שתף קטע נבחר

טורקיה: לא ניתן לארה"ב לתקוף את איראן משטחנו

לדברי שר החוץ הטורקי ארצו לא תאפשר לארצות הברית להשתמש בבסיס חיל האוויר באינצ'רליק הנמצא בתחומה, למרות שלארצו הוצע כור גרעיני. לדבריו הוא מטיל ספק שהאופציה הצבאית נגד איראן תמומש

שר החוץ הטורקי, עבדאללה גול, אמר כי ארצו דחתה בקשה לאפשר לארצות הברית לתקוף את איראן מבסיס חיל האוויר באינצ'רליק הנמצא בתחומה, למרות שלארצו הוצע כור גרעיני. כך דיווח היום (א') העיתון "אל ביאן" היוצא לאור באיחוד האמירויות. "אנו שוללים השתתפות בתקיפה למרות כל ניסיונות הפיתוי מצד ארה"ב וישראל. לא נתיר להשתמש בארצנו ולא בבסיסינו הצבאיים לצורך תקיפת איראן", אמר. 

 

לדבריו התרחישים האמריקנים והישראלים שהודלפו לכלי התקשורת במערב, העידו כי ארה"ב רואה חשיבות מרכזית לבסיס אינצ'רליק באופן מיוחד ולטורקיה באופן כללי. "אולם יש לזכור כי כיבוש עיראק נעשה ללא כל השתתפות מצידנו. הלחץ האמריקני-ישראלי שואף לראות את טורקיה לצד תל אביב ווושינגטון, ולו מהבחינה המדינית בסכסוך מול איראן. הממשל האמריקני רוצה שננקוט במדיניות חוץ ברורה כחלק אינטגרלי מהמחנה המערבי על חלקיו השונים – האירופי וברית נאט"ו".

 

במהלך הראיון אמר גול כי הוא מטיל ספק שארה"ב תבחר באופציה הצבאית, בשל ה"קלפים האסטרטגיים" שמחזיקה טהרן כהגדרתו ובשל התקרבות הבחירות בארה"ב, בהן הוא העריך כי מפלגתו של הנשיא ג'ורג' בוש תפסיד. שר החוץ הטורקי הוסיף כי מאמצי ארה"ב לתקוף את איראן הם "דמיוניים" וכי עמדתה של ארצו, השוללת שימוש בשטחה לכל פעולה צבאית נגד המדינות השכנות, היא "עמדה אסטרטגית".

 

גול אמר כי כל תקיפה צבאית נגד איראן היא הרפתקה בעלת תוצאות בלי צפויות. "אני צופה שההסלמה הנוכחית תיעצר בנקודה מסויימת ולא תגיע למצב של מלחמה, במיוחד כל עוד אין הוכחה לכך שאיראן מייצרת נשק גרעיני וכי כל העניין הוא פחדים בלבד - כפי שקרה בעיראק".

 

"ארה"ב לא תתקוף בכל מקרה"

 

על הסיכויים לתקיפת איראן הוא הוסיף: "ישנם מספר מכשולים המונעים מכך שהתקיפה תתבצע, כמו למשל יכולתה של איראן להרתיע מפני תקיפה, במיוחד בשל הסיכויים שהיא תתקוף מטרות אמריקניות מאזור המפרץ ועד לתל אביב. ביכולתה של איראן להחזיק בקלפים אסטרטגיים באזור כמו יכולת מוראלית, צבאית ומודיעינית בעיראק". בנוסף הזכיר גול את חיזבאללה שהתפרס לאורך הגבול הצפוני של ישראל.

 

כמו כן ציין גול את שליטתה של איראן באזור המפרץ הפרסי ואת יכולתה לסגור אותו ואת שליטתה בקווי אספקת הנפט מהמפרץ אל המערב. "ברמת השטח קשה יהיה לתקוף משום שכל המתקנים האיראניים מפוזרים באזורים שונים ולפי מיטב ידיעתנו, מדובר בכ-165 מרכזי מחקר".

 

בסיום דבריו אמר שר החוץ הטורקי שלא צפויה תקיפה באיראן גם בגלל ההתנגדות של רוסיה וסין. "שתי המדינות ממשיכות לנסות ולפתור את הסוגיה הזאת באמצעים דיפלומטיים ולדחוק את רעיון המלחמה והתוקפנות. כך גם לגבי ההתבטאות של נשיא צרפת, ז'ק שיראק, שאמר לאחרונה בעת ביקורו במצרים כי ארצו קוראת לנקוט בשפת הדיאלוג השקט בסוגיה זו. כל הסממנים הללו מעידים עבורנו כי המלחמה לא תתרחש. בראייתנו, מי שינסה אפילו לחשוב על כך – יסתכן בהרפתקה בעלת תוצאות מעורפלות עבור כולם. העניין אינו ברור ושקוף כמו שישנם כאלה שסבורים כך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תקיפה צבאית היא הרפתקה. גול
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
יחפשו שדה תעופה אחר
צילום: רויטרס
מומלצים