שתף קטע נבחר

אבו עלא נפרד: יש לישראלים פרטנר למו"מ

ראש הממשלה הפלסטיני היוצא בראיון ל-ynet עם פרידתו מהתפקיד, דווקא לא משדר פסימיות נוכח עליית החמאס: "כשאנשים, כולל בחמאס, יראו שיש תזוזה, שיש כוונה מצד ישראל - כולם יתמכו בתהליך. אבו מאזן וההנהגה הפלסטינית מוכנים להיכנס למו"מ ללא דיחוי. ולא נכון הטיעון שאין פרטנר - הפרטנר קיים והוא מוכן ומזומן". אבו עלא אף פירט: "לא צריך להתחיל מנקודת האפס. ניתן להתבסס על שהושג בטאבה"

"הצעדים החד צדדיים רק יגבירו את העוינות בין שני העמים. בצד הפלסטיני יש הנהגה בראשות אבו מאזן המוכנה להיכנס מיידית למו"מ מדיני ולהגיע להסכם שלום אמיתי והדדי". כך אמר היום (שבת) בראיון ל-ynet ראש הממשלה הפלסטיני היוצא, אחמד קורייע (אבו עלא), עם פרידתו מהתפקיד. 

 

אבו עלא, מבכירי הפתח, אמר כי אם הצד הפלסטיני יראה שיש אצל ישראל כוונות אמיתיות לקדם את תהליך השלום "גם לחמאס לא תישאר ברירה והוא יהיה חלק מהתהליך ויתמוך בו".

 

כיצד אתה מסכם את הקדנציה? האם תמשיך להיות מעורב?

 

"אני בוודאי אמשיך להיות מעורב במאמצים לקדם את העניין הפלסטיני ולקדם את השלום כדי לתרום את חלקי, ולהביא את העם הפלסטיני אל הסכם שלום שבסיומו נגיע לדינה פלסטינית עצמאית. בימים אלה אני מסתכל על 40 שנות מאבק ועשייה. למעשה, זה אפילו התחיל גם לפני זה. התחלנו מנקודה מאד מסוימת והגענו עד למצב שמתהום אמיתית ומפערים עצומים ועוינות חסרת תקדים יש סיכוי להגיע לשלום. הבחירה בדרך הזו לא הייתה פשוטה ולא הייתה קלה וגם החתירה לשלום בתוך המשא ומתן לא הייתה פשוטה, אבל בכל זאת הושגו הסכמים. נכון שמדובר בהסכמים ראשוניים, אבל הסכמים אלה הם הבסיס להמשך הדרך וזוהי העדיפות מבחינתי. להמשיך ולעשות כדי להרחיב את ההסכמים האלה, לקדם אותם ולהגיע לשלום אמיתי".

 

אולמרט עסוק במלאכת הרכבת הקואליציה. האם יש מבחינתך ומבחינת הפלסטינים קואליציה מועדפת בישראל?

 

"הקואליציה היא עניין ישראלי, אבל אני מקווה שהממשלה שתקום תהיה ממשלה שתעשה שלום. כשאני אומר שלום אני מתכוון להסכם שלום הדדי ולא לצעדים חד צדדים. כי הפתרון החד צדדי, הוא יותר חד צדדי מאשר הוא פתרון. זה אומר שבפתרון הזה הצד השני אינו מרוצה. וכשהצד השני לא מרוצה, אז שום דבר לא הושג. גם אם זה יוצר מציאות מסוימת לחמש, עשר, 15 שנה. השאלה מה יקרה אחרי הזה. החד צדדיות מעולם לא היתה הפתרון האידיאלי".

 

ומה הערכתך? לאן הולכים הדברים אחרי הבחירות ברשות ובישראל? נראה כי אין מנוס ממדיניות החד צדדיות.

 

"אני מאמין שהאנשים גם אצלנו וגם בישראל מבינים שהצעדים המתבססים על שימוש בכוח ועל עקרון החד צדדיות, לא עוצרים את האלימות, אלא רק מגבירים את העוינות ואת החשד ההדדי. האנשים צריכים משהו אחר, מדיניות אחרת, גישה אחרת. אני מקווה שבישראל תהיה קואליציה המתבססת על עקרון השלום. והשלום האמיתי היחיד הוא זה המושג בהסכם הדדי, כדי שלתומכיו בשני הצדדים יהיה משהו להיאבק למענו. לשמור עליו.

 

"אנו מוכנים להיכנס מיידית למשא ומתן אמיתי ולא צריך להתחיל מנקודת האפס. בשיחות טאבה, לדוגמא, נרשמה התקדמות משמעותית בהרבה סוגיות וניתן להתבסס על שהושג בטאבה".

 

לרוב הישראלים יש אחרי הבחירות ברשות יותר ספק וחשד: האם עם ממשלה של החמאס הפלסטינים מוכנים למשא ומתן אמיתי?

 

"אני לא מסכים לכך. כדי למשוך את דעת הקהל ואת כל הצדדים לתהליך ולתמוך בו צריך להראות שיש תמורה, שיש כוונה ישראלית אמיתית ללכת בכיוון השלום. אצלנו כשהאנשים, כולל בחמאס, יראו שיש תזוזה, שיש כוונה מצד ישראל - כולם יתמכו בצעד זה. אבל אם אין תקווה ויש המשך של מדיניות ענישה קולקטיבית, המשך של בנייה בהתנחלויות ושל גדר ההפרדה אז בוודאי שהאנשים יאמינו ויחשבו שאין מקום למשא ומתן".

 

לנוכח המצב הנוכחי ברשות, אתה באמת מאמין שיש בצד הפלסטיני נכונות ובמיוחד יכולת להיכנס לתהליך של משא ומתן?

 

"בוודאי. יש בצד הפלסטיני נכונות מלאה ויכולת מלאה להיכנס באופן מיידי למשא ומתן מדיני רציני ביותר. יו"ר הרשות וההנהגה הפלסטינית מוכנה, ללא דיחוי, להיכנס למשא ומתן כזה. ולא נכון הטיעון שאין פרטנר. הפרטנר קיים והוא מוכן ומזומן, אבל השאלה היא אם יש סיכוי לפתרון אמיתי ועל מה יתנהל המשא ומתן. האם יש כוונות אמיתיות להגיע לפתרון. העניין האמיתי השאלה אם יש רצון אמיתי להגיע להסכם ועל בסיס איזו תפיסה יתנהל המשא ומתן הזה".

  

כיצד אתה צופה את עתיד העם הפלסטיני בתקופה הקרובה, כשהעולם הולך לכיוון החרמת הממשלה הפלסטינית והפסקת התמיכה בפלסטינים בגלל החמאס? הפקידים ברשות לא יודעים כיצד יקבלו את המשכורת בסוף החודש.

  

"אין ספק שאם העולם יבחר במגמה הזו של החרמה ושל הפסקת הסיוע, זה ישליך לרעה על העם הפלסטיני ויהפוך את המשימה שעומדת בפני ההנהגה ובפני כולנו למשימה קשה מאד. אנו מנהלים מגעים עם גורמים רבים בעולם כדי להגיע להבנות ולרכך את העמדות, במטרה להמשיך להבטיח את הסיוע והתמיכה הבינלאומיים. אבל בעניין המשכורות - גם בתקופה שלנו היינו מדי חודש שוברים את הראש כדי לראות כיצד אנו משלמים משכורות. המצב הזה, לצערי, צפוי להימשך. במקביל ההנהגה הפלסטינית ממשיכה במאמצים ובמגעים עם העולם כולו כדי להביא לפתרון הבעיות הכלכליות ולהבטיח את המשך התמיכה הבינלאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אבו עלא. יש פרטנר
צילום: איי פי
צילום: חיים צח
אולמרט. תקווה להסכם הדדי
צילום: חיים צח
צילום: איי אף פי
גדר ההפרדה. ענישה קולקטיבית
צילום: איי אף פי
מומלצים