שתף קטע נבחר

הבטיחו להעלות הפלאשמורה? אז מה

כבר 15 חודשים חלפו מאז קבלת ההחלטה להעלות מדי חודש 600 בני פלאשמורה מאתיופיה. מבדיקת ynet מתברר שהממשלה עמדה רק במחצית מהיעד הזה. במשרד הקליטה אומרים שיש בעיות תקציביות, ואילו במשרדי הממשלה האחרים לא הכינו פתרונות. את כל זה יידרש נציג המדינה להסביר בשבוע הבא לבג"ץ

כ-6,000 בני פלאשמורה היו אמורים להגיע לישראל מחודש יוני האחרון, על-פי החלטת ממשלת שרון, אך מבדיקת ynet מתברר שהממשלה עמדה רק במחצית מהיעד הזה. לפני 15 חודשים הודיע ראש הממשלה, אריאל שרון, על ההחלטה להכפיל את קצב העלייה ל-600 בחודש, אך בשבוע הבא יתייצב נציג המדינה בבג"ץ ויסביר מדוע ישראל אינה ערוכה לקלוט את 11,275 התקועים במחנה המעבר באתיופיה.

 

"יישום החלטת שרון", הודו אמש (ה') בכירים, "עלול להיסחב עוד חודשים ארוכים". במשרד הקליטה אומרים שהבעיה נעוצה בתקציב שאין, במשרד האוצר מבטיחים לממן כל החלטה שתקבל הממשלה, אבל גם אם יושגו התקציבים, לא הוכנו עדיין פתרונות דיור, בריאות, רווחה וחינוך.  

 

ב-31 בינואר 2005 החליטה ועדת השרים בראשות שרון להעלות ארצה 13 אלף בני פלאשמורה. קצב העלייה, כך הוחלט, יוכפל מ-300 ל-600 בחודש. ההחלטה זכתה אז לכותרות, אבל מאז חלפו חודשים רבים ומתברר שלא הרבה נעשה. מנתונים שנמסרו היום בדיון בוועדת השרים בסוגייה הזו התברר שנותרו במחנה המעבר באתיופיה 11,275 פליטים שטרם הועלו.

 

על-פי דיווחים של ארגוני זכויות אדם ופעילי עלייה אתיופים, חיים בני הפלאשמורה בתנאים קשים במחנה המעבר, לאחר שמכרו את כל רכושם. ועדת השרים התכנסה בלשכתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בין היתר כדי לקבוע את מענה המדינה לטענת העיכוב המתמשך, שהתגלגלה לבג"ץ.

 

בדיקת ynet מעלה שורה של נימוקים לעיכוב: גורמי מקצוע טוענים שהבחירות שנערכו באתיופיה בקיץ אשתקד גרמו להשהיית המשא ומתן עם הממשלה האתיופית. ההידרדרות במצבו של ראש הממשלה והבחירות עיכבו גם הם את הטיפול בנושא. האוצר, כך מתברר, לא תקצב ולו באגורה אחת את עלות הקליטה של בני הפלאשמורה, הנאמדת בכ-100 מליון דולר לשנתיים, בתקציב 2006, שעוד לא אושר אפילו. במשרד האוצר אומרים בתגובה שתקציב 2006 לא אושר על-ידי הכנסת ולכן העניין אינו רלוונטי, "כל תוספת שתדרוש ממשלת ישראל תוכנס בעתיד לתקציב ותועבר לייעודה".

 

במקביל, ארגון הקהילות היהודיות בצפון אמריקה (UGC) הצליח לארגן עד כה רק חצי מ-100 מיליוני הדולר הנוספים הדרושים לפרוייקט. 

 

איפה הכסף? איפה הפתרונות?

 

במשרד הקליטה אמרו ל-ynet שהם נערכו למימוש תוכנית מקיפה לזרוז העלאת בני הפלאשמורה, אך הבעיה העיקרית נותרה הסוגיה התקציבית. אבל מתברר שהבעיה עמוקה יותר. מקורות יודעי דבר אומרים שמשרדי הממשלה האחרים טרם השלימו את היערכותם לביצוע התוכנית. כך למשל טרם נמצאו הפתרונות לדיור ולקליטה לבני הפלאשמורה.

 

"עבור אריאל שרון היה מדובר בפרויקט אנושי שהוא נתן לו קדימות עליונה. גם מי שעמד בראש הסוכנות אז, סלי מרידור, ראה בכך את הפרויקט המרכזי שלו. כיום אולמרט הוא ראש הממשלה וזאב בילסקי בראש הסוכנות היהודית ושאלת סדרי העדיפות עשויה להיות שונה", אמרו גורמים המעורבים בנושא. לדבריהם, גם מרגע שתכונס הממשלה החדשה ותחליט להזיז את העניינים, יידרש עוד זמן רב למציאת הפתרונות.

 

בסוכנות היהודית מבהירים שהם עמדו ביעדים אותם ביקש מהם ראש הממשלה אריאל שרון בזמנו. בדיון שנערך אצל אולמרט הבהיר יו"ר הסוכנות זאב בילסקי ומנכ"ל הסוכנות, משה ויגדור, שכמחצית מהסכום עליו התחייבו - גויס. כמו כן, אמרו בסוכנות ל-ynet שהם ערוכים כבר עתה להוציא משלחת בת כ-40 איש, בהם מורים לעברית, מורים ליהדות, מורות חיילות ומדריכים להכשרה מקצועית ועוד בעלי מקצוע למחנה המעבר. "מבחינתנו, הכל תלוי בהחלטת הביצוע וייושמה על-ידי ממשלת ישראל. אנו ערוכים לעמוד בהתחייבותנו".

 

מאז 2004 עלו ארצה 8,383 בני פלאשמורה, ובמחנה המעבר ממתינים עוד 11,275, מתוכם כ-90 אחוזים זכאים לעלות על-פי חוק הכניסה לישראל, שתוקן במיוחד למענם. התקווה של המדינה היא שבג"ץ יקבל את נימוקיה ולא יכפה עליה לוח זמנים מקוצר, שיקל במעט את סבלם המתמשך של הממתינים במחנה המעבר.  

פורסם לראשונה 20/04/2006 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מחכים באתיופיה
צילום: איי אף פי
צילום: גיל יוחנן
הקרובים מחכים כאן
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
שרון החליט
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
אולמרט מתמהמה?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים