שתף קטע נבחר

איציק: תפקיד היו"ר תפור עלי; מקורבי בוים: אומרים שהיא אסון

חשבתם שמינוי השרים הוא כאב הראש היחיד של אהוד אולמרט? היום מתלהט הקרב על תפקיד יו"ר הכנסת, מה שנחשב בעבר לתפקיד אפרורי משהו הפך למשאת לבם של שניים - דליה איציק וזאב בוים מקדימה. ובמלחמה כמו במלחמה: מקורבי בוים מדברים על "אלו שאינם חושבים שאיציק אינה ראויה לתפקיד"; איציק מצידה משוכנעת שרק היא תציל את הדימוי הקורס של המשכן

זה אחד הקרבות הפוליטיים החמים ביותר של הימים האחרונים - שהיום (א') מגיע לשליפת ציפורניים של ממש. על תפקיד יו"ר הכנסת הבא, שאותו עוזב רובי ריבלין מהליכוד, מתמודדים מטעם מפלגת קדימה שניים: דליה איציק, לשעבר מהעבודה, וזאב בוים, לשעבר ליכוד. ראש הממשלה אולמרט עדיין לא הכריע בין השניים, ושניהם מנסים לגייס כמה שיותר חברי כנסת, גם ממפלגותיהם לשעבר. כל זאת לקראת השבעת הכנסת ה-17 מחר. עד שאולמרט ירכיב את הקואליציה ימלא את התפקיד באופן זמני זקן הח"כים - שמעון פרס.

 

בשיחה עם ynet, לא מסתירים מקורבי בוים שהם נהנים בין היתר מקולותיהם של אלה שאינם מעוניינים לראות את איציק בתפקיד. "יש שני סוגים של אנשים שמאיצים בבוים לקחת את התפקיד: פעם אחת מאיצים בו כי חושבים שהוא ראוי, פעם שנייה עושים זאת כדי שהיא לא תהיה יו"ר הכנסת, ומדברים עליה במושגים של אסון".

 

איציק, מצידה, כבר שמעה את הדיווחים לפיהם "החברים" לשעבר מסיעת העבודה הודיעו כי תמיכתם בה אינה מובטחת. על כך היא אומרת ל-ynet: "מפלגת העבודה אינה מקשה אחת. יש לי הרבה חברים טובים שם. ולעצם העניין - מדובר במשמעת קואליציונית. אנחנו נצטרך להצביע ולאשר את שרי העבודה. האם מישהו מעלה על דעתו שלא נעשה זאת? רק חסרי ניסיון פרלמנטרי יגידו שטות כזאת. יכולים לאהוב אותי, יכולים לא, אבל כולם יודעים שאני מוערכת וסמכותית, וזה הכי חשוב".

 

מה קרה לתפקיד האפור יחסית של יו"ר הכנסת? בעבר הוא ממש לא היה משאת הנפש של הפוליטיקאים, אולי רק כתפקיד שניתן לאדם בערוב ימיו הפוליטיים. אולם בשנים האחרונות כיהן יו"ר לעומתי במשכן - אברהם בורג שהיה לעומתי על בסיס אישי לאהוד ברק, וראובן ריבלין שעשה צרות לאריאל שרון בשל התנגדותו לתכנית ההתנתקות. אהוד אולמרט, פרלמנטר לא מאתמול, יודע שאת התפקיד צריך לתת לחבר כנסת סמכותי ותיק - ובעיקר נאמן, שיעבוד לצידו ולא כנגדו כחלק מהמערך הכולל ליישום תכניתו המדינית. שני שמות נוספים שהועלו בנוסף לבוים ואיציק הם אלה של אברהם הירשזון ומאיר שטרית - אך הם מתמודדים על תפקיד שר בכיר ואינם מעוניינים בתפקיד.

 

בינתיים, שני המתמודדים עושים לובי - גם בתקשורת. בוים עצמו אומר: "אני בהחלט רואה עצמי מועמד ראוי לתפקיד. מדובר במשרה בכירה. לעמוד בראש הרשות המחוקקת זו משימת ראויה וחשובה. דיברו איתי מכל המפלגות, ואמרו לי - תיקח את זה כי אתה ראוי וטוב לתפקיד".

 

בוים, יש להזכיר, כיהן בעברו בין היתר בתפקידים פרלמנטרים כיו"ר סיעת הליכוד ויו"ר הקואליציה. לדבריו, שוחח עם אולמרט בעניין אך לא קיבל כל התחייבות מצידו. "מדובר בחלק ממעשה המרכבה. התפקיד הזה נכלל במארג הכללי שבו מחלקים את התיקים והמשימות. מכיוון שעדיין לא גובשה קואליציה הוא אינו יכול להתחייב בפני. אבל יש לנו קשר שהולך אחורה עוד מהילדות. בסוף אולמרט יצטרך להחליט אם הוא רוצה אותי סביב שולחן הממשלה - או כיו"ר".

 

דליה איציק אומרת שאם תקבל את התפקיד, תהיה האשה הראשונה שתשמש כיו"ר הכנסת. היא מדגישה את עובדת היותה משפטנית וטוענת כי

 התפקיד "חשוב מאין כמותו, כי יש לו את היכולת להביא לשיח בין הכנסת לציבור. איך יכול להיות שהבית של האזרחים כל כך שנוא ויש תחושת ניכור לכנסת שעלולה ממש לפגוע בדמוקרטיה? רבים מחברי הכנסת עובדים קשה ובציבור צוחקים על זה, כאילו זה לא נכון. הניכור הוא רציני ובעייתי ואני מרגישה שצריך לעשות רפורמות כדי לשנות את המצב".

 

איציק מבטיחה להיות פעילה ויצירתית. "אפשר לעשות דברים גדולים, להפוך את הבית הזה לבית של האזרחים. כי הכנסת הזו היא של כולם, לא רק של קדימה. אף אחד לא הבטיח לי כלום, אבל הרבה אנשים, בהם ראשי סיעות, מרגישים שזה תפור עלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל הדרי
איציק. תפור עלי
צילום: ישראל הדרי
צילום: חיים צח
בוים. קשר מהילדות עם אהוד
צילום: חיים צח
ריבלין. הלעומתי שעוזב
צילום: ערוץ 33
מומלצים