שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל: "לא רואה עימות עם החמאס בעתיד הקרוב"

בראיון חג ל-ynet אומר רב אלוף דן חלוץ כי הוא אינו חושש מכך שהבוס החדש שלו, שר הביטחון המיועד עמיר פרץ, אינו מבין דבר בענייני צבא, אבל בנושא התקציב יבהיר לו שכבר עכשיו יש פחות מדי; הוא לא חושב שאונס הנערה בבסיס חיל האוויר מבטא התרופפות במשמעת הצבאית; ולכל מי שקורא לתקוף באיראן הוא מציע "לא לקפוץ בראש"; דווקא בעניין החמאס יש אופטימיות זהירה. ראיון ליום העצמאות ה-58

שפם כבד מרחף בימים אלה מעל צה"ל ומערכת הביטחון. בעליו, שר הביטחון המיועד עמיר פרץ, הוא חידה עבור ראשי הצבא. כיצד ינהג האזרח שמחליף לראשונה מזה זמן רב גנרלים בתפקיד? האם יגן על דרישות הצבא, או ידרוש דווקא לקצץ בתקציבו? בראיון חג ליום העצמאות אומר הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, ל-ynet שהוא אינו חושש מהפוליטיקאי החברתי שיסתער על הלשכה שינטוש שאול מופז בקרייה – והוא אף מאחל לו "ברוך הבא".

 

וכאילו לא מספיקים הטרור, האיום האיראני ורקטות הקסאם, התגלגלה השבוע לפתחו של רב אלוף חלוץ פרשת האונס ויחסי המין שקיימו עשרות חיילים עם נערה בת 13 בבסיס חיל האוויר. החיל הזה, שעליו פיקד, הוא ביתו של חלוץ – אבל הוא לא היה לבד. מספר ימים קודם לכן פורסם כי עשרות לוחמים מחטיבת הנח"ל נטשו בסיס ברמת הגולן בעקבות עימות עם מפקדיהם.

צילום וידאו: ירון ברנר

 

- הרמטכ"ל, המשמעת בצה"ל מתרופפת?

 

"זה לא עניין של משמעת במובנים הבנאליים כשאנחנו מדברים על משמעת צבאית, ואני לא חושב שמשהו התרופף. במקרה של חיל האוויר, אירעו מספר אירועים, האחרון שבהם שבו על פי החשד נאנסה נערה על ידי הרבה חיילים ואזרחים. האירוע יטופל במלוא החומרה, בהתאמה לעוצמתו. כל האירועים באים בנקודת זמן, אבל לא מבטאים תפנית ערכית ומוסרית בצבא. אין לזה קשר לקיומו או אי קיומו של מתח מבצעי. לגבי אירועים של ותיקות-צעירות, מפקדים מתמודדים עם התופעה וההתמודדות מוצאת את ביטויה במחאה של חיילים. אנחנו נעבור את זה. נושא המשמעת עומד על סדר יומנו כנושא מרכזי לטיפול, כי צריך לטפל במשמעת באופן תמידי, משמעת איננה דבר מובן מאליו".

 

- בקרוב אתה עומד לקבל בוס חדש, עמיר פרץ כשר ביטחון. אתה לא חושש מחוסר הבקיאות שלו בתחום?

 

"קודם כל ברוך הבא. לעולם יהיה לי על מה לשוחח עם שר ביטחון. אני לא חושש ומה שלא יודעים לומדים. גם אני לא ידעתי הרבה דברים".

 

- מה תגיד לו על תקציב הביטחון למשל, אחד הנושאים החשובים שיעמדו על הפרק?

 

"את האמת כולה. את מה שאני חושב על תקציב הביטחון, שהוא נמוך ממה שהוא צריך להיות".

 

חלוץ יודע שחרב הקיצוצים עדיין מונפת באוויר. גם המשימות של צה"ל לא ילכו ויתמעטו, ובמקביל בקרוב יהיו לו חיילים שישרתו ארבעה חודשים פחות. "בוודאי שיש בזה סיכון", הוא מודה. "הסיכון הוא העיקר כמותי, קרי כמה אנשים יהיו לנו כדי לעשות את המשימות. הקיצור מתכונן להתממש באפריל 2007. אני מניח שאם המציאות הביטחונית תהיה לא מתאימה באופן שלא יאפשר את זה - אז אנחנו נמצא את הדרך להביא את הדבר הזה לעיון מי שצריך".

 

על אף הפיגועים האחרונים בסיני, ששמו פעם נוספת את הג'יהאד העולמי על מפת הטרור, רא"ל חלוץ מציין שעל פי ההערכות אין הדבר מעלה את רף האיומים כנגד ישראל. "כששמים מפה ומסמנים את הנקודות שבהן אירעו פיגועים המשויכים לג'יהאד העולמי, אפשר לראות שישראל נמצאת באמצע. אם זה משקף שינוי דרמטי ביחס הטרור לישראל? לדעתי שום שינוי. כל האיומים האלה היו, הם בגדר איומים כיום וגם יהיו בעתיד".


"אופטימי יחסית למציאות בה אנו חיים". הרמטכ"ל בבקו"ם (צילום: דובר צה"ל)

 

- ארגון החמאס הוא עדיין איום, גם לאחר שזכה בבחירות והוא מנהיג את הרשות הפלסטינית?

 

"החמאס הוא איום כל עוד הוא אינו משנה את עמדתו. כשארגון החמאס יעשה פיגועים - אז הוא יטופל כמו כל טרוריסט אחר שעושה פיגוע, זה לא משנה שהוא נושא בכיס שלו כרטיס חבר של תנועת החמאס. אין לו שום חסינות, נהפוך הוא. אנחנו לא רואים עימות עם החמאס בעתיד הקרוב, אבל אי אפשר להוציא מכלל אפשרות שאם אנשי חמאס ישתתפו בהוצאת פיגועים, אנחנו נצטרך לפעול נגדם, וזה כשלעצמו יכול לגרור הסלמה".

 

חלוץ יודע שאחת מנקודות הביקורת כלפי צה"ל נוגעת להמשך הפגיעה באזרחים פלסטינים, בעיקר בעזה, במסגרת פעולות התגובה של צה"ל לירי רקטות הקסאם. "צריך לשים את הדברים על פי סדרם", הוא אומר. "מי שלוקח מחסה אצל האזרחים זה הטרוריסטים. אנחנו מחפשים את הטרוריסטים, אנחנו לא מחפשים אף אזרח. הלוואי שיכולנו להימנע לחלוטין מפגיעה באזרחים. אנו מצטערים צער רב על כל אזרח שנפגע, אבל אנחנו לא יכולים שלא לפעול כנגד הטרוריסטים, וההצעה הכי טובה שאני יכול לתת לציבור הפלסטיני זה להקיא מתוכם את הטרוריסטים האלה ולא להיות לידם".

 

- באחרונה קיבלנו עדות נוספת שהאיראנים ממשיכים במרוץ לקראת יכולת גרעינית. עכשיו מדברים על 2009. עד מתי נשב ונמתין לקהיליה הבינלאומית שתפעל?

 

"אנחנו קודם כל נותנים לקהיליה הבינלאומית למצות את מה שהיא רוצה למצות, אני חושב שכך ראוי. אנחנו חלק מהקהיליה הבינלאומית, אנחנו לא שריף של האזור פה. כדאי גם שנתייחס אל עצמנו בכבוד הראוי, אבל גם שלא ניסחף יותר מדי, שלא נאיץ בעצמנו ללכת ולעשות מעשים שהם לא במקום, לא בזמן, לפני שאחרים נרתמו ועשו את מה שצריך לעשות".

 

- מה הדד-ליין של ישראל מבחינה צבאית?

