שתף קטע נבחר

מסתמן: חמאס תקים ממשלה ללא שותפים

פעולת צה"ל ביריחו הקשתה על המו"מ הקואליציוני בין החמאס לשותפות פוטנציאליות לממשלה. בתחילה סברו כי דרכן של המפלגות הקטנות לתוך הקואליציה סלולה, וגם הלחצים שהפעילו המצרים על הפתח נראו מבטיחים, אך כעת נראה כי הקרעים בין המפלגות הולכים ומעמיקים

תנועת החמאס תקים ממשלה ללא שותפות קואליציוניות. כך על פי הערכות שנשמעו בימים האחרונים.

 

תנועת החמאס ממתינה לתשובת הארגונים הפלסטינים אם יצטרפו לממשלה בראשותה, וכן לתגובה לגבי הטיוטה המתוקנת של קווי היסוד של הממשלה. לאחרונה נשמעה ההערכה כי כל המפלגות הקטנות יצטרפו לממשלת חמאס, מה שיגרום ללחץ גם על הפתח להצטרף לממשלה זו. אך ביומיים האחרונים גוברות ההערכות כי החמאס יקים בסופו של דבר ממשלה ללא שותפים קואליציוניים, גם ללא המפלגות הקטנות שנראו כמי שדרכן סלולה לקואליציה.

 

עד לפעולת צה"ל ביריחו נראה היה כי רק מחלוקות פוליטיות כאלה, הנוגעות להסכמים עם ישראל ולעיקרון המשא ומתן המדיני עומדות על הפרק. אך ביומיים האחרונים התווספה ההשפעה של פעולת צה"ל ביריחו והקשתה על המשא ומתן, במיוחד נוכח האשמת בכירים בחמאס את הרשות ואת אבו מאזן באחריות להצהרות של אחמד סעדאת וחבריו.

 

בחמאס האשימו את הפתח בכך שאנשיו מסיתים את המפלגות הקטנות שלא להצטרף לממשלת החמאס. הנחת העבודה העכשווית בחמאס היא כי התנועה תצטרך להקים בימים הקרובים ממשלה שבה יהיו חברים מטעמה בלבד, בנוסף למספר טכנוקרטים עצמאיים שיובילו את הממשלה הפלסטינית החדשה.

 

בחמאס מקווים עוד כי הלחצים שמפעילה מצרים על תנועת הפתח ליטול חלק בממשלה יצלחו, אולם הסיכויים לכך נראים קלושים. בחמאס אמרו כי הפתח יצטרך להסביר לציבור הפלסטיני את החלטתו שלא להצטרף לממשלה, כיוון שמדובר בהחלטה שהפתח יצטרך לשאת באחריות להשלכותיה.

 

בנוסף על הלחץ מכיוון מצרים נוספו בימים האחרונים לחצים מצד גורמים בממשל האמריקני על בכירי הפתח שלא להצטרף לממשלה, ובתמורה אף הבטיחו סיוע לפלסטינים, סיוע שיעבור דרך גופים אזרחיים והומניטריים, וכן דרך חברות העוסקות בפיתוח הרשות.

 

אבו מאזן עצמו היה מעדיף שהפתח יטול חלק בממשלה אולם גם הוא כנראה יקבל את עמדת מרבית בכירי מפלגתו, בעיקר אנשי הדור הצעיר. אלו גורסים כי עדיף לתנועה מבחינה פוליטית להישאר מחוץ לממשלה, ובמקביל להבטיח את המשך הסיוע הכלכלי הבינלאומי לרשות בצינורות לא רשמיים.

 

בתחילה הודיע החמאס כי כבר בתחילת השבוע הבא יוחלט על הרכבת הממשלה, אך נראה כי החלטה כזו תבוא רק לאחר התייעצות מצרית פלסטינית נוספת. 

 

אבו מאזן אמור היה להיפגש ביום שבת עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, אך הפגישה נקבעה עוד לפני פעולת צה"ל ביריחו ולפני חזרתו המוקדמת של היו"ר לשטחים. אבו מאזן אמור היה לשמוע ממובארק את עמדתו בנוגע להתפתחויות האחרונות ברשות.

 

המצרים וגורמים בינלאומיים נוספים מעדיפים כי הכרזה על ממשלת חמאס תתקבל לאחר הבחירות בישראל, אולם אם תהיה זו ממשלת חמאס נפרדת ללא שותפים קואליציוניים, לא מן הנמנע כי זו תוכרז כבר בימים הקרובים, וצופים כי השפעותיה על דעת הקהל בישראל תהיינה מזעריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אבו מאזן. לחץ מכיוון מצרים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הנייה. קואליציה צרה?
צילום: איי פי
מומלצים