שתף קטע נבחר

לבני: תוואי הגדר פתוח למשא ומתן

בפאנל בפורום דאבוס המתכנס בשארם א-שייח אמרה שרת החוץ כי בהסדר הקבע "ישראל לא תתנגד לקיום משא ומתן על הגדר ואף להזזתה ולהחלפתה". לבני הבהירה כי החד צדדיות אינה אידיאולוגיה של הממשלה אלא רק מוצא מפני קיפאון. אבו מאזן: יש לזנוח את דרך החד צדדיות

שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה היום (א') כי גדר ההפרדה ניתנת לשינוי ופתוחה למשא ומתן. בפאנל בהשתתפות יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת ושר החוץ המצרי, אחמד אבו אל ר'ית, אמרה לבני כי גדר ההפרדה מחזקת את פתרון שתי המדינות וכאשר שני הצדדים יגיעו למשא ומתן "ישראל לא תתנגד לקיום משא ומתן על הגדר ואף להזזתה או להחלפתה".

 

במהלך הפאנל, שהתקיים במסגרת פורום דאבוס הבינלאומי הנערך בשארם א-שייח, אמרה לבני כי החד צדדיות אינה אידיאולוגיה של ממשלת ישראל אלא מוצא של הממשלה מפני קיפאון שפוגע ברעיון של שתי מדינות. לבני הוסיפה כי ישראל ביצעה את ההתנתקות לאחר שהפלסטינים לא מילאו את חלקם במפת הדרכים וכי ישראל מבינה שקיפאון נוגד את האינטרס שלה.

 

לבני הבהירה כי הסיסמה "אין שותף פלסטיני" אינה משמשת את ישראל כתירוץ, אך כדי שיהיה שותף "עליו למלא אחר שני תנאים: שיהיה לו רצון לקדם את התהליך ושתהיה לו היכולת ליישם את ההסכמים עליהם חתמו שני הצדדים".

 

אבו מאזן שב ואמר במהלך בפאנל כי השלום הוא הבחירה האסטרטגית של הפלסטינים וכי הוא מצפה מהממשלה הפלסטינית לעמוד בשלוש הדרישות שהציב לה: הכרה בהסכמים ובהתחייבויות של אש"ף, זניחת האלימות וכיבוד יוזמת השלום הערבית.

 

יו"ר הרשות אמר כי הוא מאמין שבשלב זה עדיין יש לתת הזדמנות לממשלת החמאס, שהושבעה רק לפני שבעה שבועות. הוא הוסיף כי בעוד מספר ימים יחל דיאלוג בין הארגונים הפלסטינים כדי לקבוע עמדה פלסטינית רשמית וברורה. אבו מאזן קרא לממשלה הישראלית לזנוח את מדיניות החד צדדיות ולשוב לשולחן המשא ומתן ואמר כי כל הסכם עם ישראל יוצג למשאל עם פלסטיני. "החד צדדיות לא תביא ביטחון לשני העמים, היא תשים קץ לפתרון שתי המדינות ותגביר את האלימות", אמר אבו מאזן. 

 

 

פגישת לבני - אבו מאזן מוקדם יותר היום (צילום: רויטרס)

 

איש העסקים והמיליונר הפלסטיני, מוניד אל מסרי, העלה במהלך הפאנל יוזמה חדשה של אנשי עסקים פלסטינים המתגייסים לקדם את האפשרות של ממשלת אחדות לאומית, בה יהיו חברים כל הארגונים הפלסטינים. לדבריו, זו תהיה ממשלה שתושתת על טכנוקרטים ו"תוכל להוציא את העם הפלסטיני מהמצב אליו הוא נקלע". אל מסרי אמר כי בימים הקרובים יחלו יוזמי הרעיון לגייס מיליון חתימות של פלסטינים התומכים בו. בפאנל השתתפו כאמור גם אבו מאזן ולבני, אך נראה כי מי שהאזין בעניין רב ליוזמה החדשה היה בנו של נשיא מצרים, ג'מאל מובארק.

 

בפאנל אחר בהשתתפות המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, התפתח עימות מילולי חריף בינו לבין קבוצת צעירים, מרביתם פלסטינים. הצעירים מחו בפני פרס על מדיניות ישראל כלפי הרשות הפלסטינים ופרס השיב: "מדיניות ישראל היא זו שהביאה לנסיגה מלאה מרצועת עזה". פרס גם הזהיר במהלך הדיון מכך שאיראן פועלת להשתלט על העולם הערבי ואמר כי העולם הערבי חייב להתגייס נגד כוונה זו של איראן. 

 

פרס מציע: שיתוף פעולה כלכלי

 

הפורום הביא עימו גם בשורות כלכליות: נציגי ישראל, ירדן ומצרים בכנס דנו בשיתופי פעולה שונים בתחומי הכלכלה והתיירות, בין היתר בניסיון לחלץ את הרשות הפלסטינית מהמשבר הכלכלי בו היא מצויה.

 

פרס אמר במהלך הדיונים כי שיתוף פעולה כלכלי של מדינות האזור יכול לקדם את מצבו של המזרח התיכון ואת התהליך המדיני. "תהליך השלום צריך ללכת על שתי רגליים - מדינית וכלכלית. רוב הישראלים מסכימים לחלוקת הארץ ולפיתרון של שתי מדינות. עלינו לעבוד יחד בעידן הכלכלה הגלובלית - הפרדה מדינית ושיתוף פעולה כלכלי", אמר בכנס השר לפיתוח הנגב והגליל, שמעון פרס.

 

בדיון על מצבה של הכלכלה הפלסטינית הציע פרס להקים אזורי סחר חופשי נוספים באזור, בדומה לזה שקיים עם ירדן, וליצור הסכמים משולשים לשיתוף פעולה כלכלי. "יש להקים טריומויראט כלכלי של ירדן, ישראל והפסלטינים, וכן של מצרים, ישראל והפלסטינים. לאור הצלחת אזור הסחר החופשי בירדן, הקשור לישראל, שהייצוא ממנו לארצות הברית מגיע לכ- 1.5 מיליארד דולר ומועסקים בו כ-135 אלף איש, יש להקים אזורים נוספים כאלה, במטרה ליצור ארבע מאות אלף מקומות עבודה", אמר פרס.

 

התוכנית: לשווק את המזרח התיכון

 

שרי התיירות של מצרים, ישראל וירדן סיכמו בכנס על הכנת תוכנית פעולה לשיווק משותף של חבילות תיירות למזרח התיכון. בפגישה שקיים שר התיירות, יצחק הרצוג, עם עמיתיו ממצרים ומירדן אמר השר כי למרות אירועי הטרור באזור "יותר תיירים מגיעים למזרח התיכון ויש צפי לעלייה נוספת בתיירות". הרצוג הוסיף כי עובדה זו הופכת את התיירות לחלוץ בחיזוק היחסים בין ישראל לשכנותיה.

 

בפגישה, בה השתתף גם שר האוצר אברהם הירשזון, סוכם כי יוקמו צוותי פעולה משותפים לשיווק התיירות במזרח התיכון. בצוותים יהיו חברים נציגים מטעם ממשלות ירדן, מצרים וישראל וכן נציגים מהסקטור הפרטי. מטרת שיתוף הפעולה בין הצוותים תהיה לגבש תוכנית לשיווק משותף של המזרח התיכון באזורים מרוחקים בעולם כמו צפון אמריקה, דרום אמריקה והמזרח הרחוק.

 

השר הירשזון גם סיכם עם יו"ר ועידת הנשיאים של הארגונים היהודים בארצות הברית, מלקולן הונליין, כי נציגי הוועידה ישתתפו גם הם בפיתוח התוכנית כדי לגבש במשותף חבילות תיור במצרים ובישראל לתיירים מצפון אמריקה.

 

השר המצרי התלהב מהרעיון, אולם ציין בפני השרים הישראלים את ההתרעה הקיימת המזהירה ישראלים מפני ביקורים בסיני ובמצרים, וביקש להפחית את חומרתה של האזהרה. השרים סיכמו עוד כי יש להקל את התהליכים במעברים בין המדינות כדי לעודד את התיירות לאזור.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לבני. לא נתנגד למו"מ על הגדר
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אבו מאזן. בוחרים בשלום
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
פרס. עימות חריף
צילום: רויטרס
הירשזון והרצוג. שיווק המזרח התיכון
צילום: ששון תירם
מומלצים