שתף קטע נבחר

הערבים אדישים: הח"כים שלנו לא סופרים אותנו

האדישות מתבררת כסיפור המרכזי של הבחירות הללו, וגם ביישובים הערבים לא ממהרים להצביע. זוהייר, תושב טירה: "חברי הכנסת שלנו לא עושים כלום או שלא עושים הרבה, אז למה שאלך להצביע?". ביפו התעניינו בעלי העסקים בעיקר בתנועת הקונים - והצטיידו מראש בפחמים למנגלים

ברחובות תל-אביב נצפו היום (ג') הבוחרים בעיקר בבתי קפה ובמרכזי הקניות, אבל גם ביישובי המגזר הערבי הבוחרים הדירו את רגליהם מהקלפיות. ביפו, בשכונות הערביות ברמלה ולוד וגם במשולש יצאו פעילים לרחובות וקראו ברמקולים למצביעים לצאת ולהצביע. רק מעטים נענו לקריאות עד לשעות הצהריים.

 

בחטיבת הביניים א' בטירה שבמשולש החלה מערכת הבחירות להתחמם רק אחר הצהריים. את פני הנכנסים קידמו פעילי המפלגות. אחד המצביעים נתקל בשני מזוקנים, אנשי התנועה האיסלמית החברה ברשימת רע"מ תע"ל. המזוקנים הרביצו בו "איסלם" והבהירו לו כי הוא מצביע עבור אללה ועבור האיסלאם. אחד מהם סימן באצבע שלו לעבר כיפת המסגד הצמוד לבית הספר בניסיון לשכנעו לשים את פתק המפלגה. המבוגר הינהן בראשו ולא מיהר להשתכנע.


ח"כ עזמי בשארה מצביע (צילום: חגי אהרון) 

 

בחצר בית הספר המטופח בטירה ישב זוהייר שדיבר עם עוברים ושבים תוך עישון סיגריה. "אני לא בטוח שאצביע. אין בשביל מי ובשביל מה להצביע. לא סופרים אותנו. אפילו חברי הכנסת שלנו לא עושים כלום או שלא עושים הרבה, אז למה שאלך להצביע? אני לא פוסל לחלוטין שאצביע, אולי בערב, אם אראה את ההתלהבות גדלה, אני עשוי להיכנס. ואם אצביע, אצביע למפלגה ערבית".

 

אבל הרגע התלוננת שהם לא עושים כלום?

"מה נעשה? אני ערבי בן ערבי ולמרות האכזבה שלי מחברי הכנסת הערביים, אין לי למי להצביע? לאן אלך? למי אצביע? לעובדיה יוסף?".

 

רופא השיניים ד"ר עבד אל-רחים חזקיה עמד בקלפי וחייך לשמע הטענות. לדבריו, אחוז ההצבעה הנמוך הוא טבעי לחלק הראשון של יום הבחירות, "העובדה היא שאנשים עובדים פה ושבים מאוחר לבתים וכשישובו, יבואו להצביע בהמוניהם. אני מאמין שנגיע לפחות ל-65 אחוזים הרגילים".

 

ומה הוא אומר לאותם אנשים שאומרים שאין בשביל מי להצביע? "למי שמרבה להתלונן על חברי הכנסת הערבים, אני אומר שחברי הכנסת הערבים עשו לציבור שלהם יותר ממה שחברי הכנסת היהודים עשו לציבור היהודי ובוודאי הרבה יותר ממה שנעשה לציבור שלנו. למעשה הם לא עשו כלום בשבילנו".

 

בחזית בית הספר חנתה מכונית של קדימה, אחת הבודדות שנצפו ביישובים הערבים. הפעילים מרגיעים שמדובר בפעילים שבמקור היו שייכים לפעילי ליכוד שפרשו לקדימה. רבים מהפעילים ביישובים הערבים חוששים שקדימה תגרוף מהם קולות, "צריך לזכור שהרבה מאוד ראשי רשויות ערביות הצטרפו לקדימה וצריך לראות כמה קולות זה יתן בסוף היום".

 

גם בשכונות הערביות של יפו היה שקט. בעלי העסקים התעניינו בעיקר בקונים. באחת הקלפיות בבית ספר הניסויי "אג'יאל" הצביעו עד השעה 10:00 בבוקר 7 מצביעים בלבד מתוך 280 בעלי זכות הצבעה הרשומים באותה קלפי. רוב בעלי העסקים יצאו במבצעים מיוחדים, ברוב החנויות והמעדניות אף הצטיידו בפחמים כדי להקדים אפשרות שיום הבחירות יהפוך ליום מנגלים, והם לא טעו.  

 

גם בלוד וברמלה המצב לא היה שונה בהרבה. אנואר טנוס, פעיל של חד"ש בלוד מייחס את אחוזי ההצבעה הנמוכים בשכונות הערביות בלוד לשעה המוקדמת ומעריך שככל שנתקרב לסגירת הקלפיות, יגיעו אחוזי ההצבעה לאחוזים המסורתיים שנעו בסביבות 65 אחוזים. באום אל פחם, הידועה כמוקד עימותים פוליטיים יצריים במיוחד נרשמו מספר תקריות, בעיקר מילוליות בין פעילי המפלגות השונות. 

 

פעילי מפלגת העבודה ניסו לנגן ביפו על תחושת ה"לוקאל פטריוטיזם" ולשווק את העבודה באמצעות המועמדת הערביה נדיה חילו הממוקמת במקום ה-15 הריאלי של המפלגה. אחד מפעילי המפלגה, איברהים חלאף, אמר ל-ynet שתחושתו חיובית. "העבודה ועמיר פרץ עוד יפתיעו. אנחנו מחכים ל-28 מנדטים, אם לא יותר מכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בחירות בכפר מע'ר
צילום: איי פי
מומלצים