שתף קטע נבחר

עריקאת: "יש לכם פרטנר - אבו מאזן"

עם השבעתה של ממשלה חדשה בישראל קורא סאיב עריקאת, מחזיק תיק המו"מ באש"ף, לחדש את התהליך המדיני: "זו הדרך היחידה לצאת ממעגל האלימות". האם אין בעיה בכך שבראש הרשות עומדת ממשלת חמאס? "המו"מ הוא באחריותו של הראיס אבו מאזן בלבד, והכתובת בצד שלנו היא ברורה"

"אני אומר לישראל ולממשלת ישראל: יש לכם שותף פלסטיני וזהו אבו מאזן. בואו נחדש את התהליך המדיני, כדי לשים קץ לכיבוש ולצאת ממעגל חוסר הביטחון והאלימות". כך אומר היום (ה') ל-ynet מחזיק תיק המו"מ באש"ף, ד"ר סעיב עריקאת, ביום השבעתה של ממשלת אולמרט החדשה.

 

עריקאת אומר כי מבחינת הממשלה הפלסטינית הנוכחית, הדרך הטובה ביותר לצאת מהבידוד הבינלאומי היא באמצעות אימוץ התוכנית המדינית כפי שהציגה אבו מאזן בפרלמנט הפלסטיני. הוא מזהיר עוד, כי הקפאת העברת כספי המיסים הפלסטיניים על ידי ממשלת ישראל לרשות היא טעות אסטרטגית.

 

ד"ר עריקאת, היום נכנסת לתפקידה ממשלה חדשה בישראל, שמזהירה שהיא לא תחכה לכם זמן רב לפני שתתחיל בצעדים חד צדדיים.

 

לממשלה הזו אני אומר: יש לכם שותף פלסטיני, ויש לעם הפלסטיני נשיא נבחר שמאמין בשלום ומושיט את ידו לשלום ולכניסה מיידית למשא ומתן על הסדר הקבע עם הממשלה בישראל. אבו מאזן וההנהגה פלסטינית מוכנים להיכנס לתהליך מדיני כדי להגיע להסדר על בסיס מפת הדרכים וקץ הכיבוש בשטחים של 1967 ואנו קוראים להנהגה בישראל להפסיק להתרחק מהצעדים החד צדדיים - מבניית הגדר, מהרחבת ההתנחלויות, מההרג וההרס - כי זה מוביל רק להגברת האלימות.

 

אבל כיצד ניתן לדבר על שותף בצד הפלסטיני כשהממשלה המכהנת ברשות לא מכירה בישראל?

 

המו"מ המדיני הוא באחריותו של יו"ר ועד הפועל של אש"ף ושל היושב ראש הנבחר של הרשות - וזהו הראיס אבו מאזן. אין שום ניגוד בעניין הזה מבחינת הפלסטינים, כי הכתובת בצד שלנו היא ברורה - וזהו הראיס. הוא זה המוסמך ומעוניין במשא ומתן עם הצד הישראלי.

 

גם הממשלה החדשה לא צפויה לשחרר את כספי המסים הפלסטינים המוקפאים בישראל. האם ידוע לך על קיום מגעים בעניין הזה?

 

אני מאמין שהגישה הזו של ישראל, להקפיא את כספי המסים הפלסטינים ולא להעבירם לרשות הפלסטינית, היא טעות אסטרטגית. הכספים האלה הם זכות של העם הפלסטיני, ולא כספים שניתנים בחסד. אלה הם המסים ששייכים לעם הפלסטיני, שחייב את הכספים האלה כדי לשלם על צרכיו. הכספים האלה הם מקור ראשי בהכנסות של הפלסטינים וביכולת שלהם לחיות. אני סבור שהתפיסה הישראלית היא טעות אסטרטגית, שכן הלחץ הזה רק יגביר את העוינות ואת הקיצוניות - ואלה בתורם יגבירו את האלימות.

 

שרי הממשלה הפלסטינית, ובעיקר שר החוץ א-זהאר, ממשיכים לסייר בעולם בתקווה להביא לחידוש הסיוע הבינלאומי לרשות. האם אתם רואים אופק כלשהו בעניין הזה?

 

עניין הסיוע הבינלאומי הוא לא עניין או סוגיה טכניים, זו עניין פוליטי ומדיני. המדינות התורמות הבהירו כי הן לא ימשיכו עם הסיוע הכספי עד שהממשלה תיענה לדרישות הקהילה הבינלאומית, ואני חושב שהדרך הקצרה ביותר מבחינת הממשלה זה להוציא את הפלסטינים מהבידוד שבו הם נמצאים, על ידי קבלתה של הממשלה את התוכנית המדינית שאותה הציג אבו מאזן טרם כניסתה לתפקיד, כדי שהסיוע הבינלאומי החיוני כל כך לעם הפלסטיני, לרשות ולמוסדותיה יחזור.

 

היכן עומדים המגעים לדיאלוג בין הארגונים הפלסטינים? האם בעקבותיו נראה את הפתח נכנס לממשלת החמאס?

 

אני מקווה שהדיאלוג יתחיל בשבועיים הקרובים, כשהבסיס המרכזי שלו הוא הצורך להגן ולשמור על האינטרסים הלאומיים הפלסטינים ולדון בדרכים לצאת מהמצב הנוכחי. הדיאלוג לא יתמקד בשאלת כניסתנו לממשלה או לא, אלא בדרך הטובה ביותר לשמור אל האינטרסים הפלסטינים ולמצוא פתרון למצב הקיים היום.

 

לסיום - מהו המסר שלך לממשלה הנכנסת היום לתפקידה בישראל?

 

אני מבקש מהישראלים ומהממשלה הנכנסת בישראל: היענו לקריאות של אבו מאזן וליד המושטת שלו לשלום. הגיע הזמן שנשים קץ לאלימות, לחוסר הביטחון ולחוסר היציבות. הגיע הזמן לשים קץ לכיבוש ולהיכנס לתהליך מדיני שיאפשר לנו להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67'. הגיע זמן השלום ואפשר לעשות זאת באמצעות תהליך מדיני אמיתי, ולא באמצעות בניית הגדר והרחבת ההתנחלויות - כי אלו רק יעמיקו את מעגל האלימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
עריקאת
צילום: תומריקו
צילום: גיל יוחנן
אולמרט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים