שתף קטע נבחר

המו"מ הקואליציוני: בלי המלה "התכנסות" בקווי היסוד

בכפר המכביה החל המו"מ הקואליציוני. ראשונים הגיעו נציגי מפלגת העבודה, "השותפה הבכירה". קדימה הציעה שקווי היסוד יתבססו על נאום הניצחון של אולמרט, שבו לא מופיעה המלה "התכנסות" - דבר שיאפשר גם את כניסת ליברמן וש"ס. מנהל צוות המו"מ של ש"ס: "תוך 10 ימים ניתן לסכם את הצטרפותנו לממשלה". גם חברי הליכוד הגיעו למו"מ, אבל הבהירו: "קשה לראות את נקודות המפגש בין קדימה לליכוד, באנו בשביל הנימוס"

בונים קואליציה "רחבה ויציבה": הבוקר (יום א') החלה בכפר המכביה פגישת צוותי המשא ומתן הקואליציוניים. הפגישה הראשונה התקיימה בין צוות המו"מ של קדימה לצוות של מפלגת העבודה, ולאחר מכן נפגשו אנשי קדימה עם הצוות של ש"ס. כעת מתקיימת פגישה עם נציגי הליכוד.

 

בתום הפגישה עם נציגי מפלגת העבודה אמר יו"ר צוות המו"מ של קדימה, עו"ד יורם טורבוביץ', כי "מפלגת קדימה רואה במפלגת העבודה שותף בכיר לממשלה העתידית. קווי היסוד של הממשלה יתבססו על נאומו של אולמרט ביום הבחירות". בנאום לא מוזכרת המלה "התכנסות" - והדבר יאפשר גמישות בנושא המדיני, שתקדם אפשרות להכניס את ש"ס וליברמן לקואליציה.

 

יו"ר צוות המו"מ מטעם העבודה, עו"ד דוד ליבאי, הוסיף עם זאת כי "בנושא הרגיש הזה, בכל הקשור לפיתרון הבעיה הפלסטינית, הניסוח בקווי היסוד לא יהיה עמום מדי כדי שנבטיח שכל מפלגה שתצטרף לקואליציה תדע לפני מה היא עומדת".

 

"תוך 10 ימים - אפשר לסכם על הצטרפות ש"ס"

 

יו"ר צוות המשא ומתן של ש"ס, עו"ד דוד גלס, אמר בתום הדיון כי "אני מעריך שתוך עשרה ימים ניתן לסכם את הצטרפותנו לממשלה". לדבריו, התוכנית המדינית הוצגה להם בפירוט, וש"ס הופנתה לנאומו של ממלא מקום ראש הממשלה בליל הניצחון בבחירות. לדבריו, הנאום יובא לידיעתו של יו"ר ש"ס אלי ישי, אשר יציגה בפני נשיא מועצת חכמי התורה הרב עובדיה יוסף - שיחליט בנושא. 

 

גלס הבהיר כי בש"ס מודעים ללוחות הזמנים הקצרים, וכי ידאגו לחזור עם תשובה בהקדם. בכל מקרה, הדגיש גלס כי ש"ס מעוניינת בממשלה יציבה אשר תכהן את מלוא ימיה.


ישיבת נציגי קדימה והעבודה, הבוקר (צילום: אלי אלגרט)

 

ליבאי אמר כי "בפגישה היתה הסכמה רחבה בנושאים מדיניים ביטחוניים ובנושאים של הגנת הדמוקרטיה ושלטון החוק".

 

הליכוד: "באנו כדי להיות מנומסים"

 

בשעות הצהריים ש"ס יצאה, והגיעו חברי צוות המו"מ של הליכוד. בפתח הישיבה אמר ח"כ רובי ריבלין כי "קשה לראות את נקודות המפגש בין קדימה לליכוד. לאור הראיונות של אולמרט בכלי התקשורת הזרים לא נוכל לשבת בממשלה שמבקשת לערוך נסיגה חמורה, שתסכן את בטחונה של המדינה".

 

שרת החינוך לשעבר לימור לבנת הוסיפה כי "אנחנו לא מבוזים בעצם הגעתנו הנה, אנחנו פשוט מנומסים".

  

העבודה התבקשה להראות: מאיפה יבואו התקציבים

 

לאחר הפגישה עם מפלגת העבודה, הדגיש טורבוביץ' כי מדיניותו של אולמרט כוללת "שמירה על מדיניות פיסקלית כלכלית, הקפדה על מסגרת הגירעון ותקרת הוצאה תוך צמצום הפערים החברתיים. כמו כן ייעשה מאמץ להפחתת החוב הלאומי ונטל המיסים וזאת במקביל ליעול המגזר הציבורי".

