שתף קטע נבחר

בלי ביופסיה: מיקרוסקופ יאבחן גידולים במיתרי הקול

במרכז הרפואי בילינסון עורכים כעת ניסוי של טכניקה חדשה לזיהוי נגעים על מיתרי הקול: במקום לקחת ביופסיה צובעים את האזור החשוד, צופים בו באמצעות אנדוסקופ על מסך טלוויזיה ומאבחנים על המקום את הבעיה

הצליל שמופק מגרוננו נוצר באמצעות זרימת אוויר דרך מיתרי הקול. חריגה של תנועת המיתרים גורמת לצרידות. אלפי ישראלים לוקים מדי שנה בצרידות כרונית, ששכיחה בעיקר בקרב מעשנים ואנשים שמרבים להשתמש בקולם, כמו זמרים ומורים. אבל לצרידות יכולים גם לגרום פוליפים, נגעים או גידולים סרטניים על מיתרי הקול.

 

האבחנה הראשונית של בעיה במיתרי הקול מבוצעת אצל רופא אף-אוזן-גרון. בבדיקה, שנקראת חיזיון בלתי ישיר, מביט הרופא במיתרי הקול באמצעות מראה או אנדוסקופ שמאפשר לו להתבונן במיתרי הקול דרך מסך טלוויזיה.

 

אם מתגלה נגע על מיתרי הקול, נשלח המטופל לביצוע ביופסיה, שבמהלכה נלקחת רקמה ממיתרי הקול ונבדקת תחת מיקרוסקופ. התהליך כרוך בניתוח ובאשפוז של יום. אחריו נדרשים עוד כשבועיים של החלמה. הבדיקה הזו לא פטורה מסיכונים: בתהליך הביופסיה עלולים מיתרי הקול להינזק, מה שגורם להחרפת הצרידות.

 

הנגע נצבע בכחול

 

לאחרונה החלו לבצע במרכז הרפואי בילינסון, לראשונה בארץ, בדיקה חדשנית לאבחון נגעים על מיתרי הקול, שנקראת אנדוסקופיה במגע ישיר (Contact Endoscopy). מדובר בפעולה שמאפשרת אבחון של נגעים חשודים בלי לקיחת דגימה ממיתרי הקול וללא צורך בהוצאת הנגע. הזיהוי המוקדם חשוב לתכנון היקף הטיפול הכירורגי ומידת נחיצותו וכן לזיהוי מוקדם של תהליכים טרום סרטניים ומעקב אחרי חולים שטופלו עקב סרטן בגרון, מבלי לאבד זמן יקר בהמתנה לקבלת התשובה הפתולוגית.

 

בשיטה החדשה, שאותה מיישם ד"ר יעקב שבירו, מנהל שירות הקול בבילינסון, ונמצאת כרגע בשלבי ניסוי, כבר אובחנו 20 חולים שסובלים מצרידות, במקביל לביופסיה שנערכה להם. תוצאות הניסוי גילו התאמה מלאה בין שתי השיטות: מידת הדיוק של שיטת האבחון החדשה הייתה זהה למידת הדיוק של בדיקת הביופסיה הוותיקה.

 

וכך זה עובד: החולה מועבר לחדר ניתוח ומורדם בהרדמה כללית. אחרי זיהוי הנגע החשוד באמצעות אנדוסקופ מבצע הרופא צביעה עדינה של הנגע בנוזל כחול שנקרא מתילן בלו. לאחר מכן מחדירים לגרון אנדוסקופ מיוחד, שבעזרתו ניתן להגדיל את תמונת הנגע הצבוע עד פי 150 ולראות אותו על גבי מסך. במהלך הפעולה נוכח בחדר הניתוח מומחה לפתולוגיה, שצופה במיתרי הקול על מסך הטלוויזיה ומאבחן בו במקום אם מדובר בנגע סרטני שהסרתו נדרשת או בנגע שפיר.

 

"השיטה עשויה להיות פריצת דרך בזיהוי נגעים ללא צורך בהוצאתם", אומר ד"ר שבירו. "היא חשובה במיוחד לחולים שזקוקים למעקב, שעד היום עברו ביופסיות חוזרות ואחריהן המתנה מורטת עצבים עד לקבלת התוצאות".

 

שבירו וצוותו מתכוונים להמשיך בניסוי עד לקבלת תוצאות של כמה מאות חולים. בתום הניסוי הם מעריכים שהשיטה תיושם במרכזים רפואיים נוספים ברחבי הארץ.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
המיקרוסקופ צובע, הפתולוג מאבחן
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים