שתף קטע נבחר

מה רוצה הנייה? בין קול פלסטין לסי.בי.אס

מסמך מיוחד שהכין מרכז המידע למודיעין ולטרור של המרכז למורשת המודיעין בגלילות מסביר שהצהרות ראשי החמאס, בעיקר של ראש הממשלה הנייה, סותרות ותלויות בזירה אליה הם משגרים את מסריהם. "לכלי התקשורת המערביים מועברים מסרים מרוככים"

ראש הממשלה הפלסטיני, איסמאעיל הנייה, העביר בסוף השבוע מסר תקיף לישראל, ארה"ב והאיחוד האירופי, כשאמר "נאכל זעתר ועשב אך לא נבגוד ולא נושפל", אבל ממש במקביל נפוצו דיווחים ולפיהם אותו הנייה מתכוון להעביר בקרוב מסר מדיני מפוייס. מסמך מיוחד שהכין מרכז המידע למודיעין ולטרור של המרכז למורשת המודיעין בגלילות מנסה להסביר את הסתירה באמירות החמאס. מתברר שיש הבדל בין מה שאומרים ל"קול פלסטין" למה שאומרים לסי.בי.אס.

 

המסמך שהופץ אתמול (יום ו') מציין שהצהרותיהם של ראשי החמאס, ובייחוד ראש הממשלה הנייה סותרות ותלויות בזירה שאליה הם משגרים את מסריהם. כותבי המסמך קובעים: "כדי לנסות ולגשר על הפערים המהותיים שבין האידיאולוגיה והמצע שלה, השוללים קיומה של ישראל והתומכים בטרור, לבין דרישות הקהילה הבינלאומית, נוקטת תנועת החמאס באסטרטגיה תקשורתית של עמימות וכפל לשון".

 

"במסגרת אסטרטגיה זו משמיעים בכיריה מסרים שונים, ולעיתים סותרים, בנושאי ליבה העומדים על הפרק, בפני קהלי היעד השונים", כותבים מחברי המסמך. לדבריהם, "מול כלי התקשורת המערביים מנסים בכירי החמאס לעמעם או להסתיר עמדות יסוד קיצוניות ולהעביר מסרים 'מרוככים' לדעת הקהל המערבית. אולם, באמצעי התקשורת הערבית בכלל, והפלסטינית בפרט, מופגנת תדמית לוחמנית ובלתי מתפשרת (בפרט בסוגיות הטרור וההכרה בישראל)".

 

לא אחת מזדרזים בכירי החמאס להכחיש התבטאויות שנתנו קודם לכן לתקשורת המערבית, "בהקשר זה בולט במיוחד ראש הממשלה הנייה כמי שמרבה לפזר מסרים סותרים בכלי התקשורת השונים במגמה לנסות וללכת בין הטיפות".

 

פיגועים או שלום? תלוי מי מראיין

 

כך, למשל, בראיון שנערך השבוע ברדיו "קול פלסטין", התבקש דובר תנועת החמאס, סאמי אבו זהרי, להגיב לטענה שחמאס מדברת בשתי שפות שונות: באחת היא משתמשת כלפי הרחוב הפלסטיני ובשנייה כלפי גורמי חוץ והתקשורת הבינלאומית. בתשובתו לא הכחיש שהחמאס "מדברת בשתי שפות" והסביר את הרציונל: "אך טבעי שיושמעו דברים שונים בפני נמענים שונים, שלכל אחד יש את הסגנון המתאים לו, אולם העקרונות הבסיסיים של החמאס אינם משתנים והיא דבקה בהם".

 

כיצד מוצאים המסרים הסותרים את ביטויים? כותבי המסמך הביאו סקירה מקפת לפי חתך נושאי שבו הראו כיצד כל סוגיה זוכה להתייחסות אחרת בהתאם לקהל היעד אליו מכוונים הדוברים. כך, למשל, בנוגע לסוגיית הפיגועים (או ה"התנגדות" בלשון החמאס), אמר ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, בהודעת מזכ"לי חזיתות הסירוב הטרור בדמשק ב-28 במרס, כי "ההתנגדות היא האופציה שהעם הפלסטיני דבק בה להחזרת‏ ‎ זכויותיו הלאומיות זכות השיבה, ההגדרה העצמית וכינון המדינה‏ ‎ הפלסטינית".

 

הנייה עצמו אמר בנאום שנשא באותו יום במועצה המחוקקת הפלסטינית, כי "מצע התנועה משלב בין ההתנגדות לעשייה המדינית... קווי היסוד (של הממשלה) יצאו מרחם ההתנגדות". דובר החמאס, סמי אבו זוהרי, אף אמר את הדברים בצורה ברורה הרבה יותר כאשר הצהיר בראיון לרדיו "קול פלסטין" ב-1 באפריל, כי "תנועת החמאס דבקה בכל צורות ההתנגדות... וזה כולל את פיגועי ההתאבדות".

 

אולם, ברגע שמשתנה קהל היעד - משתנה גם הטון והמסר. "חמאס לעולם אינה חושבת על אלימות. חמאס למעשה שואפת לשלום ולרגיעה המבוססים על צדק ושוויון. כל דבר שיוצע לרשות הפלסטינית ברמה הפוליטית יישקל ויידון. חמאס תבחן‏‎ מנגנון לניהול מו"מ", אמר לא אחר מאשר הנייה בראיון שהעניק ב-17 במרס לרשת סי.בי.אס.

 

"חמאס פועלת לפצל את הקואליציה הבינלאומית"

 

גם במשרד החוץ מצאו חשיבות רבה במסמך זה. בערב החג הורו מנכ"ל המשרד, רון פרושאור, והסמנכ"ל לתקשורת והסברה, גדעון מאיר, לתרגם את המסמך לאנגלית ולהפיצו לכל נציגויות ישראל בחו"ל וזאת על מנת לעשות בו שימוש הסברתי נרחב.

  

בנאומו בסוף השבוע מתח הנייה ביקורת על השימוש בביטוי "ממשלת החמאס" וטען שזו ממשלה של כל העם הפלסטיני "שאינה מבחינה בין איש לרעהו". מסמך שחובר במכון "ראות" שפורסם השבוע טוען שהצהרות אלה, כמו גם הצהרות אחרות על כך ששרי הארגון מפסיקים את פעולתם בתנועה באופן רשמי נועדו להביא לפיצול הקואליציה הבינלאומית נגד החמאס.

 

"נראה שהפסקת חברותם של שרי החמאס בתנועת חמאס עשויה להיות צעד ראשון להכשרת הקרקע למתן מענה לסף שמציב האיחוד האירופי. מענה שכזה עשוי להביא לחידוש הסיוע האירופי ולפיצול בקואליציה הבינלאומית", הזהירו כותבי המסמך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחייך
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ומאיים
צילום: איי פי
מומלצים