שתף קטע נבחר

מטיבי ועד ביבי: הכנסת ה-17 נשבעת אמונים

טיבי וליברמן מבטיחים שיהיה מעניין, הגמלאים מבטיחים למלא את השליחות ההיסטורית שהועידו להם הבוחרים ומעל כולם - קדימה נחושה להוציא אל הפועל את תכנית ההתכנסות. 120 ח"כים - מהם 41 חדשים - יישבעו היום אמונים למדינת ישראל, בתקווה לכהונה מוצלחת יותר מזו של קודמיהם

בטקס חגיגי, בו יצפו מן היציע חברים, אורחים מכובדים ובני משפחה, יושבעו היום (ב') 120 חברי הכנסת ה-17. החברים החדשים והוותיקים יתרווחו לשעה קלה על הכיסאות במליאה, יערכו בוודאי היכרות קצרה עם הקולגות לשנים הבאות וגם יקפצו לבדוק מה חדש במזנון, אבל עדיין לא בטוח שיתחילו מיד בעבודתם, שכן ייתכן והוועדה המסדרת תאפשר להם לנוח מספר ימים נוספים גם אחרי החג השני.

 

41 חברי הכנסת חדשים יושבעו היום. מתוך 120 החברים יהיו 17 נשים (ארבע פחות מהכנסת הקודמת) ו-36 דתיים וחרדים. אלכס מילר מישראל ביתנו הוא חבר הכנסת הצעיר ביותר (29) ושמעון פרס (קדימה, 82) הוא עדיין המבוגר ביותר.

 

 

שני נושאים מרכזיים צפויים לעמוד על סדר יומה של הכנסת עם תחילת עבודתה - תוכנית ההתכנסות והטיפול בנושאים החברתיים. קדימה

, המפלגה החזקה בכנסת בראשותו של אהוד אולמרט, מתכוונת במהלך הקדנציה הקרובה להעביר כשבעים אלף מתושבי יהודה ושומרון אל שטחי גבולות הקבע בתוך הקו הירוק.

 

בתחום זה צפוי מאבק פרלמנטרי מעניין בין חובשי הכיפות של קדימה מצד אחד ושל האיחוד הלאומי-מפד"ל מן הצד השני, כאשר לרביעיית קדימה - דוד טל, עתניאל שנלר, זאב אלקין ומנחם ששון - יהיה תפקיד חשוב בניסיונות הגישור וההידברות עם האוכלוסייה המיועדת לפינוי. את המשבר הקשה שקדם להתנתקות, אף אחד לא רוצה לראות שוב.

 

לקראת ההתכנסות: "אולמרט לא יקבל את אותו היחס לו זכה שרון"

 

"אני לא מתרגש במיוחד מההשבעה, אני מתרגש יותר מהיום שאחרי, כשנתחיל לעבוד", אומר הח"כ הטרי, פרופסור מנחם בן ששון. "עדיין אין תוכניות פעולה מוגדרות של ארבעתנו אבל לחלק מאיתנו יש משפחה וקשרים עם מי שעתידים להתפנות. אנו רוצים למצות מהלך יותר סביר ופחות כואב מאשר בהתנתקות. יש שעת כושר וצריך לבצע את התוכנית. בפעם הקודמת מנהיגי הציבור זרו חול בעייני המתיישבים כאילו זה לא יקרה. הפעם ברור שזה עתיד להתרחש. לדעתי האוכלוסייה תהיה יותר רציונאלית".

 

ששון מודע לכך שהוא עשוי לעמוד בחזית כחובש כיפה ולדבריו אין לו כוונה להתעלם מכך: "אני בתחושה של שליחות לכן כנראה אני יכול לספוג הרבה. תעיק עלינו העובדה שאנו חובשי כיפות, אבל אני מקווה שהכנסת תדע להגדיר את הבעיות בצורה רציונאלית ולא מיסטית. אחרת, נמצא את עצמנו באותה חבית שמצאנו את עצמנו ערב הפינוי מעזה. ברור שגם אולמרט לא יקבל את אותו היחס שקיבל אריאל שרון, לו עדיין זכרו חסד נעורים".


חברי הכנסת החדשים בהשתלמות לקראת ההשבעה (צילום: גיל יוחנן)

 

ששון צופה כי ההצבעה בכנסת על תכנית ההתכנסות, אם תגיע, לא תוכרע על חודם של קולות חברי הכנסת הערבים. "לעומת הפעם הקודמת, הפעם הנושא נאמר בצורה ברורה ולא ניתן לומר 'לא ידעתי'. חברי הכנסת הערבים הם אזרחי מדינת ישראל - ברור שיש כאלה בציבור שזה גורם להם לבעיה, לכן זה לא יקרה (לא יוכרע בקולות הערבים - א.מ)".

 

גם בנושא דת ומדינה צפויים ששון וחבריו בקדימה לעימותים בנושאים שונים עם החרדים, כמו למשל בנוגע לסוגיית בתי הדין הרבניים. לדעתו של ששון, מוסדות אלו חייבים לעבור רפורמה: "אין דרך ארץ בבתי הדין הרבניים. הרמה ירודה מאד ואין אמון והערכה מצד הציבור. עם זאת כהיסטוריון, אני יודע שלא ניתן לשנות דברים בהילום סכין".

 

הגמלאים מכוונים אל ועדת הכספים, גזרת ליברמן-טיבי מתחממת

 

הכנסת הקרובה לא תוכל להתחמק מטיפול בנושאים החברתיים, בעיקר לאור העובדה כי הציבור שלח לכנסת חברים רבים שייעודם הוא לטפל בבעיות אלו. אחד מהם, חבר הכנסת הטרי יצחק גלנטי - מספר 5 ברשימת הגמלאים - מקווה שעד תחילת העבודה הוא יחלים מהשפעת הקלה ממנה הוא סובל, כדי שיוכל למלא את השליחות ההיסטורית לה זכה.

 

"חטפתי שפעת עוד לפני הבחירות", הוא מסביר. "מדובר בחוסר מתן תשומת לב מספקת לעצמי. אני לא מתרגש מההשבעה ואני רגוע לחלוטין, למרות שלא כל יום עוברים דבר כזה. אטפל בנושאים חברתיים וכלכליים ומעבר לזה אשמח גם לטפל בנושא איכות סביבה. מבחינתי, חברות בוועדת הכספים באה בחשבון - זה תפקיד מכובד וגם רצוי. השאלה היא האם באמת יתנו לנו את זה. מבחינת המפלגה, אני מקווה שנצבור כוח בכנסת ונשיג תוצאות לטובת הבוחרים שלנו".


עוברים על החומר, לפני תחילת העבודה. הגמלאים בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

מפלגת הגמלאים העלתה סימני שאלה רבים לאחר הבחירות בכל הקשור לעמדותיה המדיניות, אבל גלנטי מבטיח - אם כי באופן מסוייג משהו - את תמיכתו בתוכנית המדינית של אולמרט: "יש לעשות ניסיונות להגיע לכלל הבנה ולמשא ומתן עם הפלסטינים כדי שיהיה סיכוי לחיים משותפים. אני פחות מעדיף חד-צדדיות, אבל אם לא תהיה ברירה ואם ימשיכו להכות בנו בצורה שאינה

 נותנת אפשרות לדיון - לא נפסול פעולה חד-צדדית כאשר אין פרטנר".

 

זירת התגוששות מעניינת צפויה להתפתח בין חברי הכנסת מהסיעות הערביות לבין מפלגת ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן. יריית הפתיחה למעשה נורתה על ידי חבר הכנסת אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), שיניח כבר מחר הצעת חוק שעיקרה: "לא ימונה כשר בממשלה כל מי שבמצע מפלגתו או ברעיונות שהוא מפיץ או בהצהרותיו, יש קריאה לשלול או לבטל את אזרחותם של חלק מאזרחי מדינת ישראל על רקע אתני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב גלאי
ליברמן. יהיה מעניין איתו ועם טיבי
צילום: יואב גלאי
צילום: גיל יוחנן
גלנטי. ועדת הכספים טוב לו
צילום: גיל יוחנן
צילום: ישראל הדרי
מי יישב בראש?
צילום: ישראל הדרי
מומלצים