שתף קטע נבחר

וושינגטון: בוש מתעניין בהתכנסות

ראש הממשלה נועד הלילה עם מזכירת המדינה האמריקנית - מפגש ראשון בדרג בכיר מאז החל ביקורו בוושינגטון. השניים דנו ביחסים עם הרשות ובסוגייה האיראנית. אולמרט פרס בארבע עיניים בפני רייס את חזונו לפינוי חד צדדי ובמשך שעה ארוכה ענה על שאלותיה הרבות בסוגיה (למרות ההתנגדות האמריקנית). הערב: הפגישה עם הנשיא בוש

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נועד הלילה (יום ג') עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס - מפגש ראשון בדרג בכיר מאז נחתה פמלייתו בוושינגטון. מקורביו של אולמרט אמרו לאחר שיחתם כי "הפגישה הייתה מצוינת". הערב ייפגש אולמרט עם הנשיא בוש. ההתפתחות שאירעה בפגישת רייס-אולמרט היא שהאמריקנים מתעניינים מאוד בתוכנית הפינוי החד-צדדי, למרות שהם מתנגדים לה בשלב הזה.

 

הפגישה בין מזכירת המדינה לבין ראש הממשלה התקיימה בבית ההארחה הרשמי של הבית הלבן ה"בלייר האוס". השניים סעדו ארוחת ערב ולאחריה נועדו בארבע עיניים.


רייס ואולמרט, הלילה בבית הלבן   (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

אולמרט פרס בפני רייס את חזונו לתוכנית ההתכנסות ובמשך שעה ארוכה ענה על שאלותיה בסוגיה זו. בידי אולמרט אין את התוכנית המלאה וכך גם הובהר למזכירת המדינה. עם זאת, הבהיר ראש הממשלה שבמצב שבו לא יימצא פרטנר פלסטיני והחמאס ייוותר בהנהגת הרשות, יכולה תוכנית שכזו לקדם תהליך אשר יאפשר לישראל להגן על אזרחיה ולהביא, על פי שיטתו, ליציבות במזרח התיכון. כמו כן, דנו השניים בהתפתחות המואצת של תהליך ההתגרענות האיראני.

 

היום בשעה 22:30 (שעון ישראל) ייוועד הנשיא בוש לראשונה עם ראש הממשלה אולמרט בבית הלבן. הפגישה בין השניים עתידה להימשך כשעה ויותר. בשעה 12:30 בלילה (שעון ישראל) תיערך מסיבת עיתונאים משותפת לשניים ובשמונה בערב (שעון וושינגטון) יסורו השניים לארוחת ערב משותפת שלאחריה ייוועדו לשיחה בארבע עיניים.

  

בוש יבקש: דבר עם אבו מאזן

 

סוגיית ההתכנסות תדון בסדרת פגישות זאת. הפגישה אמש עם רייס נועדה, בין היתר, להכין את הנשיא בוש לפגישה עם אולמרט ולדברים שיעלה בנושא. העמדה האמריקנית הרשמית היא שהם אינם תומכים בשלב זה במהלכים חד-צדדיים אשר יעשו על-ידי ישראל במסגרת תוכנית ההתכנסות של ראש הממשלה הישראלי. הנשיא בוש צפוי לבקש הערב מאולמרט להיפגש עם יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ולחזק את מעמדו תוך הגברת הסיוע ההומניטרי לאוכלוסיה הפלסטינית. כפי הנראה, אין הנשיא בוש מתכוון לשנות כרגע את עמדתו ולתמוך בתוכנית ההתכנסות.

 

עם זאת, בפמליית ראש הממשלה בוושינגטון יראו כהישג הצהרה אמריקנית אשר תקרא לקיומם של גבולות ברי הגנה לישראל. זאת, בנוסף לעמדות המסורתיות של הקוורטט והאמריקנים הקוראות להכיר במדינת ישראל, לסגת מדרך הטרור ולכבד את ההסכמים עליהם חתם אש"ף עם ממשלת ישראל בעבר. כמו כן, רואים במשלחת הישראלית הישג בעצם ההתעניינות האמריקנית בתוכנית הפינוי החד צדדית. 

 

אולמרט אמור להדגיש בפני הנשיא בוש שהוא שותף מלא לדרכו ולמדיניותו במזרח התיכון הקוראת לביסוס הסכם על בסיס דיאלוג עם הפלסטינים, וזאת כמובן לאחר עמידה בתנאי הסף שקבע הקוורטט לרשות. אולמרט צפוי לומר לבוש גם שהוא מוכן לפתח דיאלוג שכזה. כמו כן, צפוי אולמרט לומר לעמיתו האמריקני שישראל עדיין רואה במפת הדרכים ובהסכם בין שני הצדדים את הדרך הטובה ביותר להגיע לפתרון הסכסוך בין שני העמים והקמת שתי מדינות זאת לצד זאת.

 

אולמרט יביע את נכונותו, בפני הנשיא, להמשיך ולסייע הומניטרית לאוכלוסיה הפלסטינית, למרות ההתנגדות הנחרצת לדרכה של ממשלת החמאס המהווה גרורה, על פי התפיסה הישראלית, של טהרן. ועוד בנושא הפלסטיני, יאמר אולמרט לנשיא בוש שהוא מוכן להיפגש עם יו"ר הרשות וזאת, כנראה, לאחר שיסיים סבב של פגישות פסגה עם מנהיגים אירופים, נשיא מצרים, חוסני מובארק, ומלך ירדן עבדאללה.

