שתף קטע נבחר

"להכריז על באר שבע העתיקה אתר לאומי לשימור"

עיריית באר שבע והמועצה לשימור אתרים דורשות מהמדינה להעמיד תקציבים לשימורו של המתחם שחוגג 100 שנים

"על מדינת ישראל להעניק מעמד של אתר לאומי לשימור לעיר העתיקה של באר שבע, לרבות העמדת תקציבים ראויים לשיקומו ושימורו לעתיד של המתחם כולו", כך אומרות עיריית באר שבע והמועצה לשימור אתרים.

 

"אין כל ספק, כי לעיר העתיקה יש פוטנציאל אדיר להפוך לפנינה תיירותית של ממש, שתהווה למעשה את מרכז התיירות בנגב כולו", אומרים ראש עיריית באר שבע יעקב טרנר ומנכ"ל המועצה לשימור אתרים יוסי פלדמן. "בדומה למקומות אחרים בארץ, גם כאן יכולים מבנים היסטוריים משוקמים להפוך לגלריות, בתי קפה, מסעדות, ואטרקציות נוספות שיהפכו את המקום לתוסס, דינאמי ופעיל 24 שעות ביממה. כמו כן, ניתן למשוך צעירים רבים לאזור על ידי הכשר מגורי סטודנטים במבנים משומרים. לאור מצבו הקשה של המתחם, אנו קוראים לממשלה ולכנסת לפעול בהקדם לקידום יוזמה זו, בטרם ייהרסו שכיות חמדה נוספות בעיר העתיקה".

 

העיר העתיקה בבאר שבע היא העיר הראשונה שהקימה האימפריה העותומנית בארץ ישראל, ואחת היחידות בעולם שתוכננה מראש כעיר שלמה. זאת, בניגוד לערים אחרות, שהתחילו מיישוב מצומצם, והתפתחו בהדרגה. העיר שהוקמה לפני כשמאה שנה על צומת הדרכים החשוב ביותר בדרום, ובמפגש הגבולות של שלושת השבטים הבדואים הגדולים בנגב (עזאזמה, מחמדין וזורבה) - תוכננה במבנה שתי וערב, וכללה בחלקה העליון את מבני הממשל וציבור, בחלקה התחתון מבני מגורים ומסחר, וכן גינות, בארות ועוד.

 

במלחמת העולם הראשונה נכבשה העיר על ידי צבאו של הגנרל אלנבי, ועד סיום המנדט נשלטה בידי הבריטים. במלחמת העצמאות כבשה חטיבת הנגב את באר שבע (שלאחר עזיבת הבריטים נותרה עיר ערבית), שבמהלך השנים הלכה והתפתחה הרבה מעבר למתחם ההיסטורי המקורי.

 

חלק מהמבנים והאתרים ההיסטוריים (באר אברהם, בית המושל, בית הספר לילדי השייח'ים ואחרים) שוקם במשך השנים, חלקו על ידי גורמים פרטיים, אולם ככלל - מחייב מצבו של מתחם העיר העתיקה שיקום ושימור יסודיים. בין המבנים שיש לשמרם תחנת הרכבת הטורקית, מתחם בית החולים הדסה (קצין העיר), הגשר הטורקי מעל נחל באר שבע ועוד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת הרכבת הטורקית
בניין קצין העיר
מומלצים