שתף קטע נבחר

יפן מתנגדת לאטום האיראני - אבל משקיעה בנפט

עיתון יפני דיווח שארה"ב ביקשה מטוקיו לעצור את העבודות בשדה הנפט אזאדג'ן שבאיראן. יפן הודיעה שלא תפסיק להשקיע, אך עצם הדיווח מלמד על קונפליקט גדול בארץ השמש העולה: מצד אחד היא תומכת במאבק נגד הגרעין האיראני, מצד שני היא תלויה באספקת נפט סדירה מטהרן

בעוד העולם המערבי מתגייס למערכה דיפלומטית נגד איראן, זוכה טהרן לתמיכה דווקא ממזרח. זאת, בדמותה של יפן, שסירבה לעצור את העבודות בשדה הנפט באזאדג'ן שבדרום-מערב איראן.

 

העיתון היפני "סאנקאי שימבון" דיווח כי ארצות הברית ביקשה מבנות בריתה, להן תלות בנפט המגיע מהמזרח התיכון, לעצור את העבודות באזאדג'ן,  שם נמצא אחד משדות הנפט הגדולים בעולם. הדרישה, כך דווח, נעשתה באופן בלתי-פורמלי על-ידי גורמי ממשל אמריקנים, בהם גם סגני מזכירת המדינה, רוברט זוליק ורוברט ג'וזף.

 

סגן שר המסחר היפני, הידג'י סוגיאמה, הכחיש את הדיווח ואמר שיפן תמשיך בפרוייקט באזאדג'ן. לדבריו, "כרגע אנו נדבוק במדיניות הנוכחית שלנו. יפן תאזן את בין השאיפות של איראן בנושא הגרעין לבין צרכיה של הכלכלה השנייה בעולם. אנחנו מקווים שטהרן תקשיב לצרכי הקהיליה הבינלאומית, אך באותה עת חשוב לנו לקבל אספקה סדירה של נפט גולמי מאיראן".

 

משגרירות ארה"ב ביפן נמסר כי יפן היתה מודעת להתנגדותה של ארה"ב להשקעות באיראן. עם זאת, בשגרירות סירבו להגיב לשאלה האם וושינגטון הפעילה לחץ על טוקיו על-מנת שתפסיק את פרויקט אזאדג'ן. בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית אמר דובר השגרירות כי "שוחחנו על העמדות שלנו בנושא זה ובנושאים הקשורים אליו. יפן יודעת מהי עמדתנו בנושא".

 

דוברת מטעם משרד החוץ היפני אמרה כי יפן לא עורכת עם ארה"ב שום שיחות קונקרטיות בנושא. לדבריה, "פרוייקט פיתוח הנפט באזאדג'ן הוא פרוייקט חשוב מאוד עבור ארה"ב, במונחים של אספקת אנרגיה. אנחנו נתמודד עם הנושא ביושר, מפני שהן נושא דיכוי התפתחות הנשק הגרעיני והן האספקה השוטפת של הנפט הגולמי, הם נושאים חשובים".

 

בין הפטיש האמריקני לסדן האיראני

 

מזה זמן רב מהלכת יפן על חבל דק מאוד בכל הנוגע לסוגיה האיראנית. מצד אחד, היא תומכת בקריאת ארצות הברית ומדינות אירופה להפסקת פרוייקט הגרעין האיראני, ואילו מהצד השני היא מנסה לא לסכן את קשריה המסחריים עם ממשלו של מחמוד אחמדי-נג'אד.

 

כבר בשנת 2004 התריסה יפן בפני ארה"ב כאשר חתמה על החוזה לפיתוח אזאדג'ן. התמורה האיראנית להבעת האמון של יפן הגיעה בדמותו של שר החוץ האיראני, מנושר מוטאקי, שביקר החודש בטוקיו ואמר כי עמדתה של יפן בסוגיית הגרעין לא תשפיע על השקעת הנפט הגדולה.

 

אך למרות הצהרתו המעודדת של מוטאקי, מזקקת הנפט הגדולה ביפן, ניפון אויל, לא לוקחת סיכונים. בשבוע שעבר הודיעה החברה כי תקצץ בייבוא מאיראן ב-15 אחוזים, כאמצעי זהירות למקרה בו המבוי הסתום בנושא הגרעין יעמיק ויסכן את תעשיית הנפט ביפן.

 

ובינתיים באיראן: מעלים הילוך בכורים הגרעיניים

 

מדינות המערב אולי עסוקות בדיפלומטיה ובנסיונות להגיע לנוסח הצהרה מוסכם, אך באיראן ככל הנראה לא מוכנים לבזבז זמן ומאיצים את ייצור האורניום המועשר. ה"גרדיאן" הבריטי דיווח כי פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דיווחו כי איראן החלה להפעיל עשרות צנטריפוגות להעשרת אורניום בכור הגרעיני בנתנז, דרומית לטהרן.

 

לטענת מקורות דיפלומטים, האיראנים מפעילים 164 צנטריפוגות. אין חדש בכך שאיראן חזרה לייצר אורניום מועשר בכוריה, אך דיווחים קודמים הצביעו על 34 צנטריפוגות בלבד. "האיראנים דוחפים קדימה, הם מאוד ברורים בנוגע לכוונותיהם", אמר דיפלומט אירופאי וחברו הוסיף: "יהיה כמעט בלתי אפשרי לגרום להם להפסיק, לחזור לנקודת האפס".

 

הפעלת 164 צנטריפוגות תוכל להעניק לאיראן כמות מזערית מאוד של אורניום מועשר. עם זאת, מקורות דיפלומטיים וביטחוניים הסבירו כי הסכנה האמיתית תמונה לא בכמות, אלא בידע שנרכש באיראן בנוגע להליכי ייצור הגרעין. לטענת פקחי הגרעין, איראן הודיעה כי עד סוף השנה תפעיל 6,000 צנטריפוגות בכורים השונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בין לבין. קואיזומי
צילום: רויטרס
מומלצים