 

לסיכום, פגישת הפסגה היום בין בוש לאולמרט צפויה להפיק הצהרה על שותפות אסטרטגית ותפיסה משותפת של שתי המדינות באשר לתהליכים במזרח התיכון. בוש צפוי להגדיר את אולמרט כממשיכו של שרון. אולמרט מצדו יתחייב שלא לפגוע במדיניות האמריקנית במזרח התיכון הדוגלת בשלב זה בחיפוש פרטנר. שני המנהיגים עתידים להצהיר על אחדות דעים בנושא המאבק בהתחמשות הגרעינית באיראן ובסיועה של המדינה הזאת לטרור האיסלאמי-פונדמנטליסטי אם בגבול הצפון על ידי החיזבאללה ואם משטחי הרשות בתמיכת חמאס. הנשיא בוש עתיד להצהיר עוד על מחויבותה של ארה"ב לביטחונה המלא של ישראל ואזרחיה כנגד כל איום ובראשו האיום האיראני.

 

אולמרט יתקבל בפנטגון בלי תותחים

 

אולמרט יתקבל אחר הצהריים בטקס בכניסה לפנטגון, אבל לא בטקס המיועד לראשי מדינות, מכיוון שבעיני האמריקנים הנשיא בישראל נחשב לראש המדינה. למרות זאת קיוו בלשכת ראש הממשלה לקבלת פנים עם מטח תותחים, אבל זה לא יקרה למרות המאמצים הגדולים שהשקיעו נציגי ישראל בוושינגטון.

 

ל-ynet נודע כי הנספחות הצבאית של ישראל בבירת ארה"ב פנתה לפנטגון בבקשה לשדרג את הטקס לראש הממשלה, אך קיבלה תשובה שלילית. במשרד החוץ הישראלי לא הסתפקו בתשובה הזו וניסו להשפיע דרך ערוץ עוקף בכיר יותר, אך ללא הצלחה. בסופו של דבר הגיעה גם הבקשה הזו למשרד הפרוטוקול בפנטגון, שהבהיר שראש ממשלת ישראל אינו ראש המדינה.

 

לעומת זאת, ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק התקבל בפנטגון במטח תותחים, אלא שאז זה היה בגלל שהנשיא ביל קלינטון החליט להתעלם מכללי הטקס הנוקשים. בימי בוש חזרו בפנטגון לפעול על פי הפרוטוקול.

 

לקראת פגישת אולמרט עם הנשיא בוש הערב בבית הלבן, כתב העיתון "וושינגטון פוסט" כי ממשל בוש אינו מתלהב לספק תמיכה פומבית מלאה בתוכנית ההתכנסות, אבל הוא אינו סוגר את האופציות. בעיני כמה מאנשי הממשל תוכנית אולמרט מכילה את זרעי המדינה הפלסטינית האפשרית, מכיוון שהתוכנית תביא להורדת התנחלויות רבות בגדה. אבל הפרשן הדיפלומטי של "וושינגטון פוסט" ציין שתוצאה חד צדדית גורמת בממשל לאי נוחות, כיוון שהיא עשויה להראות שארה"ב תומכת בהשתלטות של ישראל על חלקים מהשטח.

 

בעקרון ארה"ב מעדיפה לראות פתרון בהסכמה בין שני הצדדים, אבל האמריקנים מבינים שהסכם משיגים כשיש פרטנר למו"מ וברור שכשהממשלה ברשות הפלסטינית נשלטת בראשות החמאס אין לישראל פרטנר כזה. לאמריקנים ברור שנסיגה בגדה תהיה גדולה, מורכבת ובעייתית לאין שיעור מהנסיגה מרצועת עזה. אנשי ממשל אומרים כי ארה"ב תיכנס לתקופה של לימוד ודיון על התוכנית כפי שעשתה בתוכנית ההתנתקות, אבל פקידים אמריקנים מדגישים כי לא בטוח שהממשל יגיע הפעם לאותה מסקנה.

 

האמריקנים מודאגים מהמרחש ברשות

 

לפגישה הלילה עם רייס קדמה פגישה אחרת בין יועציו של אולמרט לבין השליחים האמריקנים למזרח התיכון, אליוט אברמס ודיוויד וולש. השניים צפויים להגיע לישראל ולרשות בתחילת יוני על מנת להמשיך במגעים כדי לכונן דיאלוג בין אבו מאזן ואולמרט. כמו כן, צפויים השניים לסייע בקיומו של מנגנון אשר יבקר העברת כספים מן המערב וישראל בתוכו לאזרחי הרשות.

  

רגע לפני הפגישה, הסגורה לתקשורת, הביעו במחלקת המדינה דאגה גדולה מהמתרחש בשטחי הרשות הפלסטינית. "אנחנו מגנים את כל פעולות האלימות ואנחנו מוטרדים מההסלמה הפנימית הפלסטינית. זה משפיע כמובן על חיי הפלסטינים. יש להם זכות לצפות ממנהיגיהם לפעול כדי למנוע אלימות, לפעול כדי לספק להם ביטחון בסיסי, שהוא חלק מהאחריות של הרשות הפלסטינית", אמר דובר במחלקת המדינה טום קייסי.


פורסם לראשונה 23/05/2006 00:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אולמרט בוושינגטון. בא להשמיע
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
אין פרטנר עם חמאס. רייס
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
בוש. פסגה בקרוב
צילום: איי פי
מומלצים