שתף קטע נבחר

רייס לאבו מאזן, מופז ולבני: טפלו במעברי הגבול

נוכח המצוקה הקשה בקרב הפלסטינים שיוצרים מעברי הגבול הסגורים בין ישראל לרשות, טילפנה מזכירת המדינה האמריקנית רייס לאבו מאזן, מופז ולבני. "איך עובדים יחד כדי לתת למצב פתרון?", שאלה. לבני: נעשה מאמץ הומניטרי בכפוף לשיקולי הביטחון. אבו מאזן: אטפל בנושא בעצמי, בלי חמאס

רגע לפני השבעת ממשלת חמאס ושלושה ימים בלבד לפני הבחירות בישראל טילפנה אמש (יום ו') מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס אל שרת החוץ ציפי לבני, אל שר הביטחון שאול מופז, ואל יושב ראש הרשות אבו מאזן ושוחחה עם השלושה בנושא המעברים כרם שלום וקרני, שהיו סגורים תקופה ארוכה ונפתחים לפי שעה רק לסירוגין, ולמשכי זמן קצרים בלבד.

 

סגן דובר מחלקת המדינה האמריקנית, אדם ארלי, הסביר כי רייס "דיברה עם השלושה כדי לראות כיצד ניתן לעבוד יחד ולדאוג שהגבולות בין שטח ישראל לשטחים הפלסטינים יישארו פתוחים". בארצות הברית הדגישו את החשש מפני מחסור חמור במוצרי יסוד וסיוע הומניטרי ברשות ואמרו כי הפלסטינים זקוקים לגבולות הללו פתוחים כדי לקבל דרכם את הסיוע.

 

השרה לבני השיבה לרייס כי ישראל תעשה כל מאמץ, בכפוף לשיקולי הביטחון, לעשות הפרדה בין האוכלוסיה הפלסטינית לבין ממשלת החמאס ולאפשר מעבר של סיוע הומניטרי לרשות ובכלל זה מצרכי מזון בסיסיים.

 

יושב ראש הרשות אבו מאזן הבטיח לרייס כי נושא המעברים יוסיף להיות באחריותו האישית ובאחריות מקורביו. הוא הודיע כי צוות מטעמו ינהל ויפקח על הנושאים הביטחוניים והאזרחיים הקשורים למעברים, וכי לממשלה החדשה בראשות חמאס לא תינתן סמכות לפעולה במעבר. מקרוביו של אבו מאזן הסבירו שהכוונה היא בעיקר לא לתת לישראל להשתמש בחמאס כתירוץ להמשך השבתת המעברים כראות עיניה.

 

מוקדם יותר אתמול אמר אבו מאזן כי הוא מתכוון להקים ועדה נשיאותית מיוחדת שתעסוק בנושא מעברי הגבול הסגורים. סאיב עריקאת, איש הפתח במועצה המחוקקת, יכהן כיו"ר הוועדה. לדבריו, מטרתה תהיה להסדיר את המחלוקת מול ישראל בנושא.

 

בישראל מנסים בתקופה האחרונה למנוע בכל מצב משבר הומניטרי של מזון וציוד רפואי ברצועת עזה. שר הביטחון הנחה לפני כשבוע לפתוח את מעבר כרם שלום בדרום הרצועה כתחליף למעבר קרני, הסגור בעקבות התרעות לביצוע פיגוע מקום. הנחייתו של מופז באה למרות התנגדות פלסטינית. הפלסטינים כבר דחו את ההצעה במהלך חודש ינואר השנה. אלא שבעקבות ההנחיה הביטחונית להותיר את קרני סגור, נפתח השבוע מעבר כרם שלום באופן חלקי. הציוד ההמוניטרי נכנס לרצועה באמצעות משאיות מצריות, שמעבירות את הקמח, השמן, הסוכר והתרופות למשאיות פלסטניות.

 

ישראל נאלצה להסכים להסדר זה רק בכדי למנוע מצב של מחסור במזון ובמוצרי יסוד. במהלך השבוע נפתח גם מעבר קרני באופן חלקי.

 

ביום שני, כשנפתח לראשונה, נאלצו המפעילים לסגור את המעבר שעה קלה בעקבות התרעה חדשה על פיגוע במקום. בהמשך השבוע פעלו המעברים קרני וכרם שלום לסירוגין, במשך שעות ספורות כל אחד, והכל במטרה להכניס כמה שיותר מזון ותרופות לרצועה. בישראל חוששים מאוד מהתפתחות של לחץ בינלאומי בנושא.

 

בראיון שהעניק השבוע ל-ynet, אמר שר הביטחון מופז כי "המעברים האלה מיועדים לאוכלוסייה הפלסטינית ולא לשימוש הטרור". מופז הודה כי "המעברים ההללו הם צינור החמצן של האוכלוסיה הפלסטינית, אנחנו לא יכולים לסגור את זה ולהביא למצב קשה... כי אתה פוגע באוכלוסיה". הוא אף רמז כי גם בעתיד, עם הקמת ממשלת החמאס, ישראל תצטרך לנקוט מדיניות שתקל עד כמה שניתן עם האוכלוסיה הפלסטינית. "אם מחר יהיו תמונות של תינוקות רעבים לאוכל ולחלב, או תרופות שאינן נכנסות לרצועת עזה, או מכולות של מצרכי יסוד שאינן עוברות".

 

סגן דובר מחלקת המדינה נשאל בתדרוך שקיים אודות שיחותיה של רייס האם לאחר הבחירות בישראל יפעל הממשל להמשך המשא ומתן וילחץ על ישראל לעשות לשוחח עם הפלסטינים. "זה תלוי בתמונה הפוליטית", אמר ארלי. "אתה יכול לשחק עם היד שיש לך - ובמקרה זה, בואו נראה את תוצאות הבחירות בישראל ובואו נראה מה יהיו ההתפתחויות הפוליטיות ברשות הפלסטינית".


פורסם לראשונה 24/03/2006 21:40

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד, רועי נחמיאס, חנן גרינברג ויצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
רייס ולבני. איך פועלים
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
יקים ועדה. אבו מאזן
צילום: איי אף פי
מומלצים