שתף קטע נבחר

עוד לפני הבחירות, במפלגות תופרים קואליציות

נפתחה עונת החיזורים: אחרי שנתניהו נפגש עם ש"ס וישראל ביתנו, וניסה לשכנע אותם ליצור "גוש חוסם קדימה", מגששים גם בעבודה ובקדימה סביב המפלגות הבינוניות - שיהוו ככל הנראה את "לשון המאזניים" בהרכבת הקואליציה הבאה. הכדור בידיים של ישי וליברמן

עדיין לא החלה ספירת הקולות - ובמפלגות הבינוניות, שאמורות להוות את לשון המאזניים, החלה עונת החיזורים. ש"ס וישראל ביתנו שולחות מסרים לכל עבר, כמו טווסים בקרקס. את השאלות המהותיות לגבי קווי יסוד מדיניים, מלחמה בעוני, ואבטלה - מתכוונות כנראה המפלגות לסכם כנראה רק לאחר שהבוחר יאמר את דברו.

 

את אות הפתיחה לעונת החיזורים נתן יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, ששוחח אתמול (ב') עם אלי ישי מש"ס ונפגש עם אביגדור ליברמן מישראל ביתנו, במטרה לנסות ולגבש "גוש חוסם קדימה". במגעים ביקש נתניהו את הבטחתם, כי ימליצו לנשיא להעניק לליכוד את זכות הראשונים לנסות ולהרכיב קואליציה. עוד ביקש נתניהו מהשניים, כי יצהירו שלא ישבו בממשלה המושתת על קווי יסוד מדיניים של נסיגות חד צדדיות כפי שהציגה קדימה.

 

השניים סירבו לפי שעה, אבל נתניהו בהחלט הצליח "לדחוק אותם לפינה" והמגעים בעניין יימשכו. במהלך הימים שנותרו עד ל"יום הבוחר", יצטרכו ישי וליברמן לומר לציבור מה דעתם בנושא.

 

ליברמן, בינתיים, משחק אותה קשה להשגה: הוא בטוח כי הוא יהווה את לשון המאזניים בהרכבת הממשלה הבאה, ולכן לא ממהר להצהיר שום דבר. לציבור העולים הוא משדר בינתיים עמדות עמומות, המבטיחות נציגות עולים בכל ממשלה - ולא משנה מי ירכיב אותה.

 

בקדימה הגיבו על ניסיונותיו של נתניהו בחריפות: "מדובר בהוכחה נוספת לניסיונותיו של נתניהו לכפות את עצמו בכוח על הציבור בישראל באמצעות תעלולים פוליטיים פחדניים המנוגדים לרצון הבוחר ולהמליך עצמו כראש ממשלת הדיל המסריח", נמסר. עוד טענו בקדימה כי "נתניהו מריח את ההפסד המתקרב, ועל כן הוא מחפש פתח מילוט להישרדותו האישית".

 

למה ש"ס לא תוקפת את קדימה?

 

עכשיו כולם עסוקים באמנות האפשר: המפד"ל, אף שהיא קשורה בברית עם האיחוד הלאומי, לא פוסלת פתיחת מו"מ עם "בעל הסיכוי הטוב ביותר להרכיב את הקואליציה הבאה". בש"ס אמנם נפגשו עם נתניהו אבל מפלרטטים עם כולם: ישי עומד בקשר עם אולמרט, שהחל מיד עם כניסתו לתפקיד כממלא מקום ראש הממשלה בפועל. תוכנית הנסיגה - "ההתכנסות" שהציג אולמרט בשבוע שעבר, לא פגעה בתוכניות לשיתוף פעולה עתידי.

 

במערכת הפוליטית בטוחים, שברית נרקמה כבר בין אולמרט לישי: למוד ניסיון עבר, כאשר אולמרט היה התליין שהשאיר אותו מחוץ לממשלת שרון, מפחד ישי לחזור על טראומת שלוש שנות הקיפאון בספסלי האופוזיציה.

 

זאת הסיבה, מניחים במערכת הפוליטית, שש"ס לא תוקפת את קדימה. קמפיין ש"ס נכנס חזיתית בנתניהו - אך לא נאמרה מילה וחצי מילה נגד קדימה. בינתיים, ישי גם עדיין לא הצהיר כי לא יסכים לשבת עם ממשלה שתציג קווי יסוד של נסיגות חד צדדיות. 

 

בעבודה "לא פוסלים" את ליברמן

 

בתוך כך, האשימו אמש בכירים בעבודה דווקא את אהוד אולמרט כי הוא מקיים מגעים עם ליברמן. לדברי בכירי העבודה, "קיימת סכנה שאולמרט יקים ממשלה ימנית לאחר הבחירות. הוא אמנם יעדיף את העבודה, אבל אין לפסול את האפשרות כי בסוף הוא ירכיב ממשלה שתורכב עם הליכוד ועם האיחוד הלאומי".

 

בעבודה ציינו, כי האינדיקציות למהלך הזה קיימות, לאור העובדה שלפי שעה לא נראה שניתן לנהל מו"מ עם הרשות החמאסית. באופן מפתיע, ובניגוד להצהרתו של פרץ ביום ראשון כי לא יישב בממשלה עם ליברמן, אמרו בכירים בעבודה ל-ynet: "עמיר אמר את הדברים בעיקר כדי לקרוץ למגזר הערבי. הליכוד ונתניהו פסולים מבחינתנו, אבל ליברמן הוא לא לחלוטין פסול. אנחנו רוצים להיות, יחד עם קדימה, בממשלה, אולם לגבי זהות השותפה השלישית הכל עדיין פתוח. ליברמן לא פסול לחלוטין, וצריך לבחון את עמדותיו, שהן מעניינות".

 

בליכוד זועמים: "מפלגות הימין עלוקות, יורים בגב"

 

ובליכוד ביטאו אמש כעס כלפי מנהיגי המפלגות הבינוניות. בכיר בסביבתו של נתניהו אמר אמש ל-ynet: "אנו מרגישים כעס גדול על ליברמן, על ישי ואפילו על אורלב. בזמן שאנחנו עומדים בחזית מול קדימה, הם יורים לנו בגב. לא להאמין, שלמרות התוכנית המדינית של קדימה אורלב ליברמן וישי מחושבים אצל אולמרט כשותפים לקואליציה עתידית".

 

לדברי הבכיר, "נגמרה הפסקת האש בין הליכוד לגוש הימין. הבוחרים שלהם צריכים לדעת כי ראשיהם מתכננים ישיבה בממשלת נסיגות חד צדדיות. ישי ואיווט חייבים להשמיע את קולם לבוחר ולהודיע מה הם חושבים על אולמרט. לצערי, מדובר בעלוקות השואבות אנרגיה. ההבלגה הסתיימה".

 

בליכוד יש לפחות סיבה אחת טובה לאופטימיות: הסקרים המצביעים על כמות גדולה של קולות צפים. הבכיר בליכוד אמר כי "יש כמעט 25 מנדטים שלא החליטו מה לעשות. הרבה מהם לא יצביעו קדימה, הליכוד יותר חזק מקדימה במתלבטים. הבחירות עדיין לא הוכרעו. צריך להוריד את קדימה עוד 4-5 מנדטים ולהעלות קצת את גוש הימין, ובכך ליצור גוש חוסם שיהפוך את הליכוד לבעל הסיכויים הגבוהים יותר להרכיב את הממשלה הבאה".

 

קדימה פונים ימינה 

 

בימים הקרובים תעשה קדימה מאמצים להפגין את "לאומיותה", באמצעות ביקורים ביהודה ובשומרון, מגעים עם המתנחלים ותחילת הבנייה בשטח E1, בין ירושלים למעלה אדומים. זאת כדי ל"גייס" חזרה מנדטים הזולגים לימין בסקרים האחרונים.

 

בימים האחרונים עושים בקדימה מאמצים גדולים למצוא את הדרך לשמר את 20 המנדטים שעברו אליה מהליכוד, עם הקמת המפלגה על ידי אריאל שרון. החשש הכבד שהתחזקות הליכוד, לצד ישראל ביתנו האיחוד הלאומי, עלולים להמשיך ולדרדר את המפלגה בסקרים השבוע.

 

כבר היום יערוך ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מחווה שתמחיש את כוונתו לחזק את גושי ההתיישבות הגדולים, אליהם הוא מתכוון לכנס את הישובים המבודדים במקרה של נסיגה חד צדדית. במקביל, כאמור, מתכוונת ממשלת אולמרט לפעול לחיזוק עוטף ירושלים, דרך הבנייה ב-E1, ותופגן נחישות ביטחונית רבה ביהודה, שומרון ועזה ובגבול הצפון.

 

"יש זליגה ימינה", מודה בכיר בקמפיין קדימה, "עלינו לבלום אותה באמצעות מימוש החזון של קדימה. הרי איננו לוחמים פחות טובים בטרור, או פטריוטים פחות מכל מפלגת ימין. צריך רק להפגין את הדרך שלנו, כי מסתבר שלא כל הציבור שלנו רואה אותה", אמר.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו. פתח את עונת החיזורים
צילום: רויטרס
ליברמן. לשון המאזניים?
צילום: אלי אלגרט
ישי. ברית עם אולמרט?
צילום: אלי אלגרט
מחווה ימינה
מומלצים