שתף קטע נבחר

בלייר לאולמרט: בלא מו"מ, תיווצר מציאות אחרת

ראש הממשלה הגיע לביקור אצל מקבילו הבריטי, והבטיח: "אנחנו מוכנים לסגת מרוב שטחי הגדה". אולמרט הבהיר שהעדיפות הראשונה היא לקיום מו"מ, אך אמר שאם לא יהיה פרטנר, "נהיה חייבים ללכת קדימה"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הציג אחר הצהריים (יום ב') את תוכניתו המדינית בפני ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר: "אנחנו מוכנים לסגת מרוב שטחי הגדה כדי להקים שם מדינה פלסטינית בעלת רצף טריטוריאלי".

 

אולמרט יחזור לארץ עם הישג מדיני, לאחר שבלייר אמר שאם המשא ומתן עם הפלסטינים אכן לא יתרחש תחת שלושת תנאיי הקוורטט, שאינם נתונים למשא ומתן, תיווצר מציאות אחרת. ראש הממשלה הבריטי סירב להשתמש במונח התכנסות, אבל אמר שלא ניתן יהיה להשאיר את הקיפאון המדיני בעינו. "צריך להניע את התהליך במזרח התיכון קדימה", אמר בלייר. אולמרט הודה לו על דבריו ואמר שאפילו הוא לא יכל לנסח את הדברים טוב יותר.  


בלייר ואולמרט במסיבת העיתונאים  (צילום: איי.פי)

 

לדברי אולמרט, העדיפות הראשונה של ישראל היא לקיים משא ומתן עם הפלסטינים. "אנחנו מוכנים ללכת כברת דרך אל מול הפלסטינים. ביקשתי מבלייר שיעמיד את עצמו לרשותינו כדי לעזור לנו ליצור את אותם תנאים מוקדמים שיאפשרו משא ומתן עם הפלסטינים. אנחנו חייבים לזכור שאם זה לא ייקרה בגלל הנסיבות, בגלל חוסר היכולת של הפלסטינים להגיע להסכמה, בגלל ארגוני הטרור, נהיה חייבים ללכת קדימה גם בלי פרטנר, כדי שהמצב לא יישאר כמו שהוא".

 

ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אמר במסיבת העיתונאים: "העקרונות להתחלת המשא ומתן ברורים, צריך להכיר בכך שתהיה מדינה פלסטינית עצמאית, יש להתנער מהאלימות ולאמץ את מפת הדרכים, מסמך המוסכם על כל הקהילה הבינלאומית".

 

הפגישה בין השניים שנמשכה יותר משעה הייתה ידידותית. אולמרט אמר לבלייר שבזמן הקרוב צוותים בכירים של ישראל והפלסטינים ייוועדו להכין את הפגישה בין אולמרט לאבו מאזן. במהלך הפגישה ובמסיבת העיתונאים, בלייר לא ביקר את ירי צה"ל לעבר עזה. אולמרט עצמו ביקר בעקיפין את מזכ"ל האום, קופי אנאן, אשר התקשר אליו במוצאי שבת לאחר ששבעת בני משפחת רלייה נהרגו בחוף הים ברצועת עזה. לדברי אולמרט, מזכ"ל האו"ם שאל אותו על התקרית, אבל לא  על ירי מאות הרקטות של פלסטינים לעבר ריכוזי אוכלוסיה בשדרות ובאשקלון, מהם נפגעו ישראלים חפים מפשע. כשנשאל בלייר בנושא, על-ידי כתב בריטי, ענה "מה אתה היית עושה אם היית ראש ממשלת ישראל?".

  

בהמשך מסיבת העיתונאים המשותפת אמר בלייר: "אין לי ספק שמאמציו של ראש הממשלה הישראלי למציאת פתרון באמצעות משא ומתן כנים. מתפקידנו לנסות לעזור לכם להגיע להסדר עם הפלסטינים. בנוסף דנו בנושאים כמו איראן והקשרים בין ישראל ובריטניה".

 

אולמרט אמר כי "שנינו מוטרדים מהטרור, ואני מסכים עם ההערה שלך שתנאי בסיסי למפת הדרכים הוא הפסקת הטרור. אי אפשר לשאת ולתת עם אנשים המתעסקים בטרור. אמרתי שאשעה כל מאמץ לקדם את התהליך, אני אפגש עם אבו מאזן. פגישות עם אבו מאזן יסייעו לו להגשים את העקרונות האלה שהם תנאי למשא ומתן".

 

בהתייחסו לאיום האיראני, אמר אולמרט: "המנהיג הזה (אחמדי-נג'אד - ר.ס) מנסה בכל כוחו להשיג נשק גרעיני, לכן אנחנו מאוד מודאגים. אנחנו נמשיך לדון בנושא הזה, איתך ועם מנהיגי העולם האחרים. ישראל לא תהיה מוכנה לכך שיהיה נשק גרעיני לאיראן. לא נקבל את זה. אנחנו מקווים שהמאמצים של האיחוד האירופי והנשיא בוש יצליחו לעצור את הפעילות הזו של איראן וההתקדמות שלה בנושא הנשק הגרעיני. ישראל מודאגת מאוד מהנושא האיראני. איראן היא מדינה שמנהיגה מדבר באופן פומבי על כך שמטרתו למחוק מדינה אחרת מהמפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אולמרט מבטיח
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: רויטרס
ביקור אצל בלייר
צילום: רויטרס
מומלצים