שתף קטע נבחר

יועציו של אולמרט לוושינגטון: יכינו המפגש עם בוש

דב וייסגלס ושלום תורג'מן המריאו הלילה כדי לדון עם האמריקנים במפגש הפסגה. האמריקנים לא מבקשים לחדד מחלוקות ומתרכזים בעיקר בכיבודים: לינה בבליר האוס, נאום בפני שני בתי הקונגרס. וברקע: אולמרט מתמיד בסירובו למפגש עם אבו מאזן, למרות קולות אחרים בממשלתו שלו

הנשיא ג'ורג' בוש יכריז ככל הנראה על תמיכה אסטרטגית בישראל בסוגיית איראן וממשלת החמאס במהלך ביקור ראש הממשלה אהוד אולמרט בוושינגטון בשבוע הבא. בוש ואנשיו מכינים לאולמרט קבלת פנים השמורה ליחידי סגולה: מחווה לא שכיחה של נאום בפני שני בתי הקונגרס האמריקני ולינה בבלייר האוס, בית ההארחה במתחם הבית הלבן.

 

יועציו המדיניים של ראש הממשלה המריאו הלילה (יום א') לוושינגטון למסע הכנה לקראת פסגת בוש - אולמרט. השלושה, ראש צוות הלשכה יורם טורבוביץ', והיועצים המדיניים דב וייסגלס ושלום תורג'מן, עתידים להיפגש ביומיים בהם ישהו בפועל בבירה האמריקנית עם נציגים בכירים של הממשלה ובראשם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס. כמו כן ייפגשו השלושה עם היועץ לביטחון לאומי סטיב הדלי, סגן ראש המועצה לביטחון לאומי אליוט אברהמס ועוזר מזכירת המדינה דיוויד וולש.

 

השלושה יבקשו להגיע עם בכירי הממשל האמריקני לסיכומים באשר לתכני הפגישות ובעיקר ההצהרות המדיניות אשר תצאנה מהביקור. בירושלים לא צופים הצהרות מדיניות יוצאות דופן בוושינגטון. מקור מדיני בכיר אמר הערב ל-ynet כי להערכתו תגבה וושינגטון את מדיניות ישראל בנוגע לממשלת החמאס, תחזק את הצהרותיה בעניין מחוייבותה לביטחון ישראל תחת האיום האיראני וההתחמשות הגרעינית של טהרן, ותעודד את התביעה מסוריה על פי החלטה 1559, לפנות את לבנון מכוחות זרים.

 

ההתכנסות לא על הפרק (אולי)

 

בירושלים מתכוננים גם לאפשרות שהאמריקנים יבקשו מאולמרט קיום מפגש עם אבו מאזן. העמדה הישראלית היא לפי שעה לאו מוחלט לפגישה שכזו. אלא ששנים משריו הבכירים של אולמרט כבר הביעו בגלוי עמדה שונה. שרת החוץ לבני ציינה כי אין לה התנגדות לקיום מפגש שכזה. שר הביטחון פרץ היה בוטה יותר באמירה כי יש צורך במפגש.

 

בירושלים מדגישים שסוגיית ההתכנסות אינה עומדת עתה על הפרק בדיונים עם האמריקנים. עם זאת, לא מן הנמנע שבמהלך ביקורו של אולמרט בבירה האמריקנית, יבקש הממשל לברר את הכוונות של ראש הממשלה הישראלי החדש בסוגייה. זאת עוד בטרם תנקט עמדה אמריקנית נחרצת.

 

כזכור, האמריקנים אינם ששים לעמוד מאחרי הכרזה ישראלית נחרצת כמו זאת שניפק אולמרט במערכת הבחירות: "נסיגה לגושי התיישבות כדי לקבוע את גבולות הקבע של מדינת ישראל". בוושינגטון אין פוסלים אמנם פינוי התנחלויות אך על פי התפיסה האמריקנית, הפינוי כרוך ביציאה מוחלטת של ישראל מהשטח, כולל כוחות הביטחון. אולמרט, לעומת זאת, מתכוון להותיר את השטח שיפונה בשליטת כוחות הביטחון הישראלים. הפתרון, כך בהערכות באמצעי התקשורת בארה"ב, תהיה הנוסחה של הכרזה על "נסיגה של ישראל לגבולות בני הגנה, תוך הוצאת השטחים שיפונו מכל סממן ריבונות ישראלי".

 

אולם, כאמור, הממשל האמריקני אינו מתכוון בביקורו הראשון של אולמרט כראש ממשלה ישראל בבירתם לחדד מחלוקות אלה. ההיפך הוא הנכון. הממשל האמריקני מבקש, בעיקר באמצעים של כבוד וכיבודים, לקבל את ראש הממשלה החדש בשטיח אדום. כך למשל ילון אולמרט כאמור בבלייר האוס, בית האירוח הרשמי של הבית הלבן. כמו כן יתקבל ביום השני לביקורו, בטקס מרגש בפנטגון. ביום השלישי יפגש אולמרט עם הנשיא בוש באגף המגורים של הבית הלבן וביום הרביעי ישא נאום בפני שני בתי הקונגרס האמריקנים, מחווה לה לא זכה, למשל, ראש הממשלה הקודם אריאל שרון.

פורסם לראשונה 13/05/2006 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילם: שאול גולן
בדרך לוושינגטון. וייסגלס
צילם: שאול גולן
צילום: איי אף פי
מכין כיבודים. בוש
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
היועצים ממריאים. אולמרט
צילום: רויטרס
מומלצים