שתף קטע נבחר

פטרייה מים המלח תתרום לחקלאות

חוקרים בודדו גן של פטרייה הגדלה בים המלח, והחדירו אותו לאורגניזם אחר שפיתח בעקבות זאת עמידות רבה למלח. לניסוי חשיבות רבה לפיתוח צמחים המסוגלים לחיות בתנאי מליחות גבוהים

חוקרים מהמכון לאבולוציה של אוניברסיטת חיפה הצליחו למפות גן התורם לעמידות למלח. התגלית עשויה לפתוח פתח לגידול מגוון רחב של צמחים גם בקרקע מלוחה.

 

מדובר בתגלית בעלת משמעות בינלאומית, שפורסמה בעיתון האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות-הברית - PNAS. "המחקר יתרום להרחבה משמעותית של היקף הקרקעות החקלאיות," אומר פרופ' אביתר נבו, ראש המכון לאבולוציה באוניברסיטת חיפה, שהוביל את המחקר.

 

במסגרת המחקר בודדו החוקרים פטרייה החיה במי ים המלח (Eurotium herbariorum). הם בודדו מתוך הפטרייה גן (HOG) המסייע לפטרייה להתגונן מפני מליחות ים המלח, והחדירו אותו לשמרי אפייה. החוקרים מצאו כי בהשוואה לשמר שלא עבר שינוי, השמר שאליו הוחדר הגן היה עמיד יותר לסביבות מלוחות, לחמצון וכן לחום ולקור קיצוניים.

 

"הגן מסייע לפטרייה להגדיל את ריכוז המומסים בתא ולהתאימו לריכוז המומסים החיצוני על-ידי יצירת גליצרול (כוהל אורגני). בכך הוא מונע את התייבשות הצמח ועוזר לו להתגונן מפני מליחות," מסביר פרופ' נבו. "יש לזכור כי ים המלח הוא אחד מגופי המים המלוחים בעולם, ומליחותו גבוהה פי עשרה ממליחות האוקיינוסים." פרופ' נבו סבור כי ממצאים אלו עתידים לסייע בפתרון מצוקת הקרקעות לגידול חקלאי, ולתרום לפיתוח החקלאות באזורים מליחים ברחבי העולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ים המלח. קרקעות מלוחות ותנאי קיום קשים
צילום: דפנה טלמון
מומלצים