שתף קטע נבחר

תג ירוק חיוור

התג הירוק מציג עצמו כמי שמפקח על איכות המזון בסטנדרטים וטרינריים גבוהים. אלא שהעובדה שרשתות המזון משלמות לו עבור הפיקוח מעוררת שאלה האם פיקוח כזה יכול לעבוד. התג הירוק: אנחנו מציבים רף גבוה

לפני יותר מחודשיים נחשפה פרשת העוף המתובל שנמכר גם אחרי שהיה פסול למאכל אדם בשלושה סניפים של טיב טעם. באותה תקופה נמצאו גם על ידי פקחי משרד הבריאות ב-12 סניפים של הרבוע הכחול ליקויי תברואה במחלקות הבשר, חלקם חמורים. בחודש האחרון התפוצצה פרשת הביצים - שנמכרו ברשתות השיווק לאחר תאריך השיווק האחרון שלהן.

 

לקו אופ, לטיב טעם וגם לשופרסל שבחלק מסניפיה נמכרו ביצים שתאריך שיווקן פג יש מן המשותף: כולן חברות בארגון התג הירוק – שהוא, כלשון ארגון זה, סימן מסחרי מקצועי של הסתדרות הרופאים הווטרינרים בישראל לבקרת איכות עסקי מזון מן החי.

 

לכאורה, מה טוב מזה: הרשתות מעמידות את עצמן באופן וולונטרי, ותמורת תשלום, תחת פיקוחו של גוף מקצועי. אלא שהמציאות, כך נראה, מאירה את העניין הזה באור פחות זוהר.

 

תקנון התג הירוק קובע: "'התג הירוק' מעיד כי המזון המסומן בו עומד תחת פיקוחם של רופאים וטרינרים מוסמכים וכי איכותו ותכונותיו הפיזיות מתאימות למאכל אדם במגבלות הבדיקות המבוצעות. הבדיקות מבוצעות בהתאם לקריטריונים שנקבעים ע"י הסתדרות הוטרינרים והם בין השאר הקריטריונים דלהלן: ... הפעולות ברשת השיווק... מערכת בקרת איכות".

 

והיכן היה הפיקוח של אנשי התג הירוק במשך כל פרק הזמן שבו מכרו בטיב טעם עוף מתובל לא ראוי למאכל. וכיצד זה שב-12 איטליזים בסניפים של הקו אופ באזור תל אביב הם לא מצאו את הליקויים שפקחי משרד הבריאות דווקא כן מצאו. הרי באתר שלו מתגאה הארגון בכך שאנשיו עורכים בדיקות פתע בחנויות ובמפעלים הנהנים מהזכות לשאת ולהציג תג זה. האם בדיוק כל אותה תקופה ממושכת הם דילגו על המדפים הרלוונטיים?

 

וגרוע מכך: מה הם עשו כאשר נחשפו הדברים? הרי בתקנון התג הירוק, שהוא החוזה המחייב בין העסקים לבין הארגון, מצוין במפורש: "מפעל שקיבל תעודה רשמית של 'התג הירוק' זכאי להשתמש בו למשך שנה אחת ורשאי להודיע לציבור הלקוחות, בכל דרך שימצא לנכון (בפרסום, במדבקות, בתעודות וכו') כי מוצריו/עסקיו נושאי התג שניתן ע"י הסתדרות הרופאים הוטרינרים בישראל. האמור לעיל כפוף לסייגים שיפורטו להלן: המפעל מתמיד ושומר על אותם סטנדרטים שנדרשו ונמצאו בעת מתן 'התג הירוק'...".

 

אלא שאותן רשתות המשיכו להציג את התג כאילו לא קרו דברים מעולם. ככל הידוע, גם לא הוחל בהליכי שלילת התג על-ידי התג הירוק, על אף שאותו תקנון קובע הליכים מסודרים לשם כך.

 

גם בעניין הביצים לא יוצא התג הירוק טוב. כי בין שאר התחומים שעליהם אמורים לפקח אנשי התג הירוק נמצא גם "סימון מוצרים". בהקשר של וטרינריה, העוסקת במוצרים מן החי, ברור שאין מדובר בסימון מחירים, אלא בסימונים הנדרשים על פי החוק בקשר לייצור, אחסנה, ותאריכים אחרונים לשיווק ולצריכה. משמע, גם בעניין תאריכי השיווק של הביצים הייתה עינם של הווטרינרים אמורה להיות פקוחה. אז איך קרה שלא מעט ביצים שוּוקו ברשתות שיווק הנמנות עם לקוחות התג הירוק אחרי התאריך האחרון לשיווק?

 

כל זה לא מותיר תחושה של פיקוח הדוק מדי. גרוע מכך, כשל בסיסי טמון בכל צורת ההתקשרות של התג הירוק עם העסקים הכפופים לפיקוחו. הרי הכנסות התג הירוק תלויות בתשלומים שמעבירים לו הגופים אשר עליהם הוא אמור לפקח. לכאורה, במסגרת הפיקוח ניתן גם לשלול את התג מעסק שסרח ואינו עומד עוד בדרישות הארגון. אלא שאז אותו עסק גם עלול לרדת מרשימת המשלמים – למשל, אם לא יעמוד בדרישות לתיקון הליקויים שהתגלו – ודבר זה יפגע בהכנסות התג הירוק.

 

כשמדובר בתחום פיקוח שבריאות הציבור תלויים בו, אין להקל ראש בכך. הציבור הרי סומך על התג הירוק, שכן עבורו הוא מהווה מעין תעודת הכשר בריאותית. אך כשתעודת ההכשר הזאת תלויה לעצם קיומה במי שעלול לרוקן אותה מתוכנהּ, זה כבר חורג מסתם הטעיה.

 

למעשה, קיים ניגוד אינטרסים מובנה בשיטת פעולה זו, והוא מעלה במלוא חריפותן את השאלות: עד כמה יכול גוף פרטי התלוי בהכנסות ממפוקחיו להיות עצמאי באמת ונטול פניות, כך שיוכל לבצע בנאמנות מלאה את מה שהתחייב לבצע? איזה אמון ניתן לתת בפיקוח שהמפוקחים עצמם מממנים אותו?

 

תחשבו על זה.

 

התג הירוק: אנחנו מציבים רף גבוה

 

מהתג הירוק נמסר בתגובה, כי "אנו גוף וולנטרי המעלה את רמת הפיקוח של מוצרים מהחי. הכותבת איננה מעודכנת במספר הפעמים בהם הורידו מומחי התג הירוק מוצרים מהמדפים. התג הירוק הוא רף נוסף הגבוה מהמחויב כיום בשוק ואנו ממשיכים להגדלת הפיקוח, אך לצערנו אין אפשרות להיות בכל דקה בכל מקום.

 

"ברשתות, חנויות ומפעלים בהם נתקלים הרופאים הווטרינרים של התג הירוק בבעיות, מתבצע בירור ובמידת הצורך אף מוסר התג ללא כל שיקול כלכלי או אחר וכך היה במקרים קיצוניים. במקרה של טיב טעם הפעולות שננקטו ע"י הרשת השביעו את רצוננו, ועובדה כי משרדי הממשלה לא פסלו את רשיון העסק ולא נקטו כלפיו צעדים נוספים.

 

"צר לנו כי הכותבת במקום לעודד את הגדלת הפיקוח ולדאוג לבריאות ואיכות החיים של צרכני מזון, מנסה לערער על פעולת התג הירוק ועובדיו המסורים הפועלים לטובת קידום בריאות הציבור ואיכות החיים של כולנו. התג הירוק ימשיך לשמור על עצמאותו המקצועית ולסייע להגנה על בריאות הציבור. התשלום לא היה ולא יהיה גורם בשיקול לפסילת התג הירוק".

 

טיב טעם והרבוע הכחול בחרו שלא להגיב.

  

הכותבת היא עורכת דין המתמחה בנושאי צרכנות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים