שתף קטע נבחר

מה יעלה בגורלו של החינוך הארוך בגנים?

בחודש ספטמבר עלולים גני ילדים לחזור למתכונת לימודים מקוצרת, זאת לאחר שבמשרד החינוך הוחלט לבחון את הקריטריונים להחלת חוק יום חינוך ארוך. הדברים נכללו בתשובת שר החינוך, מאיר שטרית, לבג"ץ בעקבות עתירה נגד קריטריונים בלתי שוויוניים בהחלת החוק. העותרים: החלטת שטרית נגועה בשיקולי בחירות

15 אלף ילדים נמצאים כיום במסגרת של יום חינוך ארוך ב-530 גנים ברחבי הארץ, אך התמונה הזו עלולה להשתנות באופן דרמטי בשנה הבאה. שר החינוך, מאיר שטרית, הודיע היום (ב') על ביטול ההחלטה להחיל את יום הלימודים הארוך על גני הילדים, עד שיגובשו קריטריונים חדשים ו"שוויוניים יותר". במשרד החינוך אומרים שמחודש ספטמבר לא ייכללו עוד גני הילדים בתוכנית יום חינוך ארוך.

 

ההחלטה לבטל את יום החינוך הארוך בגנים התקבלה לאחר דיון בעתירה של העמותה לקידום ויישום יום חינוך וכן ועד ההורים בנהריה כנגד "החלה אי-שיוויונית של החוק רק בחלק מגני הילדים בנהריה". ההורים והעמותה דרשו בבג"ץ באמצעות עו"ד רעות בגס להחיל את החוק על גן הילדים "פעמונית" בדומה ל-35 גנים אחרים. בתשובה לבג"ץ, הודיע השר שטרית שהחליט להפסיק את יישום החוק שהוא עצמו יזם וחוקק בכנסת.

 

חוק יום חינוך ארוך משנת 1997 הוחל על תלמידים מגילאי הגן ועד כיתה ו'. לפני שנה הוציאה השרה הקודמת לבנת תיקון לצו, לפיו הוא אינו חל על גני הילדים. עם זאת היא הורתה להמשיך וליישם את החוק על 530 הגנים שבהם כבר לומדים במסגרת החוק. הוראת השר החדשה מבטלת את ההוראה הזו.

 

הקריטריונים שנקבעו ב"צו יום חינוך ארוך ולימודי העשרה" כוללים ישובים שזוהו כבעלי שיעור גבוה של אבטלה, יישובי קו עימות, שיקום שכונות, עדיפות לאומית א', וכן אזורי מצוקה: דימונה, ירוחם, אופקים, אבו סנן, טמרה, דליית אל-כרמל, אילת, אשקלון, בית שאן, קרית שמונה, נהריה ועוד. הממשלה התכוונה לחזק תלמידים ביישובים אלו בעוד שיעורי העשרה. מעתה, הורי הילדים באזורי המצוקה יצטרכו לחפש פתרונות אחרים.

 

בתשובת המדינה לבג"ץ, שהוגשה על-ידי עורך הדין יובל רויטמן מפרקליטות המדינה נכתב שעד שנת תשס"ג, לפני שלוש שנים, הוחל יום חינוך ארוך ביישובי קו העימות ובכלל זה בנהריה. השרה לבנת החליטה להמשיך להחיל את יום החינוך הארוך באותם גני ילדים. כך, נוצר מצב שבגני הילדים הוותיקים בנהריה לא הופסק יום החינוך הארוך אך בגנים החדשים, כמו גן "פעמונית" לא החילו יום חינוך ארוך.

 

משרד החינוך: בג"ץ קיבל את עמדתנו

 

ומה אומרים במשרד החינוך? הם טוענים שבג"ץ קיבל את עמדתם שיש לגבש תחילה קריטריונים כי בעבר לא הוגדר באופן ברור היקף החלת יום חינוך ארוך. משנת הלימודים תשס"ה הוגדר צו יום חינוך ארוך באישור הכנסת, לכיתות א'-ו' בלבד. "ערב תיקון הצו, הודיעה שרת החינוך דאז, לימור לבנת, שגני הילדים שכבר נהנו מיום חינוך ארוך, יתוקצבו לפנים משורת הדין".

 

בהודעת משרד החינוך נאמר ש"בעקבות העתירה לבג"ץ, הציע המשרד להפסיק את ההחלה של יום חינוך ארוך על אותם גני ילדים, בהיעדר קריטריונים שוויוניים וברורים. המשרד יערוך בדיקה כדי לגבש במידת האפשר קריטריונים חדשים במסגרת התקציב שהיה קיים עד כה. כאמור בג"ץ קיבל את הצעת המשרד".

 

מאוחר יותר, לאחר הפרסום, הודיע שטרית כי בכוונתו לכנס בהקדם ועדה לקביעת קריטריונים חדשים. זאת, מתוך מטרה לאפשר את קיומם גם בתחילת שנת הלימודים הבאה. השר שטרית הבטיח כי "עוד לפני תחילת שנת הלימודים הבאה יקבעו הקריטריונים החדשים והשוויוניים שיאפשרו חלוקה צודקת של התקציב הקיים בסך 30 מיליון שקלים - לגני הילדים שיענו לקריטריונים".

 

יו"ר העמותה שהגישה את הבג"ץ, עו"ד רות דיין מדר, אמרה כי "החלטת השר יוצרת את הרושם כי מדובר בהחלטה פוליטית של שר החינוך ובסגירת חשבונות על גבם של ילדים וההורים ערב בחירות. אני תמהה על כך שדווקא השר, מאיר שטרית, יוזם ומחוקק חוק יום חינוך ארוך הוא שפוגע באלפי ילדים בני חמש בביטול יום חינוך ארוך בגנים".

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
מאיר שטרית מבטל
צילום: אלי אלגרט
החלטה פוליטית. עו"ד רות דיין מדר
צילום: ירון ברנר
לבנת החליטה
צילום: ירון ברנר
מומלצים