שתף קטע נבחר

המפכ"ל על סרטי עמונה: עריכה היא אומנות

חברי הוועדה עימתו את המפכ"ל עם סרט שצולם על ידי מועצת יש"ע מהפינוי. רב ניצב קראדי בתגובה: "זה פשוט אומנות לקחת תמונות, לעשות עריכה יפה ואז זה לא נראה טוב. אתם לא רואים את התמונה הכוללת. הוא הוסיף: "לא היתה כוונה מלכתחילה להשתמש באלות, זה הוחלט רק כאשר היתה התנגדות". לדבריו, "האירועים הותירו גם בנו צלקת". מועצת יש"ע: הגיבוי שלו לשוטרים - תעודת עניות ליושרו

"תוצאות הפינוי והשימוש בכוח לא היו קלות גם לנו, הן הותירו גם בנו צלקת", כך אמר היום המפכ"ל משה קראדי (ד') בעדותו בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית לאירועי עמונה. המפכ"ל הוסיף כי "לא היתה כוונה מלכתחילה להשתמש באלות, זה הוחלט רק כאשר היתה התנגדות".

 

חברי הוועדה עימתו את המפכ"ל עם סרט שצולם על ידי מועצת יש"ע מהפינוי. רב ניצב קראדי אמר בתגובה: "מצטער שלא הבאתי את הסרט שלנו. אני מודה שהתמונות לא מצטלמות טוב, אבל  זה פשוט אומנות לקחת תמונות, לעשות עריכה יפה ואז זה לא נראה טוב. אתם לא רואים את התמונה הכוללת. אתם בדרך כלל רואים את הסוסים כשהם באים בפעם השלישית, אתם לא רואים את שתי הפעמיים הקודמות. אולי מדובר בסוס שנדקר על ידי דוקרן ובסופו של דבר מאבד את השליטה, הדברים לא יכולים להיות מנותקים מהקונטקסט הכללי".

 

הסרט שהוגש ע"י ארגון זכויות האדם ביש"ע לועדת החקירה

 

המפכ"ל ביקש לציין כי "אנחנו נמצאים בתחקיר של המשטרה. משטרת ישראל היא גוף מסודר. התוצאות של התחקיר אמורות להיות מוצגות בפניי כבר בתחילת שבוע הבא".

 

הוא הוסיף ש"מדובר כאן באנשים שלמעשה הפרו את החוק. כשמדברים על שימוש בכוח על ידי שוטרים, אני רוצה להזכיר לכולם שרק למשטרה יש את הזכות להשתמש בכוח. אין מקום לעשות השוואה בין שימוש בכוח שעשו שוטרים לשימוש בכוח שעשו מתפרעים".  


הפרשים בעמונה. "תסתכלו על כל התמונה". צילום: רויטרס

  

לדברי המפכ"ל, "לשימוש בכוח יש מחיר. הרי מעצם העובדה שאתה שולח אנשים לבצע משימה ואתה נותן להם את הזכות המוקנת להם בחוק להשתמש בכוח, כמובן שאתה מנחה אותם ואתה מדריך אותם ואתה עושה את הכל. אל יקל בעיניכם, התוצאות שראינו אותן גם בטלוויזיה, בסופו של דבר הן לא קלות לא רק למפונים, הן גם לא קלות לנו. לתוצאות האלה יש השלכות, התוצאות האלה יצרו צלקת גם בקרבנו, הן לא קלות לנו, הייתי שמח שהאירוע הזה היה מסתיים אחרת.."

 

קראדי הסביר ש"הגדרנו ארבע רמות של הפרת סדר: הרמה של הפרת הסדר שהיתה - היתה ברמה 4, אבל האמצעים שעשינו בהם שימוש היו ברמה 3, ברמה 4 אנחנו גם מפעילים גז מדמיע, ולא הפעלנו".

 

"מפקדים מהשורה הראשונה"

 

המפכ"ל סקר בפני חברי הוועדה את שאירע: "עם צו שיפוטי נשלחה משטרת ישראל לבצע הריסת 9 מבנים ביישוב עמונה. הצו השיפוטי קבע את המועד. הצבא והמשטרה עובדים בשיתוף פעולה מצויין שהתחזק מאז ההתנתקות. לגבי אופן חלוקת תחומי האחריות, הצבא כריבון בשטח נושא באחריות לביצוע המשימה.

הדיון בוועדה. צילום: גיל יוחנן

  

"מרגע קבלת המשימה החלטתי להקים מפקדה, ולה הכפפתי שלוש מפקדות. מדובר במפקדים מהשורה הראשונה שיש להם ניסיון עשיר באירועים מסדר גודל כזה, ולמפקדות האלה הכנסנו כוחות שהם ממיטב הכוחות שיש למשטרת ישראל  וכן יחידות מיוחדות של מג"ב, ושל המשטרה. הרכב הכוח שנקבע הוא הרכב כוח די מיוחד. כבר בהצגת התוכניות לראשונה קבעתי שהכוח יורכב לפחות מ- 1,700 שוטרים, כ-600 מתוכם יהיו מהכוחות המיוחדים".

 

הוא ציין כי "אנחנו קבענו לבצע את המשימה שאת המשימה הזאת יכולים לבצע 1,600 שוטרים. בלילה קודם למבצע, בהתייעצות טלפונית שהשתתפו בה הרמטכ"ל. לאחר הערכת המצב הורתי להוסיף 1,200 שוטרים, והם היוו כוח עתודה, במידה ויידרש. הם כוחות שמיומנים למשימות בכלל.  כשעה לאחר תחילת הפינוי, בעקבות צפייה שלי במרכז השליטה, אני הורתי לקדם אותו לבעל חצור, ושם הוא שהה. 2,900 שוטרים פעלו באירוע מבחינת משטרת ישראל".

 

לדבריו, "בסיכום המבצע נהרסו אותם 9 מבנים, נפגעו 89 שוטרים שקיבלו טיפול רפואי, ואזרחים. שמעתי את המספרים שהוצגו , ע"פ המשטרה 130 אזרחים פונו לקבלת טיפול רפואי. בשלב הראשון נעצרו 22 איש שהפרו את החוק. במהלך החקירה שאנחנו מבצעים כרגע אותרו 90 אנשים נוספים שעברו את החוק".

 

בתגובה לעדותו של מפכ"ל המשטרה בוועדה אומרים במועצת יש"ע: "האם הגדרתו של קראדי בוועדה כי השוטרים בעמונה היו ' ממיטב הכוחות', מתייחסת לפרשים שהצליפו במפגינים בשוט?, ליס"מניקים שהיכו באלות הפוכות נפגעי ראש על פצעיהם הפתוחים? או לשוטרים שעל פי החשד פגעו מינית בנערות?". "הגיבוי שמעניק קראדי להתנהגות העבריינית של השוטרים היא תעודת עניות ליושרו והגינותו", נאמר.

 

מי צודק - עזרא או חלוץ?

 

סתירה מהותית ראשונה התגלתה היום בין עדויות הרמטכ"ל לבין עדות שמסר השר לביטחון פנים, גדעון עזרא בפני הוועדה. "המסע הרגלי תוכנן מלכתחילה", קבע הרמטכ"ל וסתר באופן משמעותי את עדותו של השר עזרא.

  

השר עזרא טען כי הכוחות נאלצו ללכת כל הלילה בשל חסימות כבישים שהתבצעו על יד המתנחלים ואילו הרמטכ"ל אמר באותו עניין כי "התכנון הראשוני היה כי הכוחות יצעדו ברגל ובסך הכל הם צעדו למעלה מחצי שעה". עוד הוסיף הרמטכ"ל בעניין כי "החיכוך בין המפנים למתנחלים התקיים רק בעליה הראשית לעמונה".

 

חלוץ גילה היום כי "אחד הצעירים אמר לי: 'אתה יודע שיכולתי לירות בך הרבה פעמים'. היתה שם הרבה טינה". הרמטכ"ל הוסיף ש"פינוי עמונה הוא אירוע שיש לו שורשים עמוקים בזמן והוא נידון עוד בטרם ההתנתקות. משהוחלט על מימוש המהלך, ולאחר מיצוי המהלכים המשפטיים, קיבלנו את המשימה וביצענו אותה היטב. וכשאני מדבר על מערכות אכיפת החוק אני מתכוון לבנייה בלתי חוקית ומאחזים בלתי חוקיים וכאלה. צה"ל נותן את ההגנה התקפית, המעטפת, וכך נעשה".

 

לפני הרמטכ"ל העיד הבוקר בפני הוועדה ראש השב"כ, יובל דיסקין, בדלתיים סגורות. דיסקין התייחס להערכות שהשב"כ סיפק לפני העימותים. 

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
קראדי בוועדה. חכו לתחקיר
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
הרמטכ"ל מגיע לוועדה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים