שתף קטע נבחר

קדימה הגישה לעבודה את טיוטת קווי היסוד

המגעים לקראת הקמת ממשלה נכנסים להילוך גבוה: הבוקר הגיש צוות המו"מ של קדימה לאנשי העבודה את הטיוטה הראשונה לקווי היסוד. במוקד המחלוקת: שכר המינימום

הבוקר (יום א') העביר צוות המו"מ של קדימה לאנשי העבודה את הטיוטה הראשונה לקווי היסוד של הממשלה - מסמך שכולל את ההבנות שהושגו עד כה בין שתי המפלגות, הן בנושאים המדיניים והן בנושאים החברתיים-כלכליים.

 

בנושאים המדיניים נראה כי הושגה הבנה בין העבודה לקדימה, כאשר בעבודה דרשו הבהרות מנציגיו של אהוד אולמרט בנוגע לנאומו מליל הבחירות - שקווי היסוד אמורים להתבסס עליו. באותו נאום דיבר אולמרט על הצורך של ישראל לבצע מהלך מדיני, ואילו בעבודה אומרים: "אנחנו רוצים לדעת מה בדיוק המשמעות של הדברים של ראש הממשלה". 

 

בקדימה עובדים על יצירת ניסוח לסעיף המדיני, שיאפשר גם לאביגדור ליברמן לחתום עליו. בקדימה מנסים כעת לשכנע את אביגדור ליברמן לסגת מדרישותיו בנושאים המדיניים, לפיהם כל נסיגה תיעשה בהסכמה בינלאומית. בשבוע שעבר אמרו בקדימה כי "יש לנו יסוד להאמין כי נוכל לשכנע את ליברמן לרדת מהנושא הזה".

 

בנושאים החברתיים והכלכליים הושגו הבנות לא מעטות בין קדימה לעבודה, כאשר לפי שעה, נראה כי המחלוקת העיקרית היא סביב נושא שכר המינימום. בעבודה דורשים לבצע "פעימה ראשונה" בהעלאת שכר המינימום כבר בחודש ספטמבר, בסך של חמש מאות שקל.

 

בקדימה, שם הבהירו בשבוע שעבר כי אין בכוונתם לאפשר את העלאת שכר המינימום לאלף דולר, מתנגדים בשלב הזה למועד שדורשים בעבודה. אם זאת, גם לאנשי קדימה אין התנגדות עקרונית להעלאה מסויימת בשכר המינימום.

 

בערב החג נפגשו ראשי צוותי המשא ומתן של שתי המפלגות, בהם פרופ' דוד ליבאי, ד"ר יורם טורבוביץ', מזכיר הממשלה ישראל מימון ורחל תורג'מן, אשת סודו של עמיר פרץ. בעבודה אומרים כי בפגישה הושגה התקדמות נוספת בנושאים החברתיים, אולם המחלוקת בנושא שכר המינימום נותרה בעינה: "אנחנו תובעים שהפעימה הראשונה תהיה של 500 שקל, והיא תהיה כבר בספטמבר", חזרו והדגישו הלילה במפלגת העבודה, "הבחירות הוכיחו כי הציבור מבקש שינוי סדרי עדיפויות בנושאים החברתיים. שכר המינימום הוא מנגנון נכון גם לצמיחת המשק, וגם לעובדים".

 

גורמים בסביבתו של פרץ אמרו כי נושא שכר המינימום הוא מרכזי מבחינת המפלגה, ואין בכוונתה לוותר עליו. "עם זאת", צופים בכירים בעבודה, "ניתן יהיה להגיע להבנה עם אנשי קדימה". בתוך כך, צפויים השבוע להתחדש הדיונים גם עם המפלגות החרדיות, ויימשכו המגעים גם עם מפלגת הגמלאים ועם ישראל ביתנו.

 

עם כניסת המשא ומתן לשלב הטיוטות, קרב ובא גם שלב התיקים המיניסטריאליים, ובמפלגות השונות המתח בשיאו. בכירים, הן בקדימה והן בעבודה, חוששים כי למרות ההבטחות שקיבלו, ולמרות בכירותם - הם עוד עלולים למצוא את עצמם מחוץ לממשלה. בין אלה המוזכרים בעבודה כמי שעשויים להפגע: פרופ' אבישי ברוורמן, עמי איילון, שלום שמחון, אפרים סנה, דני יתום ואיתן כבל. עם זאת, בכירים בעבודה אומרים כי דווקא בעניינו של מזכ"ל העבודה, כבל, נראה כי הדברים ברורים יותר. כבל הפך בחודשים האחרונים לאיש אמונו של עמיר פרץ, וספק אם הוא ישאיר אותו ללא תיק בממשלה.

 

גם בקדימה יש מי שמודאגים, במיוחד לאור העובדה כי עדיין לא ברור אילו תיקים יועברו למפלגת העבודה ולשאר השותפות הקואליציוניות. בעבודה מבהירים כי הם לא מתכוונים לוותר על תיק החינוך, והתעקשות זו מעוררת דאגה בסביבתו של פרופ' אוריאל רייכמן, שקיבל הבטחה עוד מאריק שרון בעניין זה.

 

גם שר הביטחון, שאול מופז, מודאג ממעמדו, לאור העובדה כי אם האוצר יישאר בקדימה, הרי שתיק הביטחון יעבור, כך נראה, לעמיר פרץ. יצויין, כי פרץ עצמו אמר בימים האחרונים בשיחות סגורות כי הוא עדיין מתעקש על תיק האוצר, אולם הוא לא פוסל את תיק הביטחון.


פורסם לראשונה 16/04/2006 00:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
בעבודה דרשו הבהרות לנאום
צילום: חיים צח
צילום: בועז אופנהיים
מנסים למצוא ניסוח שליברמן יוכל לחתום
צילום: בועז אופנהיים
מומלצים