שתף קטע נבחר

יוזמה בממשלה: ביטול חוק הדיור הציבורי

חוק הדיור הציבורי שסייע לדיירים לרכוש את דירתם במחיר מוזל, עומד להתבטל במסגרת חוק ההסדרים שיזמה הממשלה. ח"כ רן כהן, שיזם את החוק: "אלפי משפחות רוצות לקנות דירות. לצערי הממשלה רוצה לשים ללעג ולקלס את החקיקה של הכנסת"

האם "הממשלה החברתית" בראשותו של אהוד אולמרט, תביא לביטולו של אחד החוקים החברתיים המשמעותיים ביותר שנחקקו בשנים האחרונות, חוק הדיור הציבורי? ביוזמת הממשלה תדון היום (א') ועדת הכספים של הכנסת בביטול החוק, שיזם ח"כ רן כהן (מרצ).

 

החוק שנחקק בשנת 1999 ונכנס לתוקפו באפריל 2000, איפשר לדיירים המתגוררים בדיור הציבורי לרכוש את דירתם במחיר מוזל בהתאם לקריטריונים שקבעו, ועל פי מספר שנות ותק בדירה. חוק חברתי זה נועד לאפשר לאנשים מעוטי יכולת לרכוש את הדירה שבה התגוררו במשך שנים, ולתת להם ולילדיהם קורת גג מובטחת ואופציה לצאת ממעגל העוני. עם זאת, הממשלה עושה מאמצים לבטלו כיוון שמשתלם לה יותר למכור את הדירות במחירי השוק, מאשר בהנחה.

 

הממשלה ניסתה לאורך השנים לחבל בחוק, והקפיאה אותו במסגרת חוק ההסדרים. גם הפעם במסגרת חוק ההסדרים, הציעה הממשלה לבטל לחלוטין את החוק.

 

ח"כ כהן הסביר: "חקיקת החוק גררה דרמה בת שנה וחצי של מאבקים. היום במחי יד של חוק ההסדרים, רוצים למחוק את החקיקה החברתית החשובה הזו".

 

בזמן שהחוק היה בתוקף, כ-20,000 בתי אב אכן מימשו את האופציה ורכשו את דירתם. כיום ישנם עוד כ-90,000 בתי אב המתגוררים בדיור הציבורי.

 

הדיון בוועדת הכספים במסגרת אישור חוק ההסדרים מתחלק לשניים. בחלקו הראשון יבוטל חוק הדיור הציבורי ויוצא מספר החוקים. בשלב השני תחול הרעת תנאים של דיירים ממשיכים בדיור הציבורי שנבעו מחוק "זכויות הדייר", חוק שיזמה הח"כ לשעבר תמר גוז'נסקי (חד"ש).

 

בשלוש השנים האחרונות התקיימו מבצעי מכירת הדירות על פי החלטת ממשלה, ולא מתוקפו של החוק, שהוקפא שוב ושוב בחוק ההסדרים. ייתכן גם כי אנשי האוצר, שמעוניינים בחיסכון גדול יותר לקופת המדינה, מכניסים את הסעיף לביטול החוק ובהמשך בכל זאת מממשים אותו כדי להרגיע או להשתיק את חברי הכנסת הפועלים לקידום החוקים החברתיים.

 

ח"כ כהן אמר ל-ynet: "נכון שהמכירות של הדירות נעשו בשנים האחרונות על סמך החלטת הממשלה ולא מתוקף החוק. אבל החוק איפשר הפעלת נוהג שלפיו פעלה הממשלה. עד כה נמכרו במבצעי הממשלה למעלה מ-20 אלף דירות, ולחוק יש חשיבות עקרונית ומעשית". לדברי כהן, "לצערי האוצר רוצה לחסל את התשתית העקרונית האידיאולוגית והחוקתית לקיומן של המכירות לדיירי הדיור הציבורי".

 

הח"כ הוסיף: "אלפי משפחות רוצות לקנות דירות. 90 אלף משפחות חיות בדיור הציבורי ומהן כמה עשרות אלפים רוצים לקנות את הדירות בהן הם מתגוררים. לצערי הממשלה רוצה לשים ללעג ולקלס את החקיקה של הכנסת. שוחחתי עם יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) והוא הבטיח שיעזור. כמו כן שוחחתי עם שר האצר והוא הבטיח כי יעשה מאמץ כדי שהחוק לא יבוטל".

 

בתוך כך מתקיים בימים אלו מבצע של משרד השיכון הנקרא "כאן ביתי". המבצע מאפשר לדיירים לקנות את בתיהם על פי קריטריונים של מספר האנשים המתגוררים בבית ולא על פי ותק בדירה. מבצע זה מסתיים בחודש יולי הקרוב. למרות ההכרזה על המבצע, כרגע לא מתקיימת מכירת דירות בשל שביתה של עובדי עמידר שמתנגדים למהלך.

 

ח"כ כהן פנה לשר הבינוי והשיכון בקריאה להתערב, ליישב את הסכסוך ולהאריך את המבצע מעבר לחודש יולי הקרוב. "ישנה סכנה אמיתית שאם העובדים לא יחזרו לעבודה בקרוב, אפילו אלו שכן זכאים לרכוש את הדירה במבצע הנוכחי לא יוכלו לממש את זכאותם", הסביר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי לוי
כהן. חקיקה חברתית
צילום: אלי לוי
צילום: יהדות התורה
ליצמן. הבטיח לעזור
צילום: יהדות התורה
צילום: אלכס קולומויסקי
שר האוצר. יעשה מאמץ
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים