שתף קטע נבחר

הרכבת הממשלה: האיחוד הלאומי ימליץ על פרץ

הנשיא קצב יצא לכתבים אחרי יום של דרמות ומשחקים פוליטים. "לא צריך לחזור להתנצחויות. שיעשו זאת אחר כך", אמר הנשיא. וברמז עבה למשחקי הכוחות אמר: "יש לי תחושה שלא כולם מבינים את מהות ההתייעצויות". בזירה הפוליטית עסקים כרגיל: האיחוד הלאומי עם פרץ, ובקדימה תוקפים את הברית. מרצ: פרץ מתבזה

בזירה הפוליטית, יממה אחת של התייעצויות נראית כמו נצח: נשיא המדינה, משה קצב, סיכם הערב (יום א') בביקורת חריפה יום של התייעצויות עם שלוש מסיעות הכנסת הבאה - קדימה, העבודה וישראל ביתנו. "מאבקן הפוליטי של המפלגות הסתיים. לא צריך לחזור להתנצחויות פוליטיות עתה. שיעשו זאת אחר כך", הבהיר קצב.

 

בשיחת סיכום עם העיתונאים שיגר קצב רמז עבה למפלגות השונות. "יש לי תחושה שלא כולם מבינים את מהות ההתייעצויות", אמר. הנשיא סיפר כי במהלך הפגישות אמר לו אחד מחברי הכנסת כי מפלגתו רוצה לבדוק קודם את מצעם של שני המועמדים לפני החלטתה על המלצה מי מהמועמדים מתאים יותר להרכבת ממשלה. הנשיא השיב כי המפלגות צריכות לבחון את המציאות כפי שהיא, ולייעץ לו על מי להטיל את הרכבת הממשלה.

 

"אין זמן לבירורים .אני מביע משאלה שהמפלגות לא יראו בהתייעצויות כלי לשיפור כוח המיקוח. אני מצפה שגיבוש העמדה לא יהיה לטובת מגעים קואליציונים", אמר הנשיא לכתבים.

 

הנשיא קצב הסביר כי "החוק הגביל אותי להמליץ על מועמד תוך שבוע מפרסום התוצאות ברשומות. מה שמנחה אותי בהמלצה על מועמד זו היכולת שלו לרכז תמיכה של לפחות 61 חברי כנסת. יש להקים ממשלה יציבה, רחבה ככל האפשר, עם תוחלת חיים ללא משברים פוליטיים שתביא לפיוס לאומי".

 

ישראל ביתנו על הגדר, האיחוד הלאומי עם פרץ

 

ובתוך כך נמשכת ההתנצחות בין קדימה לעבודה. גורמים בקדימה תקפו את יושב ראש העבודה, עמיר פרץ, על החיבור עם האיחוד הלאומי-מפד"ל, שהודיעה על תמיכה בו כמועמד להרכבת הממשלה. לדבריהם, "רק לפני שבוע תקף פרץ את יושבי המרפסת בכיכר ציון שהסיתו לרצח רבין, והיום הוא חובר יחד עם ועד רבני פולסא דנורא".

 

במקביל החליטו במרצ דווקא להתנגד למהלך של פרץ, ולא להמליץ עליו כמועמד להרכבת הממשלה הבאה. בישיבה הביעו חברי הסיעה התנגדות רבה למהלך, בשל הצורך בהישענות של הממשלה האפשרית על מפלגות הימין. בהודעה שנמסרה מדובר מרצ נמסר כי הסיעה סבורה שמפלגת העבודה מתבזה במהלך, שיש בו מידה רבה של הונאה כלפי ציבור הבוחרים. חבר הכנסת רן כהן, ראש צוות המשא ומתן הקואליציוני של מרצ, אמר כי "אם עמיר פרץ מבקש להקים קואליציה בשיתוף עם מפלגות הימין הקיצוני כגון הליכוד, ישראל ביתנו והאיחוד הלאומי-מפד"ל, מרצ לא תמליץ עליו כמועמד לראשות הממשלה".

 

אחרונת הסיעות שהגיעה לייעץ לנשיא, ישראל ביתנו, עזבה מבלי לייעץ דבר. מספר 2 ברשימה, ח"כ יורי שטרן, אמר בצאתו מהשיחה עם הנשיא: "קיימנו שיחה עניינית. השיחה התייחסה לתופעות שראינו בבחירות האלה ולדאגות שזה יצר אצל כולנו. אין לנו את הנתונים שעל פיהם נוכל להמליץ משהו לנשיא. מחר תתקיים ישיבת סיעה מורחבת, נקיים התייעצויות, ואם תהיה החלטה נודיע לנשיא".

 

ישראל ביתנו, בבית הנשיא. צילום וידאו: סטודיו אדי בוי

 

מוקדם יותר סיפקה מפלגת העבודה את ההפתעה התורנית מבית הנשיא כשמזכ"ל העבודה, ח"כ איתן כבל, אמר בצאת הפגישה עם הנשיא קצב: "מתברר שקיימת יותר מאופציה אחת להרכיב את הממשלה. בכוונתנו להקים קואליציית חירום חברתית ואנו פונים לכל סיעות הבית להמליץ לנשיא על עמיר פרץ לראש הממשלה הבא. זה גם מה שהמלצנו בפני הנשיא".

 

בתגובה להתקפות מצד קדימה אמר כבל: "אני מציע להם: 'דברו חלש'. קדימה יצאה מפרופורציות ואיבדה את הכיוון". בכיר בעבודה הרחיב ואמר ל-ynet בנוגע לאפשרות של הקמת ממשלה עם סיעות הימין: "קווי היסוד המדיניים של ממשלה שכזו יהיו על בסיס מפת הדרכים, מיצוי הסדר תהליך מדיני ללא צעדים חד-צדדיים ודגש על נושאים חברתיים".

 

השר רוני בראון (קדימה), שמפלגתו נפגשה ראשונה עם הנשיא, אמר בצאת הפגישה כי "תוכנית ההתכנסות של קדימה תהיה חלק בלתי נפרד מקווי היסוד של הממשלה". חיים רמון תקף שוב את חבריו לשעבר ממפלגת העבודה, ואמר כי "מהשיחות שניהלו עולה שאין בכוונתם להקים גוש חברתי. הכוונה שלהם היא להקים אלטרנטיבה מאוד משונה לממשלה. הם הבטיחו שלא ילכו עם הליכוד והאיחוד הלאומי, כאשר אמרנו שיש סכנה כזו. אבל כרגע נראה שיש להם כוונה להקים ממשלת ימין קיצוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הם לא מבינים. קצב
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
ישראל ביתנו. בלי המלצות
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
העבודה אצל הנשיא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים