שתף קטע נבחר

"הלימודים עלינו", אם תגורו במאה שערים

הרשות לפיתוח ירושלים והעירייה יוצאות בפרוייקט המציע הלוואות ומענקים לסטודנטים שיתגוררו במרכז העיר. אלא שמרכז העיר, על פי הגדרת הרשות, לא כולל יעדים מועדפים בקרב הצעירים כמו נחלאות ורחביה וכולל דווקא שכונות חרדיות לחלוטין כמו גאולה ומאה שערים. עיתונאי חרדי: "בשכונות חרדיות לא ישכירו דירות לסטודנטים חילונים". סטודנטים: "רחביה קרובה למרכז בדיוק כמו מאה שערים, זה מצחיק". הרשות לפיתוח ירושלים בתגובה: מתמקדים במרכז העיר באופן כללי, לאו דווקא בשכונות החרדיות

עיריית ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים מפרסמות בימים אלה בכלי התקשורת תוכנית הטבות מיוחדת לסטודנטים אשר יגיעו ללמוד באחד ממוסדות הלימוד האקדמאיים בעיר. תחת הכותרת "עלו לירושלים, הלימודים עלינו" מבטיחה הרשות לפיתוח ירושלים תוכנית הטבות הכוללת הלוואה בגובה 7,500 - 10,000 שקלים לתלמידי תואר ראשון ושני באחד מתחומי הלימוד הטכנולוגיים והמדעיים.

 

באתר הרשות מוסבר כי להלוואה זכאים סטודנטים שיתגוררו במרכז העיר, זאת במטרה לחזק את מרכז העיר ולעודד את הסטודנטים הצעירים להתגורר באזור שנחלש בשנים האחרונות. עוד מפורט באתר כי "הפיכת ההלוואה למענק מותנית בכך שהסטודנט יגור ויעבוד בירושלים לאחר סיום לימודיו". יצויין כי התוכנית תוקצבה במיוחד על ידי הממשלה ב-280 מיליון שקל, ביוני 2005.

 

עד כאן הכול טוב ויפה, אלא שהשאלה היא אילו אזורים נכללים תחת ההגדרה מרכז ירושלים. סטודנטים שייכנסו לאתר הרשות יופתעו ודאי לגלות שהאזורים המוכרים לצורך קבלת ההטבות כוללים שכונות חרדיות לחלוטין כמו מאה שערים וגאולה, אך לא שכונות הידועות כמעוזי סטודנטים וצעירים כמו רחביה ונחלאות. התוכנית כוללת אמנם את הרחובות הראשיים של מרכז העיר כמו יפו, המלך ג'ורג' והלני המלכה אך לצידם גם את רחוב מאה שערים, הרחוב המרכזי בשוק של השכונה - ישועות יעקב ורחובות סמוכים נוספים. גם מלכי ישראל, הרחוב הראשי בשכונת גאולה, מופיע ברשימה לצד רחובות נוספים בשכונה.

 

שכונת נחלאות, לעומת זאת, שנחשבת לחלק ממרכז העיר באזורי החנייה, נשמטה מהרשימה. הרחובות התוחמים את השכונה – בצלאל ואגריפס - נכללים ברשימה בחלקם (בניינים ספורים ברחוב בצלאל ורחוב אגריפס כולו), אך הרחובות הפנימיים של השכונה, שמאכלסים סטודנטים רבים, לא נכללים במסגרת התוכנית של הרשות. תושבי השכונה אמנם מקבלים תווי חנייה המיועדים לאזור "מרכז העיר", אך בכל הקשור להטבות נראה כי נחלאות כבר לא במרכז.

 

ישראל גליס, תושב העיר ועיתונאי חרדי מסביר כי מבחינה פרקטית ההצעה של העירייה מגוחכת לחלוטין. "כשאדם בא לקנות או לשכור דירה בשכונה חרדית, כחלק מהחוזה, כך בכל השכונות החרדיות, אותו אדם יידרש להתחייב שלא למכור או להשכיר את הדירה לאדם שאינו שומר תורה ומצוות. כך שאין סיכוי שמישהו ישכיר דירה לסטודנט חילוני בשכונה", מסביר גליס.

