שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

לפני שיהיה מאוחר: איך להציל את בתי הגידול הלחים בישראל

מקורות מים רבים בישראל נפגעו כתוצאה מהטיית מקורות המים וייבוש השטחים הלחים. כיצד ניתן לשפר את מצבם של מקווי המים בישראל ולהציל את בתי הגידול היחודיים הקיימים רק בארצנו? כתבה שלישית ואחרונה

קשה להעריך את היקף הנזק הנגרם לטבע כתוצאה מהטיית מקורות המים וייבוש השטחים הלחים הנמשך זה למעלה ממאה שנים, אולם ברור לכל כי לנגד עיננו אנו מאבדים מערכות אקולוגיות ייחודיות , בהן ערכי טבע רבים שיכולים להתקיים אך ורק במים ובסביבתם, וכמובן רק באיכות מים טובה – כפי שהטבע נתן.

 

המקומות שנפגעו בישראל הם רבים: מקורות הירדן, שמורת החולה, נחל עינן ומעין עינן, מוצא הירדן מהכנרת, נחלי הגליל, נחל הקישון, נחל הירקון ונחל תנינים, הם רק חלק מהמקומות שבהם נפגעה באופן משמעותית זרימת המים ואיכותם. פגיעה זו הובילה להרס האיזון האקולוגי ולמותם של מינים רבים במקום. כיצד ניתן לשפר את מצבם של מקווי המים בישראל, ולהצילם?

 

הקצאות מים לשמירת טבע

 

רשות הטבע והגנים פיתחה בעבר ומקיימת כיום מערכת של הקצאות מים לגנים ולשמורות בשיתוף עם נציבות המים, במטרה לשמר את מעט הטבע שנותר בבתי הגידול הלחים. בקיץ 2004 שונה חוק המים כך שהטבע הפך לצרכן מים לגיטימי, ונציב המים מחויב לספק כמויות מים באיכות ובכמות נדרשת לקיום מערכות טבע ונוף.

 

מטרתן של ההקצאות היא בראש וראשונה "לשמר מצב קיים" ולמנוע פגיעה נוספת בנחלים, ובמקומות בהם ניתן – אף לשפר את הזרמת המים לטבע. כך הושגו הסכמים לחלוקת מי נחל הדן בצפון, שמירת קטע "רטוב" בנחל כזיב, הבטחת הזרמת המים בנחל תנינים, ועוד. יש להמשיך ולפעול להסדרת הקצאות מים לשמירת טבע עבור אותם נחלים, מעיינות ובתי גידול אקווטיים שחסרים עדיין הקצאות.

 

תכנית אב למים לטבע

 

לטווח הארוך – הרשות נערכת להכנת תוכנית אב למים בטבע, תוך הגדרת הצרכים האמיתיים של הנחלים ובתי הגידול הלחים הן לכמויות המים – על פי חלוקה עונתית, והן לאיכות המים הנדרשת לקיום מיני החי והצומח בהם. הקצאות מים אלו יעוגנו על-פי חוק המים – בדומה לכל שאר הקצאות המים הניתנות לצרכני המים השונים.

 

פעולות חירום

 

עם ההחמרה במצב משק המים בעשור האחרון – ביקשה הרשות מנציבות המים לנקוט בפעולות חירום על מנת להציל בתי גידול לחים מסוימים מכליה מוחלטת. כך הוזרמה לבריכת הנופרים שבמקורות הירקון כמות מינימלית של מים מקידוחי "מקורות", ולבריכות מעיינות הנעמן שיבשו - הוזרמו מים מקידוח סמוך.

 

בשמורות אחרות הרשות מבצעת פעולות פיזיות, כגון: העמקת בריכות המים והרחבת שטחי המים והאחו הלח, ומסדירה אותם כך שיוכלו להתמודד עם המחסור החמור במים.

 

הקצאת משאבים וייצור מקורות מים חלופיים

 

על מנת לקיים את בתי הגידול הלחים בבסיסם הטבעי - על המדינה להקצות את המשאבים הדרושים לכך, הן במימון והן בכמויות מים. יש לייצר מקורות מים חלופיים בדחיפות (בעקר התפלת מי-ים) – ובכמויות הולכות וגדלות – על מנת לענות על הביקושים הגדלים למים שפירים מחד, ומאידך – לאפשר קליחה טבעית של המעיינות מאגני מי התהום – אל הנחלים תוך שיקום מפלסי מי התהום שבהם. קליחה כזו תשמר את הנוף הטבעי ותסייע לשקם את הנחלים וכן תביא לשיפור איכות המים המנוצלים מאגנים אלו.

 

כבר כיום משרד האוצר נענה לבקשות הרשות לסיוע תקציבי מיוחד על מנת לקדם ביצוע פעולות לשיקום בתי גידול לחים ולהסדיר הזרמת מים נאותה לשמירת ערכי הטבע והנוף.

 

שיקום נחלים

 

רשות הטבע והגנים פועלת במסגרת המנהלה לשיקום נחלי ישראל שבמשרד לאיכות הסביבה, להביא לסילוק המזהמים מנחלי הארץ, וכן שותפה בקידום תוכניות אב לשיקום וטיפוח הנחלים, להשבת בתי הגידול הטבעיים שבהם ולפיתוח אתרי נופש ותיירות לרווחת כלל האוכלוסייה.

 

הכותב הוא מנהל מדור ניטור נחלים, ברשות הטבע והגנים.

 


 

גם השנה, בפעם השלישית, מציינים ארגונים שונים בישראל את "שבוע האהבה לטבע למים ולסביבה". השנה, האירועים בסימן "זכות האדם והטבע למים" - הגנה על מקורות מים, בתי גידול לחים, איכות המים, חיסכון במים ועוד. ynet מלווה את הפרויקט בסדרת כתבות ומאמרים בנושא שימור ערכי הטבע, בתי הגידול הטבעיים ומקורות המים בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן בש
הירקון - דרושה פעולת הצלה
צילום: רונן בש
הכתבה מתוך פרוייקט "שבוע האהבה לטבע, למים ולסביבה 2006"
מומלצים