 

"למה לדבר בדד-ליינים? אנחנו עוקבים אחרי מה שקורה, אנו עוקבים ומסתכלים, והמושג דד-ליין אינו טוב כי הוא קובע קו שמעבר לו אתה מחויב לפעול. החובה הזאת איננה מוטלת לפתחנו ברגע הזה, כי העולם מבין שזאת מטלה שלו ואני מציע לא להתייצב ולקפוץ בראש".

 

יחד עם זאת, נראה כי בצד ההצהרות המתונות, סבור הרמטכ"ל כי יש להתייחס לאיום האיראני במלוא הרצינות. בפקודת היום שפרסם חלוץ ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל הוא אמר כי "אל לישראל להקל ראש בהתבטאויותיו של נשיא איראן שאינו מכיר בזכותנו לחיות כאן כמדינה עצמאית". 

 

- תשעה חודשים לאחר ההתנתקות מרצועת עזה, אתה יכול לומר מה עשה המהלך הזה לארגוני ההתנגדות הפלסטינים? לאיזה כיוון נצרבה התודעה שלהם?

 

"אני מעולם לא השתמשתי במונח הזה, 'לצרוב' למישהו משהו (מדובר במונח שטבע הרמטכ"ל הקודם, רא"ל יעלון – ח.ג.). אני לא צורב לאף אחד כלום. באשר לשאלה האם ההתנתקות חיזקה את מוטו ההתנגדות הפלסטינית, אין כאן אמת אחת. אני מסתכל על ההתנתקות ושואל האם היא חיזקה את העמידה הישראלית. במובנים צבאיים טהורים, כשאני מודד פרמטרים מדידים, לא נהרג אף חייל או אזרח בעזה. נהרגו מאה מחבלים ונופלים קסאמים, אלה העובדות. המדדים הכמותיים אינם מבטאים איכות. לגבי הקסאמים, אנו פועלים ונגיע לפתרון. אני לא שם לוח זמנים. הייתי שמח להודיע שבתאריך כזה או אחר זה יקרה, אבל עושים מה שיכולים על מנת להתמודד עם התופעה".

 

- כבר התחלתם להכין את תכנית ההתכנסות?

 

"אין תכנית התכנסות כתכנית כשאני מכיר. יכול להיות שיש ואני לא מכיר. בוודאי לא הנחיה לצבא להכין תכנית קונקרטית וספציפית שנוגעת … אנחנו שמענו כמו כל עם ישראל את הצהרת ראש הממשלה באשר לרעיונות מדיניים, וכאשר נקבל תכנית – ניערך לה".

 

- אנחנו ניצבים ערב יום העצמאות ה-58. ביום העצמאות הבא, ה-59 לישראל, מצבנו יהיה טוב או רע יותר?

 

"בכל מה שתלוי במה שאנחנו אחראים עליו ויכולים להשפיע עליו - אני כמעט בטוח שמצבנו יהיה טוב יותר. בכל מה שקשור לאיומים שהסביבה מציבה בפנינו, אינני משוכנע שהמצב יהיה טוב יותר, כי כשאני מסתכל על תהליכים ארוכי טווח אני לא מוציא מכלל אפשרות שחלק מהאיומים האלה יתגברו, בעיקר איומי טרור, כמובן שביניהם התכנית האיראנית.

 

"יחד עם זאת, אני אופטימי יחסית למציאות שבה אנו חיים באשר ליכולת שלנו לקיים את רמת הביטחון הנדרשת וגם להתקדם בכל התחומים האחרים שמדינה רוצה להתקדם בהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
רב-אלוף חלוץ. אין התרופפות משמעת בצה"ל
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: אלי אלגרט
חידה עבור ראשי הצבא. פרץ
צילום: אלי אלגרט
צילום: איי אף פי
כור באיראן. ישראל אינה השריף של האזור
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
מנהיגי החמאס. אין חסינות
צילום: איי אף פי
מומלצים