שתף קטע נבחר

"הממשל האמריקני לא יביע תמיכה בהתכנסות"

לקראת ביקורו של אולמרט בוושינגטון אומרים בכירים בממשל האמריקני כי בשלב זה ארצות הברית לא תביע תמיכה בתוכנית ההתכנסות, אך גם לא תתנגד לה. בוושינגטון מעדיפים להמתין ולראות האם החמאס ישנה את דרכיו או לחלופין יאבד את השלטון. הממשל ילחץ על אולמרט לחדש מגעים עם אבו מאזן

הממשל האמריקני לא ממהר להביע תמיכה בתוכנית ההתכנסות החד צדדית, כך אומר הלילה (יום ו') גורם בכיר בממשל האמריקני. זאת מתוך הערכה כי החמאס עשוי לשנות את דרכיו או לאבד את השלטון כתוצאה מהלחץ הבינלאומי והמשבר הכלכלי החמור ברשות.

 

לקראת נסיעתו המתוכננת לוושינגטון של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הביעו גורמים בממשל האמריקני הסתייגות מקביעת לוח זמנים לפעילות חד צדדית. "אף אחד לא מציג לוח זמנים. יש זמן לכולם. גם אולמרט מדבר על 2007. עד אז יכולים לחול שינויים בפוליטיקה הפלסטינית", אמר גורם בכיר בממשל. לדבריו, "הלחץ על החמאס נמצא רק בתחילתו וייתכן שעדין נראה שינוי".

 

אם בארצות הברית מעדיפים להמתין, הרי שבאירופה הבהירו השבוע באופן חד משמעי כי צעדים חד-צדדיים אינם מקובלים. שר החוץ הצרפתי, פיליפ דוסט-בלאזי, אמר בסיום פגישה עם שרת החוץ, ציפי לבני, כי "עמדת האיחוד האירופי וצרפת היא שפיתרון צודק שהוא בר קיימא, לא יושג אלא באמצעות משא ומתן בין הצדדים. לא יתקבל על הדעת שגבול בינלאומי ייקבע באופן חד צדדי". 

 

האמריקנים יבהירו לאולמרט כי ארצות הברית מעוניינת שישראל תחדש את מגעיה עם יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בעיקר בתחומים של שיתוף פעולה בנושאים כמו מעברי הגבול וסיוע הומניטרי. אולמרט דווקא הביע השבוע במהלך פגישה עם שר החוץ הצרפתי נכונות להיפגש עם אבו מאזן. עם זאת, התנה אולמרט את הפגישה בכך שאבו מאזן יילחם בטרור. "אבו מאזן צריך להתחיל לעבוד ולקיים את ההתחייבויות שהפלסטינים לקחו על עצמם במסגרת מפת הדרכים", אמר אולמרט.

 

בוושינגטון מצפים לשמוע מאולמרט על תוכניותיו, אולם לא יביעו תמיכה או התנגדות ביחס לתוכנית, שעדיין לא גובשה לפרטים.  בוש ואולמרט ייפגשו ביום שלישי ובמועצה האמריקנית לביטחון לאומי ובמחלקת המדינה גיבשו רשימה של עשרות שאלות, הקשורות לתוכנית, שיוצגו לאולמרט במהלך ביקורו.

 

בין היתר יישאל אולמרט האם צה"ל יישאר מעבר לגדר הבטחון גם אחרי הנסיגה, מתי ייערכו דיונים עם ירדן על מעורבותה בתוכנית ההתכנסות, מה יהיה המעמד החוקי של גדר הבטחון והאם ישראל רואה בה בסיס לגבול מדיני.

 

ארצות הברית תבהיר בפגישה עם אולמרט כי היא לא שינתה את עמדתה התומכת בפתרון שיושג במשא ומתן בין הצדדים לכינון מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל והנשיא בוש יבקש לדעת כיצד משתלבת תוכניתו של אולמרט בעיקרון זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אולמרט. רשימת שאלות
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
בוש. ילחץ ליחסים עם אבו מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים