שתף קטע נבחר

הנייה: נשקול כל הצעה ישראלית למו"מ

רק אתמול התלונן ראש הממשלה הפלסטיני שקופתו ריקה, והיום הוא משגר מסרים פייסניים (יחסית) כלפי ישראל. לדבריו, שריו רשאים לדון עם ישראל בכל נושא הנוגע לחיי היום-יום של הפלסטינים, ואבו מאזן מוזמן גם לנהל מגעים מדיניים. בנוגע לאפיק מדיני, הוא הסביר: "נחכה לראות מה הישראלים יציעו לנו, נלמד את הצעתם ונחליט על עמדתנו". בתוך כך שלח שר החוץ הפלסטיני מכתב לאו"ם בו קרא ל"שלום וביטחון באזור", אך לא הזכיר את ישראל

ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, אמר הבוקר (יום ה') בראיונות לסוכנויות הידיעות כי ממשלתו תשקול כל הצעה ישראלית למשא ומתן. הנייה, שסירב להכיר רשמית במדינת ישראל ולהכריז על הפסקת האלימות, אמר כי לא יתנגד למגעים שונים עם ישראל ולא יפסול על הסף משא ומתן מדיני.

 

בראיון אחר הוא הוסיף אף כי יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן, חופשי לשאת ולתת עם ישראל. הנייה אמר עוד כי ממשלתו תשתלט על כוחות הביטחון ברשות ותהיה האחראית עליהם.

  

לדברי הנייה, "דבר לא עוצר את השרים מלדון עם הישראלים בנושאים הקשורים לחיי היום-יום, העסקים והכלכלה. בנוגע למשא ומתן מדיני, זו עשויה להיות בעיה בגלל שהשרים מחוייבים לחזון פוליטי מסויים. נחכה לראות מה הישראלים יציעו לנו, נלמד את הצעתם ונחליט על עמדתנו".   

 

ממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט, העמל בימים אלה על הרכבת קואליציה, הודיע כבר בעבר כי לא ינהל משא ומתן עם החמאס ויעדיף להתקדם עם תוכנית ההתכנסות. במסגרת הלחצים המופעלים על ממשלת החמאס, ישראל הקפיאה את העברת כספי המסים, בסך של כ-50 מיליון דולרים לחודש, שנאספים עבור הרשות הפלסטינית.

 

הנייה, המודע למצבה הכלכלי העגום של הרשות, חזר שוב על דבריו מאתמול כי ייתכן שיתקשה לשלם את משכורתם של עובדי הממשל. "אנו עושים כל מאמץ לשלם לעובדים למרות המשבר הפיננסי", אמר. "ירשנו מצב בו לא רק שאין כסף בקופה, יש לנו גם הרבה מאוד חובות".

 

ובתוך כך, אבו מאזן מינה אדם מטעמו לעמוד בראש שלושה ארגונים ביטחוניים ברשות, תוך הרחבת סמכויותיו על חשבון ממשלת חמאס. עם זאת, עיקר הוויכוח בין חמאס לאבו מאזן נעוץ במי יעמוד בראש מועצת הביטחון, שכרגע נמצאת תחת אחריות יושב ראש הרשות.

 

המצב הכלכלי ברשות עשוי אף להחמיר אם ארצות הברית והאיחוד האירופי יממשו את איומיהם ויקפיאו את תרומותיהם, אם ממשלת החמאס לא תכיר בישראל ותפסיק את האלימות. זו ככל הנראה הסיבה שהובילה את שר החוץ הפלסטיני, מחמוד א-זאהר, לשגר למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, מכתב לפיו ממשלתו מעוניינת בעצמאות ובשלום.

 

שלום וביטחון, נוסח א-זאהר

 

במכתבו כתב א-זאהר כי הממשלה החדשה שואפת לחיות השלום לצד שכנותיה, אך לא הזכיר מפורשות את ישראל. "אנו מקווים לחיות בשלום ובביטחון ושהעם הפלסטיני יוכל לחיות חיים מכובדים ועצמאיים, צד בצד עם שכנינו לחלק העולם הקדוש הזה".

 

דבריו של א-זאהר דומים להפליא לנוסח תכנית מפת הדרכים האמריקנית, הקוראת להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, תכנית אותה תנועת החמאס דחתה בכל פה. עם זאת, א-זאהר הפיג את תקוות המערב להכרה בפתרון "שתי מדינות לשני עמים" כאשר אמר בראיון ל-BBC כי מדובר בטעות ביורוקרטית של הפקיד ששיגר את המכתב.

 

"ביקשתי מהפקיד למחוק את ההערה הזו והוא לא מחק אותה", אמר -זאהר. "מדובר בטעות". דובר משרד החוץ, מרק רגב, אמר בתגובה כי "שר החוץ הפלסטיני מדבר במכתבו על שיתוף פעולה ושלום באזור, אך למרבה הצער הוא מדבר על אזור ללא ישראל. בשום חלק במכתב לא מצויינת הכרה בקיומה של מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישקול. הנייה
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
שלח מכתב. א-זאהר
צילום: איי אף פי
מומלצים