש, תת אלוף יאיר גולן, להופיע בפניה, אך שר הביטחון לא איפשר לו להגיע לדיון. ח"כ יובל שטייניץ מתח ביקורת על כך בפתח הדיון. לדבריו, איש אינו ראשי להורות לקצין הבכיר שלא לבוא להעיד. לדבריו, חובת ההופעה דומה לחובת ההופעה בפני הרשות השופטת, ואני מקווה שהעניין הזה ייפתר במהרה".

 

"ראשי מועצת יש"ע לא הגישו למדינה הצעה רצינית לגבי פשרה בפינוי המאחז עמונה", כך אמר אתמול היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בוועדת החקירה בכנסת. מזוז הוסיף שלא הונחה בפניו הצעת פשרה קונקרטית אלא "מעורפלת, שהוגשה ברגע האחרון ונועדה לדחות את הקץ".

 

אתמול העידה ענת רוט, שחוקרת את הנעשה ביש"ע. היא הייתה עדה לתדרוכים בעמונה ולטענתה, הדגש הושם על אי אלימות. "הוחלט כי שיטת המאבק תהיה כמו בגוש קטיף, כלומר: לשבת על הרצפה, לשלב ידיים ושיוציאו אותם בכוח". היא סיפרה כי הצירים היו פתוחים לחלוטין. "הילדים שעמדו מסביב לבתים עמדו רועדים מפחד, וקבוצות-קבוצות של שוטרים התסערו עליהם בסוסים ואלות. פה ושם נזרקו אבנים". לדברי רוט, שבעצמה ספגה חבטה בראשה, "לא הייתה כתובת, לא היה עם מי לדבר".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
חלוץ הבוקר בוועדה. אין דמיון לוועדה
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: יואב גלאי
דיסקין. העיד בדלתיים סגורות
צילום: יואב גלאי
צילום: רויטרס
העימותים בעמונה
צילום: רויטרס
מומלצים