שתף קטע נבחר

למונדיאל: המחיר הבריאותי שמשלמים שחקני הכדורגל

שברים חמורים, נקעים, מתיחות שרירים ופגיעות ראש בדרגות שונות - לא, אנחנו לא מדברים על פגיעות כתוצאה מתאונות דרכים, אלא על הפגיעות השכיחות ביותר של שחקני הכדורגל. רגע לפני פתיחת המונדיאל - כמה נתונים כדי שתרגישו טוב עם העובדה שאתם על הכורסה הרכה בסלון ולא על הדשא הירוק, שמתברר כמסוכן לבריאות

העוצמה, הכח והמהירות העצומה על מגרש הכדורגל - כל אלו מזמינים פגיעות ופציעות של השחקנים שרצים אחרי הכדור, כדי לעשות לנו, בבית על הספה, קצת טוב על הלב.

 

והמחיר שהם משלמים יכול להיות כבד - משברים שונים בפלג הגוף התחתון, דרך  מתיחה ואף קריעה של שרירים ועד לפגיעות קשות בהרבה שמשביתות שחקנים לתקופות ארוכות של שנה ויותר.

 

אז נכון, ברוב המקרים כשאנו רואים שחקן כדורגל מתגלגל על הדשא, אוחז ברגלו ועושה פרצופים של כואב, מדובר בהצגה הטובה ביותר בעיר, רק כדי להרשים את השופט ולסחוט ממנו רחמים. אבל מעבר לתופעת ה"זאב-זאב" הזו, יש לזכור שמדובר במשחק עם מגע תכוף בין המשתתפים ועם פוטנציאל ניכר לפגיעות כתוצאה מהמגע הזה. וזה קורה כל-כך הרבה, שהסטטיסטיקה אצל כדורגלנים בוגרים מליגות העלית מצביעה על פציעה משמעותית בתדירות של משחק אחד מכל שני משחקים.

 

על מנת להבין את משמעות הפציעות בעונה גדושת משחקים לקראת המונדיאל, הנה כמה נתונים לגבי הפציעות הכי שכיחות בכדורגל:

 

  • מדי שנה מטופלים 70-100 אלף בני נוער עד גיל 15 בחדרי המיון אירופה בלבד כתוצאה מפציעות על מגרש הכדורגל;
  • כשני שליש מפגיעות אלה מתרחשות במשחקים בלתי רשמיים. העלויות הקשורות לפציעות אלו עלולות להגיע ליותר מ-300 מליון אירו בשנה.
  • בין המפורסמים שנפגעו בצורה משמעותית על המגרש: רונלדו מברזיל שב-99' קרע רצועות בברך ונאלץ לשבת על הספסל במשך תקופה של יותר משנה.
  • מראדונה האגדי שבר עצם בשוק והושבת לתקופה של מספר חודשים. נתון מעניין שהוכנס לז'ארגון המקצועי הוא שבר באצבעות היד על שם "מרדונה" אשר נגרם מפגיעה ישירה של הכדור ביד ומהווה למעשה אלגוריה לאותה "יד האל" של מרדונה אשר הבקיעה גול גורלי במונדיאל ב-86'.
  • במונדיאל הקודם, דיויד בקהם שבר את עצם המסרק של כף הרגל שבועות ספורים לפני תחילת המשחקים והיה דיון וציפייה דרוכה לקראת ההחלטה האם ישחק או לא. לאחרונה, רוני מאנגליה שבר את הבוהן תוך כדי שניסה נעל חדשה ושוב - הדיון אם ישתתף במונדיאל או לא פתח את מהדורות החדשות המרכזיות באנגליה.
  • פגיעות בגפיים התחתונות מהוות יותר מ 80% מכלל הפגיעות בכדורגל. חבלות ישירות לגף התחתון, מתיחת שרירי הירך ונקעים בקרסוליים הן הפגיעות הכי שכיחות; שברי מאמץ ופגיעות משימוש יתר אחרות של השוק, קרסול וכף הרגל, הן פגיעות שכיחות אף הן בכדורגל.
  • ובכל זאת, פגיעות בברכיים מהוות את הפציעות המשמעותיות והשכיחות ביותר אצל כדורגלנים.
  • האזורים האנטומיים הנפגעים ביותר בגפה התחתונה הם: הירכיים, הקרסוליים והברכיים. רוב הפגיעות בירכיים הן פציעות שריר - מתיחות וקרעים חלקיים או מלאים של שריר הארבע ראשי.
  • רוב הפציעות בקרסוליים - נקעים ומתיחה של הרצועות ועל פי רוב, מתרחשות במהלך מפגש ומגע פיזי בין שני שחקנים.

 

שחקנים אכן נפצעים הן במהלך המשחקים והן במהלך האימונים והצוותים הרפואיים, הפרא-רפואיים, המאמנים ושאר אנשי המקצוע משקיעים מאמצים כבירים למניעת הפגיעות. כאשר הן קורות, מנסים אנשי המקצוע להחזיר את השחקנים לפעילות במהירות האפשרית תוך דאגה למניעת נזק נוסף.

 

שני נושאים חשובים לא פחות הם פגיעות ראש ופנים, בהם הסיכון היחסי לתמותה הוא גדול יחסי ולעתים קרובות נגרם על ידי התנגשויות בקורות השערים או עם ראשו של יריב. פגיעות שיניים אף הן שכיחות ולעתים דורשות טיפולים ניתוחיים וקוסמטיים.

 

נושא חשוב נוסף חם מאוד והעומד על הפרק כיום הוא הכושר הגופני של הכוכבים הוותיקים אשר הוסיפו מספר לא קטן של קילוגרמים לגופם ואשר למרות ההצהרות הטלוויזיוניות (רונלדו למשל) יתכן ויכולתם לרוץ ולתפקד 90 דקות על המגרש פחותה בהרבה ממה שאנו חושבים.

 

כושר גופני בעיקר אירובי מהווה אחד המרכיבים המרכזיים של ספורטאים אלה אשר מקדישים מעל ל-30 שעות שבועיות של אימונים מפרכים, וכל זאת לשם מה? כדי לתת לנו האוהדים את אחד הפסטיבלים המרהיבים ביותר של ספורט הכדורגל כדי שנתרגש, נתרגז ונדמיין מה היינו יכולים לעשות במקום "החלוץ עלוב" או "השוער הטיפש" בגלל השער הזה.

 

לבסוף, לאחר נתונים אלה חלק מכם ימצא הצדקה מוסרית למה לא לעשות ספורט על אמת - הרי יש פציעות ומי שלא עושה לא נפגע, ולכן לא נותר אלא להתרפק על הכורסאות המרופדות. אז זהו שלא. ספורט, כידוע, מועיל לבריאות יותר מאשר מזיק ופציעות בעוצמה ובתדירות עליה אנחנו מדברים, מתייחסות לשחקנים המקצוענים באמת. אז ברגע שמסתיים המונדיאל, עזבו את הכורסה המרופדת וחזרו אל המגרשים או אל חדרי הכושר. רק תהיו זהירים.

 

  • הכותב הוא אורתופד מומחה מנתח, עמית ראשון בישראל ברפואת ספורט, מכון ווינגייט – בי"ח מאיר ומנהל פורום פציעות ספורט ב-ynet
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
רונלדו. ישב יותר משנה על הספסל בשל קריעת רצועות הברך
צילום איי פי
צילום: allsport
מראשונה. שבר את עצם השוק והושבת למספר חודשים
צילום: allsport
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים