שתף קטע נבחר

3 מכל 4 ישראלים ופלסטינים: לתאם את הנסיגה

בשני הצדדים, מגלה סקר מקיף, לא מתלהבים ממהלכים חד-צדדיים. 60% מהישראלים תומכים בכניסה למו"מ עם אבו מאזן על הסדר הקבע. רק 37% מהפלסטינים תומכים באפשרות שהחמאס יכיר בישראל

רק 23% מן הפלסטינים ו-17% מן הישראלים מעדיפים צעדים חד-צדדיים על פני משא ומתן. כך עולה מסקר שנערך במשותף על ידי מכון "טרומן" למען קידום השלום באוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז הפלסטיני למדיניות ולחקר דעת קהל ברמאללה. 

 

הסקר נערך בתאריכים 21-16 בחודש, ועולה ממנו כי 73% מהציבור הפלסטיני ו-76% מהציבור הישראלי מעדיפים כי צעדי נסיגה נוספים ביהודה ושומרון יתבצעו במשא ומתן, ולא באופן חד-צדדי. 60% מהציבור הישראלי תומכים בכניסה למשא ומתן עם אבו מאזן על הסדר קבע.

 

הסקר הנוכחי בחן גם את השפעת המהפך הפוליטי ברשות הפלסטינית על נכונותם של שני הציבורים להכרה הדדית

בזהותם הלאומית, ועל נכונות הפלסטינים תחת שלטון החמאס להכיר במדינת ישראל. מהסקר עולה כי רק 37% מהפלסטינים תומכים בהכרה של החמאס במדינת ישראל לעומת 59% המתנגדים לכך, זאת גם תחת לחץ בינלאומי.

 

עם זאת, בתנאים של שלום ולאחר הקמת מדינה פלסטינית עצמאית מוכנים 66% מהפלסטינים ו-68% מהישראלים להכיר באופן הדדי בישראל כמדינת העם היהודי ובפלסטין כמדינת העם הפלסטיני. אחוזי תמיכה דומים התקבלו גם בסקר ספטמבר 2005, לפני עליית החמאס לשלטון ברשות הפלסטינית.

  

אם ההכרזה על מדינה פלסטינית תתבצע במשא ומתן עם ישראל, יתמכו בה 80% מן הפלסטינים לעומת 17% בלבד שיתנגדו לה. באשר לציבור הישראלי, 83% מעדיפים כי צעד כזה יתבצע במשא ומתן עם ישראל לעומת 14% המעדיפים שיהיה חד-צדדי.

  

ברשות: החמאס התחזק עוד

 

בעקבות ניצחון החמאס בבחירות דמוקרטיות, לא נצפה בסקר שינוי בהערכת הפלסטינים את מצב הדמוקרטיה וזכויות האדם ברשות הפלסטינית. 34% מהפלסטינים סבורים כי המצב הנוכחי של הדמוקרטיה ברשות הוא טוב או טוב מאוד. לעומת זאת, בקרב הישראלים רק 6% סבורים כי מצב הדמוקרטיה הוא טוב או טוב מאוד. ועוד בהקשר זה: 58% מן הישראלים מאמינים כי שאיפות הנהגת החמאס הן לכבוש את מדינת ישראל או לכבוש את המדינה ולהשמיד חלק ניכר מהאוכלוסייה היהודית בה. רוב של 55% סבורים כי הסיכוי שחמאס יתמתן עם הזמן ויכיר במדינת ישראל נמוך או נמוך מאוד.

  

ומה בדבר כוחו של חמאס ברחוב הפלסטיני? נראה כי הוא שומר על כוחו, אם לא למעלה מכך. אילו התקיימו הבחירות ברשות הפלסטינית היום, 47% מהבוחרים הפלסטינים השיבו כי היו מצביעים עבור החמאס ו-39% עבור הפתח. ברצועת עזה אף זוכה החמאס ב-51% מן הקולות והפתח ב-37%. 46% מהנשאלים דיווחו כי הצביעו לחמאס בבחירות למועצה המחוקקת שנערכו בינואר 2005, בעוד ש-44% דיווחו כי הצביעו לפתח.

  

הסקר בחן גם את תחושת הביטחון בחיי היומיום. ברמה האישית, 75% מהציבור היהודי בישראל מודאג, לעומת 24% שאינם מודאגים מכך שהם ובני משפחתם עלולים להיפגע על ידי ערבים בחיי היומיום שלהם. עורכי הסקר ציינו כי אחוזים אלו מהווים עלייה מסוימת בתפיסות האיום שלהם בהשוואה לחודש יוני 2005 שבו 71% מהציבור היהודי היה מודאג מהאפשרות להיפגע לעומת 27% שלא היו מודאגים.

גם בקרב הפלסטינים נצפתה עלייה בתפיסת האיום האישי לאחר עליית החמאס. 75% סבורים כי הביטחון האישי שלהם ושל בני משפחתם איננו מובטח בהשוואה ל-64% שסברו כך ביוני 2005. 

 

המדגם הפלסטיני מייצג את תושבי הגדה, רצועת עזה ומזרח ירושלים וכלל 1,270 מרואיינים מגיל 18 ומעלה שרואיינו ב-127 מקומות בגדה, ברצועת עזה ובמזרח ירושלים, בראיונות פנים אל פנים, בפיקוחו של ד"ר חליל שקאקי. הנתונים הישראלים נאספו בראיונות טלפונים של 603 נשאלים בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל, בניהולו של ד"ר יעקב שמיר מהמכון למחקר ע"ש הארי ס' טרומן למען קידום השלום, והמחלקה לתקשורת באוניברסיטה העברית בירושלים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אבו מאזן. 60% ישראלים תומכים במו"מ
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
אולמרט. בניגוד לדעת הקהל?
צילום: איי אף פי
מנהיג החמאס. לא להכרה בישראל
צילום: רויטרס
מומלצים