 

צוות העבודה עמד על הצורך לגבש מדיניות של צדק חברתי בגבולות התקציב שיאושר, לבער או לצמצם את העוני ולהעלות בהדרגה את שכר המינימום, להבטיח פנסיה לכל אזרח, להגדיל באופן מיידי את סל התרופות, לעדכן את קצבאות הזקנה ולקבוע יעד להורדת האבטלה.

 

שני הצדדים הסכימו על הצורך ברפורמה מהותית ומוסכמת בתחום החינוך. 

 

ליבאי הוסיף כי "אנחנו בעד כלכלה חופשית והכל ייעשה במסגרת התקציב, אבל לא ייתכן להישאר אדיש למצוקות של השכבות החלשות, לכן יש צורך להעלות את שכר המינימום. התרשמנו שקדימה מעוניינת בחלוקה צודקת של ההון הלאומי. התבקשנו להכין נתונים לגבי הדרישות הכלכליות כי קל מאוד לבקש, אך תפקידנו גם להראות מאיפה יבואו התקציבים". הצדדים קבעו להיפגש שוב בחול המועד בתקווה לסיים את המשא ומתן.

 

גם נציגי ש"ס העלו בדיון את הנושאים הכלכליים. הועלו מספר נקודות הכוללות תעסוקה, צמיחה וסולידריות חברתית, הצורך בבלימת העוני, בקצבאות החרדים, קצבאות הזקנה והקלת הנטל על הקשישים במערכת הבריאות.

 

"המטרה: ממשלה רחבה ויציבה"

 

בבוקר, עוד לפני שהחל בסדרת הפגישות עם נציגי המפלגות, אמר טורבוביץ' כי "אנחנו הזרוע הארוכה של אולמרט, שהנחה אותנו לנהל מו"מ ישיר הוגן ומהיר. לא יהיו זיקוקי דינור, המטרה שלו היא הצגת ממשלה רחבה ויציבה על בסיס הסכמה רחבה".

 

פרופסור דוד ליבאי, חבר בצוות המו"מ מטעם העבודה אמר כי "הנחת העבודה שלנו שהעבודה תהיה שותפה מרכזית במממשלה הבאה. נעשה מאמצים שהמלאכה תהיה מהירה ושנוכל להשפיע על עיצוב המדיניות וביצועה".

 

עוד היום מתוכננת פגישה עם ישראל ביתנו. טרובוביץ' הודיע כי לאחר סיכום ימי הדיונים הראשונים מחר, יזומנו נציגי המפלגות למפגשים נוספים.

 

חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) אמרה היום כי במסגרת המשא ומתן הקואליציוני על המפלגה לדרוש הנהגת נישואים אזרחיים בישראל ושש"ס לא תקבל לידיה את משרד הפנים. גלאון, ששוחחה בנושא עם יו"ר מרצ לשעבר שולמית אלוני, הוסיפה כי "שני הנושאים חשובים ביותר לזכויות האדם והאזרח בישראל".

 

בכיר בצוות המו"מ של קדימה אמר אמש ל-ynet: "בכוונתנו להרכיב קואליציה רחבה ככל האפשר שתסיים את מלוא הקדנציה, וזאת על בסיס הסכמה ברורה לקווי היסוד של קדימה בנושא המדיני".

 

השותפה הבכירה היא העבודה ובקדימה מעריכים שהמפתח למו"מ מהיר עם יתר המפלגות נתון בידי העבודה: "ברגע שנסכם את העקרונות מול מפלגת

העבודה ובעיקר את חלוקת התיקים, המו"מ עם שאר המפלגות יהיה מעמדה חזקה ויאפשר סגירה מהירה עם מינימום סחיטות ודרישות מפליגות", אמר בכיר בקדימה.

 

בצוות המו"מ של מפלגת העבודה אין פוליטיקאים והוא מורכב בעיקר מאישים המקורבים ליו"ר, עמיר פרץ. בצוות חברים חוץ מפרופ' ליבאי גם עו"ד יוסי שפרלינג, עו"ד יוסי כץ, חגי מרום, בני גאון ורחל תורג'מן.


פורסם לראשונה 09/04/2006 09:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
שולחן המשא ומתן, הבוקר
צילום: אלי אלגרט
השותפים, פרץ ואולמרט
צילום: חיים צח
צילום: אלי אלגרט
צוות המו"מ של קדימה
צילום: אלי אלגרט
צילום: אלי אלגרט
נציגי ש"ס ליד שולחן הדיונים
צילום: אלי אלגרט
מומלצים