שתף קטע נבחר

חוצים את המדינה ומגיעים מחו"ל להצביע באילת

יש מצביעים שנאלצים לנסוע שעות כדי לממש את זכותם הדמוקרטית. רבים מהם הם תושבי אילת, שלא מתגוררים בעיר הדרומית. הגדילה לעשות שירלי עמנואל, שחיה באמסטרדם והגיעה במיוחד להצביע בעיר הדרומית. הפעם היועץ המשפטי אסר על המפלגות לממן למצביעים טיסות והם נאלצים להגיע לעיר באוטובוס

שירלי עמנואל בת 33 שחיה בהולנד הגיעה במיוחד לאילת כדי להצביע. "שילמתי 700 דולר עבור כרטיס רק בשביל לבוא לאילת ולהצביע, כי זה מאוד חשוב לי". עבור רובנו, הגעה לקלפי כרוכה בנסיעה או בהליכה של מספר דקות, אבל יש מי שנאלץ לנסוע או לטוס שעות כדי לממש את זכותו הדמוקרטית. 

 

לדברי שירלי עמנואל, "אני חושבת שהבחירות האלו משמעותיות, הן יתנו את הטון לעם ישראל לשנים הקרובות מבחינת תפנית חברתית. למרות שאני חיה בהולנד בשש השנים האחרונות, אני מרגישה ישראלית לכל דבר ורוצה לתת את חלקי".

 

כ-10,000 בוחרים מתוך 43 אלף בעלי זכות בחירה באילת, אינם מתגוררים בעיר. מדובר בתושבי שעזבו את העיר הדרומית, או כאלו שרכשו בעיר בית ושינו את כתובתם, למרות שאינם גרים בה. בחירות הקודמות שנערכו בשנת 2003, עמד אחוז ההצבעה באילת על 46 אחוזים בלבד. כלומר, כל אילתי שני לא הצביע.

 

ככל הנראה בבחירות הנוכחיות יהיה אחוז ההצבעה אפילו נמוך יותר, מכיוון שבניגוד לבחירות הקודמות, הפעם נאסר על המפלגות להטיס לאילת את הבוחרים שלהן. בבחירות הקודמות ניצלו חלק מהמצביעים את כרטיסי הטיסה שניתנו להם בחינם והפכו את יום הבחירות ליום נופש באילת. הפעם, זה לא יקרה. "היועץ המשפטי לממשלה אסר על המפלגות לתת כרטיסי טיסות לאילת כי זה נכנס להגדרה של שוחד בחירות", הסביר אחד מראשי המטות בעיר.

 

אז מה יעשו תושבי המרכז או הצפון שכתובתם באילת? הם יצטרכו לעלות על אוטובוסים של אגד ולנסוע במשך מספר שעות לאילת. וועדת הבחירות התחשבה באותם מצביעים ובאילת, בניגוד למקומות אחרים בארץ, יכולים המצביעים לקבל כרטיסי אוטובוס יום לפני הבחירות ולחזור יום לאחר מכן.

 

למרות זאת, ישנם כאלה שהחליטו לוותר.

 

"אני לא מגיע להצביע" אומר כ', שעזב את אילת לפני מספר חודשים אבל לא שינה את כתובתו "זה טירוף לנסוע חמש שעות באוטובוס לכל כיוון באותו יום ואני לא יכול להפסיד מחר יום עבודה. אם היו טיסות, הייתי מגיע לקלפי שלי באילת. זה מאוד מבאס אותי". אלא שלתושבי אילת שלא גרים בעיר ישנה אפשרות נוספת, הם יכולים להצביע בקלפי של מוגבלים, אשר נמצאת בכל יישוב.  

 

ויש כאלו שלא יוותרו על זכות ההצבעה, גם אם היא כרוכה בטירחה לא קטנה. בני משפחת בן-רומנו מבאר שבע עלו לאוטובוס בשעה שבע וחצי בבוקר עם בנם הפעוט כדי שהאם, שני תוכל להצביע. "אני אילתית בדם ובנשמה", אמרה שני "ולא משנה את הכתובת שלי. ניצלנו את הבחירות כדי לעשות גם ביקור משפחתי. זה לא טירחה. זו הזדמנות שיש לאזרח פעם בכמה שנים להביע את הדעה הפרטית שלו".

 

גם ש' מחיפה נסעה לערד כדי להצביע, נסיעה של שלוש שעות וחצי עם תינוק בן שנה וחצי. "היה לי ברור שאני נוסעת להצביע, למרות שזה באמת מרחק גדול. זה לא היה פשוט לנסוע כל כך הרבה ועוד עם תינוק באוטו, אבל אני חושבת שזה חשוב. אני לא חושבת שזה מעשה הרואי, אבל אני בהחלט רואה את זה כחובתי" זו לא סתם סיסמא-אני באמת מאמינה בזה".

 

לשאלה האם היא היתה נוסעת לחו"ל אם היו מציעים לה היא ענתה: "לא נראה לי שהייתי נוסעת. להצביע זה מספיק חשוב. קיבלתי כמה הערות על זה שנסעתי כל כך רחוק והשקעתי, אנשים היו מופתעים, אבל לי זה ברור".

 

החוק: זכאים לנסיעה חינם באוטובוס וברכבת

 

לפי החוק, זכאים להסעה ללא תשלום, בעלי זכות בחירה שנמצאים ביום הבחירות ביישוב המרוחק למעלה מ-20 ק"מ מתחום השיפוט של היישוב בו ממוקם הקלפי בו הם אמורים להצביע. ההסעה מבוצעת באמצעות קווי התחבורה הציבורית הבין עירונית הסדירה בכל הארץ וברכבת ישראל.

 

כרטיס נסיעה יינתן אישית למי שיציג תעודת זהות או רשיון נהיגה בצירוף הספח המציין את כתובת המגורים או את ההודעה לבוחר. ההסעה תבוצע באמצעות קווי התחבורה הציבורית הבין עירונית הסדירה בכל הארץ וברכבת ישראל. במקרים מיוחדים, ניתן יהיה לפנות לנציגי הועדות האזוריות, שישבו בתחנות המרכזיות ברחבי הארץ.

 

בהכנת הידיעה השתתפה טלי צין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שיה אגוזי
בני משפחת בן-רומנו, הגיעו מבאר שבע
צילום: שיה אגוזי
צילום: איי פי
נוסעים שעות כדי להצביע
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חמש שעות באוטובוס מתל אביב לאילת
צילום: רויטרס
נסיעה חינם לזכאים
צילום: שמוליק רחמני
מומלצים