שתף קטע נבחר

בשביל ההתכנסות: קדימה מחזקת הסיעות הערביות

גורמים בימין אומרים כי קדימה תעניק כוח לנציגי המפלגות הערביות בוועדות הכספים והחוקה מעבר לכוחן היחסי. המטרה: להבטיח רוב לאישור תוכנית ההתכנסות בבוא הזמן. בימין מביעים זעם ומתכננים שלא לאפשר לדיוני המליאה להתקיים כסדרם עד שישונו הרכבי הוועדות. יו"ר הקואליציה: "טענות הימין חסרות שחר". ח"כ טיבי: "אני בכלל נגד ההתכנסות"

אפלייה מתקנת בכנסת, לקידום תוכנית ההתכנסות: בקדימה פועלים כבר החל מהיום (ב') על מנת להפחית את המכשולים החוקיים בפינוי ההתנחלויות. הסיעה הגדולה בכנסת מתכוונת ליצור רוב של סיעות השמאל והערבים בהרכבי הוועדות שאמורות לאשר את התוכנית - ועדות הכספים והחוקה - על חשבון סיעות הליכוד, ישראל ביתנו והאיחוד הלאומי-מפד"ל. השיטה: שילוב חבר נוסף מסיעות הערבים/מרצ בוועדות.

 

על פי המפתח לוועדות החשובות בכנסת (ועדות ה-17 ח"כים) מפלגה צריכה שיהיו לה שבעה מנדטים כדי לקבל ייצוג אוטומטי. לאור הקשיים שהיו לממשלה הקודמת בתוכנית ההתנתקות בהעברת החוקים, הסיעות הערביות קיבלו הפעם שני חברים בוועדות החשובות להתכנסות (כספים וחוקה). זאת לעומת חבר אחד לסיעות הערביות בקדנציה הקודמת.

 

מטיוטא שהניח בפני חברי הכנסת יו"ר הקואליציה, ח"כ אביגדור יצחקי (קדימה), עולה כי בוועדת הכספים יהיה ייצוג חברי הכנסת באופן

 הבא: ארבעה חברים מקדימה, שניים מהעבודה, ש"ס והליכוד ואחד מהגימלאים, יהדות התורה, ישראל ביתנו, האיחוד הלאומי-מפד"ל, מרצ, רע"מ-תע"ל וחד"ש. בסך הכל יישבו בוועדה 17 חברים, מהם עשרה מהקואליציה. (יהדות התורה נספרה כחברה בקואליציה)

 

בימין מותחים ביקורת חריפה על הסידור מאחר שייצוג הסיעות הערביות אינו עולה בקנה אחד עם כוחן היחסי בכנסת. בקדימה מבינים כי ייתכן מצב שש"ס לא תעמוד בלחץ, אם יובא חוק פינוי-פיצוי להצבעה בוועדת הכספים, ולכן מקפידים להבטיח את הרוב הדרוש שיתקבל מתמיכת מרצ וחברי הסיעות הערביות. גם בוועדת החוקה מובטח לקדימה רוב במידה שש"ס ויהדות התורה יסרבו לתמוך בחקיקה המאפשרת את ביצוע תכנית ההתכנסות.

 

בסיעות הימין חוששים מאוד כי החלוקה, כפי שמציעה קדימה, תאושר על ידי הוועדה המסדרת ולפיכך מנסים לגבש "מרד מליאה". משמעות ההתארגנות - הפרעה עקבית לדיוני המליאה עד אשר תשונה החלוקה בוועדות.

 

יו"ר סיעת קדימה, ח"כ אביגדור יצחקי, בתגובה: "טענות הימין חסרות שחר. כפי שחולקו הוועדות בעבר, גם הפעם בוצעה החלוקה באופן שוויוני ושקוף ובהתאם למפתח מתמטי קבוע הנגזר מכלל הסיעות בכנסת. הסיעות הערביות, כמו יתר הסיעות, קיבלו ייצוג על פי גודלן היחסי".

 

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר בתגובה כי "תמיד מתנהגים לערבים בועדות החשובות כאל גוש של עשרה מנדטים ולכן מגיע לנו ייצוג הולם. למעשה אנו דורשים יותר נציגים בועדת הכספים ובחוקה ובשלב זה הקואליציה מתעמרת בנו. החלוקה כפי שנעשתה בטיוטא שהציג אביגדור יצחקי אומרת שהם לא עשו לנו טובה בכלום. וחוץ מזה אנחנו מתנגדים לתוכנית ההתכנסות באופן חד משמעי".

 

הקואליציה דחתה את ההצבעה על התקציב

 

תקציב המדינה היה הנושא העיקרי הבוקר על סדר יומה של הכנסת. החברים במליאה היו אמורים להצביע בקריאה ראשונה על התקציב לשנת 2006 אולם בלחץ סיעות האופוזיציה הוחלט לדחות את ההצבעה ליום רביעי.

 

הממשלה ביקשה להעביר את התקציב ב"חקיקת בזק" ללא דיון ארוך, אולם סיעות האופוזיציה התנגדו בטענה כי אין תקדים לכך שחברי הכנסת צריכים גם ללמוד את ספר התקציב ובאותה שעה גם להצביע עליו במליאה. בשל כוונתה של הממשלה להביא את התקציב לאישור בהקדם האפשרי, הוחלט בהסכם פשרה בין נציגי האופוזיציה לקואליציה בוועדה המסדרת, כי ועדת הכספים תוכל להתחיל לדון בחוק עוד לפני שאושר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. לפיכך, כאמור, יובא התקציב להצבעה ביום

 רביעי.

 

עוד לפני ההחלטה, הודיעה סיעת חד"ש כי היא דורשת מיושבת ראש הכנסת, דליה איציק, שלא לקיים היום את הדיון על התקציב. הסיעה טוענת שההצבעה על התקציב היום מהווה ניסיון לבצע מחטף וציינה שהתקציב כלל לא הונח על שולחן הכנסת ה-17. ח"כ מוחמד ברכה הדגיש במכתבו ליו"ר הכנסת כי מרבית חברי הכנסת הם חדשים ועדיין לא למדו כלל את התקציב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אהוד אולמרט. מתבססים לקראת ההתכנסות
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
אביגדור יצחקי. הטיוטא שעוררה סערה
צילום: גיל יוחנן
צילום: חגי אהרון
טיבי. אני בכלל נגד
צילום: חגי אהרון
מומלצים