שתף קטע נבחר

מובארק: אם המו"מ לא יצליח, נדון בדרך אחרת

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נפגש עם נשיא מצרים, חוסני מובארק בשארם א-שייח. מובארק: "אם לא נצליח בעניין המשא ומתן - הנושא מחייב דיון אחר. המטרה היא לשנות את המצב במזרח התיכון לקראת שלום וביטחון". אולמרט: "אני רואה בך אדוני הנשיא שותף אמיתי למאמץ להביא שלום לאזורינו"

פסגה ראשונה באווירה חמה: נשיא מצרים, חוסני מובארק, וראש הממשלה, אהוד אולמרט, נפגשו אתמול בערב (יום א') בשארם א-שייח לפגישה ראשונה בה דנו בתוכנית ההתכנסות. השניים ישבו בחדר הנשיאותי במשך שעה וחצי וצוותיהם הצטרפו אליהם למשך עשר דקות בסוף הפגישה. מובארק אמר כי "אנחנו מקווים לפעול ביחד עם אולמרט למען קידום המטרה שהיא השלום". אולמרט פתח את דבריו בהתנצלות על התקרית שבה נהרגו שני אנשי ביטחון מצרים.

 

שני האישים הסכימו שיש למצות תחילה את מסלול המו"מ. מובארק: "אני מצטרף לדברי ראש הממשלה אולמרט. המשימה שלנו עכשיו היא איך לשים את הצדדים סביב שולחן המשא ומתן. זאת האופציה המרכזית שלנו, אבל אם לא נצליח בעניין המשא ומתן הנושא מחייב דיון אחר".  

  

צילום: באדיבות ערוץ 10

 

אולמרט החמיא למובארק: "אם מותר לי לומר משהו אישי בהזדמנות הזו. כבוד הנשיא - זו היתה חוויה אישית מאוד מרגשת בשבילי לשבת איתך שעה וחצי ולקיים שיחה ולהאזין לאחד המנהיגים המנוסים ביותר והחשובים ביותר שלי היתה הזדמנות לפגוש.

 

"מערכת היחסים בין ישראל למצרים היא מהותית מאוד ומרכזית מאוד בתפיסת העולם שלנו ובמערכת היחסים שאנחנו רוצים לבנות באזור. המנהיגות של חוסני מובארק היא מפתח חשוב להצלחת התהליך הזה. אני מקווה שנוכל להמשיך את הדיונים בינינו ואת היחסים בין ישראל למצרים ברוח הזו ובאווירה הזו ששרתה על המפגש שמתקיים עכשיו כאן בשארם א-שייח".


לחיצת יד בשארם (צילום: איי.פי)

 

הנשיא המצרי אמר בפתח דבריו: "הכרתי את אולמרט לפני שנים כשהיה יחד עם אריאל שרון. ביקורו מהווה הזדמנות לקידום תהליך מדיני במזרח התיכון. המטרה היא לשנות את המצב במזרח התיכון לקראת שלום וביטחון ולהגיע דרך מו"מ בין הישראלים לפלסטינים להבנה לגבי כל הנושאים שנמצאים במחלוקת. אני וראש ממשלת ישראל אולמרט דנו בחזון המשותף של המזרח התיכון".  

 

אולמרט המשיך: "אני רואה בך אדוני הנשיא שותף אמיתי למאמץ להביא שלום לאזורינו. בכוונתי להתייעץ איתך ולעבוד איתך באופן הדוק כדי לקדם את תהליך השלום. תרומתך היא חיונית, כפי שהיתה גם במהלך המוצלח של תכנית ההתנתקות. אני שמח מאוד על שיתוף הפעולה בין המדינות במאבק בטרור העולמי - נגע שמשפיע על אזרחים חפים מפשע".  

 

הביקור בשארם (צילום: רוני סופר)

 

הנשיא מובראק הוסיף: "אני מצטרף לדעתו של אולמרט שיש להשיב או לאסוף את שני הצדדים מסביב לשולחן המו"מ. ואילו אם הם לא יסכימו לכך, הרי הדבר נוגע להם". אולמרט, שקטע את המתורגמן, אמר: "שאלת על דברים אחרים. הנשיא יודע איזה עוד מחשבות יש לי. אבל כרגע אנחנו עושים מאמץ למצוא דרך למו"מ. זה מה שהנשיא רוצה, זה מה שאני מעדיף, ואני מקווה שגם הפלסטינים בסופו של דבר יסכימו".
 

ראש הממשלה שב על דברים שאמר גם בפגישה עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, והודיע שהשאיפה שלו היא למצות את כל הדרכים לקדם את ערוץ ההידברות וכי הוא מתכוון להיפגש עם יו"ר הרשות, אבו מאזן, "העדיפות הראשונה שלנו היא תמיד מו"מ על-פי עקרונות מפת הדרכים והחלטת הקוורטט. הנשיא מובראק אמר לי שהעדיפות החשובה ביותר בעיניו היא להגיע למו"מ".

 

לקראת סוף מסיבת העיתונאים נשאל הנשיא מובארק האם בכוונתו לכפות את רצונו על תנועת חמאס? והאם הנושא האיראני עלה לדיון במהלך שיחותיו עם ראש הממשלה אולמרט? הנשיא השיב כי אין מקום להפעיל לחצים על חמאס, ואילו בנושא האיראני הוא אמר "איראן היא תהליך ארוך שמצריך שכנוע ודיפלומטיה. זהו אינו המקום להרחיב בנושא הזה".

 

לפני הפגישה הודיעו שתי המדינות על נכונות לחקור במשותף את הריגתם של שני השוטרים המצרים. השר המצרי, מופיד שאהב, דיווח לפרלמנט בקהיר כי ועדת חקירה משותפת תנסה לברר אם שני השוטרים אכן עברו את הגבול ונכנסו לשטחה של ישראל, כפי שטוענים בצה"ל.  

 

דובר במשרד ראש הממשלה, רענן גיסין, אמר: "זה היה ארוע מצער, וחקירה משותפת תנסה לברר בימים הקרובים איך התרחשה. אני בטוח שהצדדים יפיקו לקחים כדי שארוע דומה לא יישנה".

 

מגעים עד לרגע האחרון

 

לקראת פגישתם של ראשי המדינות הונפו דגלי ישראל ומצרים מנמל התעופה ועד למתחם הנשיאותי הסמוך לחוף הים. כוחות ביטחון רבים נפרשו באזור. המגעים בין אנשי לשכת ראש הממשלה לאנשי הנשיא מובארק נמשכו עד לרגע האחרון כדי לתאם את המסרים שיועברו במהלך הפגישה.

 

בשיחה בארבע עיניים, שנמשכה שעה וחצי, בין השניים נדונו נושאים מדיניים שונים, ובהם חיזוקו של יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, מול ממשלת החמאס, החשש מאנרכיה ברשות הפלסטינית, שיתוף פעולה ישראלי-מצרי, שמירת הרגיעה הפנימית בשטחים ובסיוע הומניטרי לאזרחים הפלסטינים.

 

אולמרט ומובארק דנו גם במניעת פעילות טרור ובמניעת הברחות בגבול בין מצרים לישראל דרך הר הנגב. שני האישים דנו גם בנושא איראן ובגרורותיה במזרח התיכון, בחיזבאללה בגבול הצפון, ביקורו של אולמרט בוושינגטון בשבוע שעבר ועוד.

 

ברוב הנושאים קיימת הסכמה בין מצרים לישראל, מלבד בנושא תוכנית ההתכנסות. המצרים סבורים שיש להגיע להסכם ולא לקבוע גבולות באופן חד-צדדי גבולות. עם זאת, הם אינם מתנגדים עקרונית לנסיגות ישראל משטחים פלסטיניים. מובארק ביקש לשמוע פרטים נוספים מפיו של ראש הממשלה הישראלי על התוכנית בטרם יאמר את דברו.

  

מובארק ואולמרט ישבו בקומה השניה של "הקלאב רויאל". מקורבים שנכנסו לחדר לפרקי זמן קצרים אמרו שהאווירה בו הייתה חייכנית ומעבר למנומסת. "אולמרט הצליח לשבור את מובארק", אמר אחד מאנשי לשכת אולמרט. בעשר הדקות האחרונות נכנסו לחדר אנשי לשכת ראש הממשלה ובראשם ראש צוות הלשכה, יורם טורבוביץ, מזכיר הממשלה, ישראל מימון, המזכיר הצבאי, האלוף גד שמני, היועץ המדיני, שלום תורג'מן, שעמל על ההודעה המשותפת לשני האישים, יועץ התקשורת אסי שריב והשגריר במצרים, שלום כהן. מהצד המצרי נכחו, השר לענייני מודיעין, עומר סולימאן, שר החוץ, אחמד אבו-רייט ומושל דרום סיני, האני מוותאלי. 


פורסם לראשונה 04/06/2006 17:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
חיוכים ולחיצות יד במצרים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
מייחס חשיבות לביקור. מובארק
צילום: איי פי
מומלצים