 

הסטודנטים כועסים: רחביה קרובה בדיוק כמו מאה שערים

 

כמה סטודנטים, שבדקו את ההצעה, הביעו כעס על התנאים שהגדירה העירייה למתן ההטבות. "כביכול העירייה באה לטובת הסטודנטים ומנסה לקדם אותם, אבל כשבודקים מה הם מציעים רואים שאין הצעה", אומרת לירון, סטודנטית לתואר שני בתקשורת באוניברסיטה העברית.

 

לירון מסבירה שרוב הסטודנטים ירצו לגור בנחלאות או ברחביה. "שם כל הסטודנטים גרים. רחביה הרי זה מרכז העיר, מה לעשות?", אומרת לירון ומוסיפה שאלה מעניינת: "במה מאה שערים יותר מרכז העיר מרחביה? כל מי שמכיר את ירושלים יודע שהמרחק של רחביה ושל מאה שערים ממרכז העיר הוא זהה לחלוטין".

 

חמוטל אריאל, סטודנטית לפסיכולוגיה מהאוניברסיטה העברית, מעלה אף היא שאלה: "מי רוצה לגור במאה שערים או גאולה? זה מצחיק. נראה לי שהעירייה עושה פרסומת מאוד יפה אבל צריך לבדוק אם זה בכלל ריאלי בשביל סטודנטים".

 

תמי שיינקמן מהרשות לפיתוח ירושלים מסרה בתגובה כי "אנחנו מתמקדים בכל מרכז ירושלים ולאו דווקא בגאולה או מאה שערים. באותה מידה אנחנו מתכוונים גם לרחוב יפו ורחוב הלל, ולאו דווקא למאה שערים".

 

מהרשות לפיתוח ירושלים נמסר בתגובה: "תוכנית ההטבות נועדה לעודד סטודנטים להישאר ולעבוד בעיר לאחר לימודיהם ואגב כך לעודד אותם לבחור ללמוד בירושלים, לתואר ראשון ושני בתחומים המהווים המשך לצמיחה בה נמצאת ירושלים ובכך להבטיח את חיזוקה ופיתוחה של העיר. תוכנית ההטבות לקבלת מלגות מחייה לסטודנטים אשר גרים בשכירות במרכז העיר נעשתה גם בשנה שעברה בה הבאנו לכך ש-650 סטודנטים שכרו דירה במרכז העיר לעומת 100 סטודנטים בלבד בשנת 2004. זוהי הצלחה ואנחנו מתכוונים להמשיך בה".

 

לטענת הרשות, "בטווח הקצר המטרה היא להגדיל את הביקוש ללימודים בירושלים ולעודד צעירים איכותיים לגור בה. בטווח הארוך המטרה להגדיל את כוח העבודה הזמין של התעשייה המתקדמת בירושלים ולעודד אותם להישאר ולגור בירושלים יתרה מכך, תכנית המימון להשכרת דירה לסטודנטים מטרתה לחזק את מרכז העיר ירושלים. שכונות כמו רחביה אינן זקוקות לחיזוק כלכלי מכיוון שמרבית האוכלוסיה בה הינה אוכלוסיה חזקה כלכלית. יתרה מכך, חילונים יכולים לשכור דירה ברחוב יפו, רחוב הילל, קינג ג'ורג', בן שמאי, שלומציון המלכה, כורש ועוד ועוד”.

 

יש לציין כי תגובת הרשות התעלמה מהוצאת שכונת נחלאות מהתוכנית וכי ברשות לפיתוח ירושלים סירבו לפרט האם שוכנו סטודנטים במסגרת התוכנית בשכונות חרדיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"אף חרדי לא ישכיר דירה לסטודנט". ארכיון
צילום: איי פי
צילום: חיים הורנשטיין
הסטודנטים: זה מצחיק. ארכיון
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים