שתף קטע נבחר
צילום: חיים זיו

ישראל נפרדה מיוסי בנאי

מאות יוצרים, חברים ובני משפחה ליוו את יוסי בנאי בדרכו האחרונה. "יצא לי להופיע איתו בשנה שעברה", אמר דיוויד ברוזה, "וזה היה הדבר הכי תרבותי וישראלי שעשיתי בכל הקריירה שלי"

יוסי בנאי, מגדולי אמני ישראל, הובא היום (ו') למנוחות בקיבוץ גבעת השלושה. יוצרים, אמנים, חברים ובני משפחה רבים ליוו את בנאי בדרכו האחרונה. 

 

צילום: ירון ברנר

 

בנאי נקבר בגבעת השלושה, באותו מקום בו בילה חודש ימים ב-1969, כשעשה חזרות לתוכנית "חכמים בלילה". טקס הקבורה היה קצר ולבקשת המשפחה לא צולם על-ידי התקשורת. בנו, יובל בנאי, אמר קדיש על קברו. עשרות זרי פרחים הונחו לאחר מכן על הקבר הטרי. בנאי, שנפטר בעקבות מחלה קשה, היה בן 74 במותו. רבים מחבריו הקרובים שנכחו במקום סיפרו כי כלל לא ידעו על מחלתו. לאחר סיום הלוויה נשארו רבים מהם לצד הקבר והעלו זכרונות ורגעים משותפים.

 

"חבל. נשארנו מעט", אמר נחום היימן, "אני ויוסי הכרנו עוד בלהקת הנח"ל. זו הייתה גם תרומה וגם זכות לעבוד ביחד". גילה אלמגור, ששיחקה לצדו ב"הכלה וצייד הפרפרים", אמרה: "קשה להאמין, אנחנו נפרדים מהשחקן והיוצר הכי גדול שהיה במדינת ישראל. הוא היה איש חם וחבר ענק". יוסי אלפי, שגם נכח בלוויה, סיפר שהוא עצמו שינה את שמו מיוסף ליוסי בעקבות הערצתו לבנאי.    

  


חולקים כבוד אחרון. צילום: ירון ברנר

 

"נאמר עליו כבר הכל", אמר אושיק לוי, "הוא היה איש גדול וזה עצוב נורא. יוסי ביים הצגות שהשתתפתי בהן. וכמו שהוא השתדל להימנע מנוסטלגיה, כך גם אני". דוד ברגמן, שהיה הבמאי של יוסי בלהקת הנח"ל, הוסיף ואמר: "כשהיינו יחד על הבמה הוא היה מצחיק אותי בצורה מטורפת. גם אם הוא לא סיפר בדיחות או ניסה להצחיק, העיניים שלו הקרינו שמחה וצחוק. זו הייתה תקופה חשובה ויפה".

 

דיוויד ברוזה: "יצא לי להופיע איתו בשנה שעברה וזה היה הדבר הכי תרבותי וישראלי שעשיתי בכל הקריירה שלי. זו הייתה הופעה טהורה, אמיתית ורגישה, ואני בחיים לא אשכח את זה".

 

"מדינת ישראל איבדה היום אחד מענקי התרבות שלה, חתן פרס ישראל, איש ירושלים, יוסי בנאי", ספד לו אתמול ראש הממשלה אהוד אולמרט, "יוסי בנאי היווה מופת של כישרון רב תחומי, בבימוי, במחזאות, בסאטירה, בקולנוע ובשירה. קולו הייחודי של יוסי היה חלק מרכזי בסיפורה של מדינת היהודים המתחדשת בארץ ישראל ובירושלים. ביוסי היה מיזוג נדיר של סגנונות ותרבויות של השילוב הקלאסי והמודרני, ישן עם חדש שהפכו אותו לנכס צאן ברזל של התרבות הישראלית. על כל אלה, על הדבש ועל העוקץ, על המר והמתוק ועל מה שיוסי מהווה לדורות רבים של ישראלים, מדינת ישראל מרכינה היום את ראשה ושולחת תנחומיה לרעייתו אביבה והבנים".

 


נפרדים מבנאי בגבעת השלושה. צילום: ירון ברנר

 

 

 

  

בנאי, יליד 1932, שירת במחזור הראשון של להקת הנח"ל ולאחר שיחרורו, באמצע שנות החמישים, הצטרף כשחקן לתיאטרון "הבימה", בו פעל במשך רוב שנותיו. בתחילת שנות השישים כבר היה מוכר כשחקן מוכשר, ככותב סטירי וכבדרן. עד תום העשור חבר לרבקה מיכאלי והשניים היו לצמד מוכר ואהוב.

 

צילום: סער יעקב, לע

במהלך שנות השישים והשבעים הפך יוסי בנאי לאמן פעיל ומוכר בתחומים רבים: הוא השתתף בעשרות הצגות תיאטרון, מופעי בידור וסרטי קולנוע ובעיקר התבלט ככותב מוכשר - לעצמו ולאחרים. בשנים אלו הפכה להקת "הגשש החיוור" (בה השתתף אחיו, גברי) להצלחה מסחררת ובנאי היה כותב החומרים הראשי שלה.

 

בסוף שנות השבעים הקליט בנאי אלבום ("יוסי בנאי") שזכה להצלחה גדולה. השירים "אני וסימון ומואיז הקטן" ו"מרוב אהבה" זכו להשמעות רבות ברדיו והמופע של בנאי הפך למבוקש. במיוחד התפרסם הביצוע שלו ל"על כל אלה", שכתבה נעמי שמר והוא בוצע על-ידו ועל ידי חברי "הגשש החיוור".

 

בשנות השמונים שב בנאי לאהבה ישנה: המוסיקה הצרפתית ובעיקר השנסונים. מאז התקליט שהקדיש לז'ק ברל מזוהה בנאי גם עם סגנון זה. בראשית שנות התשעים העלה בנאי את ההצגה "שובו של הסורמלו". בעקבות ההצגה הוציא את הספר "מסיפורי אברהם סוראמלו" (1994), ומאז פרסם מספר ספרים נוספים. בשנת תשנ"ח (1998) זכה בפרס ישראל בתיאטרון.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
"זה עצוב נורא"
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
בדרך האחרונה
צילום: ירון ברנר
עשרות זרים הונחו על קברו
צילום: ירון ברנר
צילום: מיכאל קרמר
בנאי. בן 74 במותו
צילום: מיכאל קרמר
לאתר ההטבות
מומלצים