שתף קטע נבחר

66% מהישראלים והפלסטינים: אין שלום בדרך

סקר שנערך לאחר הבחירות בישראל וברשות מעיד על פסימיות מרובה בשני הצדדים. ואיזה ציון מקבלת התקשורת?

אבו-מאזן מושיט יד, עמיר פרץ קורא לחזק אותו, אולמרט נותן צ'אנס - אבל חידוש המו"מ לא נראה באופק. על דבר אחד, מתברר, מסכימים שני העמים באותה מידה: השלום עדיין רחוק, מאוד.

 

מסקר שערך מכון "מאגר מוחות" עבור תנועת "קול אחד" עולה כי 66 אחוזים מהישראלים סבורים שלא יהיה ניתן להגיע להסדר של שלום קבע בעתיד הנראה לעין ואילו 33 אחוזים משוכנעים כי אפשר לפתור את הסכסוך בארבע השנים הקרובות. בסקר מקביל שנערך בקרב האזרחים הפלסטינים התקבלו תוצאות זהות.

 

תנועת "קול אחד" ביקשה, באמצעות הסקר שנערך בחודש פברואר השנה, לבדוק את דעת הקהל בקרב שני העמים, בעקבות ניצחון

 החמאס בבחירות לרשות ותוצאות הבחירות בישראל. שאלות הסקר עסקו במגוון נושאים הקשורים בסיכויים להשגת הסדר בין שני העמים והוא הקיף 535 נשאלים מהצד הישראלי ומהצד הפלסטיני.

 

מבט על השאלה העוסקת בדעת הנשאלים על "הצד השני", משאירה מעט מקום לאופטימיות. 62 אחוזים מהישראלים העידו כי הם חושבים שהרוב בשני הצדדים מתון ורוצה הסדר, וכי רק קבוצות מיעוט קיצוניות גורמות להמשך העימות. 31 אחוזים מהנשאלים השיבו כי לדעתם רק הצד הישראלי מתון.

 

מתוצאות הסקר עולה כי 73 אחוזים מהישראלים אינם מאמינים שיש ביכולתם להשפיע באופן אישי על השגת הסדר, לעומת 15 אחוזים המאמינים בהשפעתה של מעורבות אישית כלשהי. בקרב הפלסטינים השיבו 35 אחוזים כי אין ביכולתם להשפיע על התהליך, לעומת 20 אחוזים שהשיבו בחיוב.

 

חלק ניכר מהנשאלים השיב כי לתקשורת השפעה משמעותית על הסכסוך בין הישראלים לפלסטינים. כך, 47 אחוזים מהישראלים אמרו כי הם סבורים שהתקשורת נותנת חשיפת יתר לקולות הקיצוניים, 22 אחוזים סבורים שהתקשורת מאוזנת ואילו רק 17 אחוזים השיבו כי התקשורת נותנת חשיפת יתר לקולות המתונים. בקרב הפלסטינים אמרו 42 אחוזים מהנשאלים כי התקשורת נותנת חשיפת יתר לקולות הקיצוניים, 34 אחוזים הגדירו את התקשורת כמאוזנת ו-17 אחוזים "האשימו" את התקשורת בחשיפת יתר לקולות המתונים.

 

בתנועה סבורים כי התוצאות מעידות על רצון לשלום בקרב מרבית הציבור מצד אחד, וחוסר אמונה ביכולת להשיג אותו מצד שני. מצב זה נובע מכניעת הרוב הדומם למיעוט הקיצוני והאלים, אשר מקבל לדעת הנשאלים חשיפת יתר בכלי התקשורת ומשפיע לרעה על מהלך הדברים, על פי דרכו ורצונו.

 

"האתגר המרכזי העומד בפנינו הוא שבירת מעגל האדישות והיעדר החזון", אמר מנכ"ל "קול אחד" ישראל, גיל שמי. "אם האנשים לא יכולים לראות את ההזדמנות להשגת הסדר, אז לא ניתן יהיה להניע אותם לכיוון של עשייה למען סיום הסכסוך. מטרתנו היא לעורר את הרוב הדומם לפעולה למען עתיד אחר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות על גדר ההפרדה. לא רואים את הסוף
צילום: חיים צח
מומלצים