שתף קטע נבחר

מחקר קובע: גם פגים בהחלט חשים בכאב

חשבתם שזה סתם בכי? מחקר חדש שביצע הדמיות מוחיות לפגים גילה פעילות מוחית המתאימה לתשדורת כאב מהמוח

חרף טיעונים עתיקים לפיהם התינוק אינו חש בכאב ולפיכך אינו זקוק לאילחוש בזמן ברית מילה, קובע מחקר חדש כי תינוקות ופגים חשים בכאב, וכי הבכי אינו סתם תגובה לגירוי. ממצאי המחקר החדש פורסמו בכתב העת Neuroscience בגליונו החדש.

 

החוקרים מה- University College בלונדון ביצעו סריקות מוחיות לפגים שנולדו

בשבוע ה-24 להריון. הממצאים גילו כי במהלך טיפולים רפואיים כמו נטילת דגימת דם מהעקב, הדגימו הפגים פעילות מוחית הדומה לתגובה בעת כאב. החוקרים הסבירו כי ההדמיות המוחיות הראו כי תשדורת הכאב אכן מוזרמת מהמוח כבר אצל הפגים.

 

עדיין לא ברור מתי מתפתחת תחושת הכאב אצל העובר. ההשערה היא כי נתיבי הכאב במערכת העצבים של העובר מתחילה להתפתח בין שבוע 23 ל-30 להריון. הרגישות לכאב הולכת וגוברת, ככל שהעובר גדל ברחם.

 

עד עתה מידע על כאב שחשים ילודים הודגם באמצעות עיוות או כיווץ הפנים. תגובות אלה אינן יחודיות לכאב בלבד, שכן הילודים עיוו את פניהם גם בתגובה לגירוי סביבתי כמו רעש חזק.

 

החוקרים עשו שימוש במכשיר ספקטרוסקופיה אינפרא-אדום המודד את רמות הדם המחומצן במוח. החוקרים ערכו רישום של זרימת הדם הזו אצל 18 פגים, בשעה שהאחיות ערכו להם בדיקות דם באמצעות דקירה בעקב הרגל. החוקרים גילו כי בזמן הדקירה עלתה זרימת הדם המחומצן למוח, לאיזורים האחראיים על תחושת הכאב.

 

לדברי החוקרים, הממצאים מגלים דרך חדשה לזהות כאב אצל פגים וילודים, מה שיאפשר בעתיד לזהות תחושת כאב בדיוק רב יותר אצל הילודים, ולהקל עליה. "זוהי עוד סיבה להקל על הכאב של הילודים, במיוחד כשהם כה פגיעים וחסרי ישע" סיכמה ראש צוות החוקרים, ד"ר מריה פיצג'רלד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
פג. מסלול הכאב כבר התפתח
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים