שתף קטע נבחר

הורדת מע"מ טובה לעשירים

לא טעמים חברתיים מנחים את שר האוצר, אלא רצון לעשות כותרת - ונימוקים שגויים

שר האוצר הביא לאישורו של ראש הממשלה את ההצעה להפחית מיד את שיעור מס ערך מוסף מ-16.5% ל-15.5%. מע"מ בגובה של 15.5% יהפוך את ישראל למדינה עם שיעור מע"מ כללי הנמוך בעולם (להוציא שלוש מדינות קטנות במיוחד - קפריסין, מלטה ולוקסמבורג). בשיחות רקע העלה שר האוצר כמה נימוקים להצדקת הצעד הבהול שלו. רובם אינם נכונים.

 

לא נכון ש"הורדת מס ערך מוסף נועדה לסייע בעיקר לשכבות החלשות"; הפחתת מע"מ מטיבה יותר דווקא עם העשירונים הגבוהים של מקבלי ההכנסות. הקיצוץ הנוכחי במע"מ יזרים 3.3 מיליארד שלקים לכיסים של כל אזרחי המדינה; מסכום זה יקבלו שני העשירונים העשירים 1.1 מיליארד שקלים, ושני העשירונים העניים יקבלו רק 400 מיליון. לפי החישובים של מחלקת המחקר של בנק ישראל גורפים שני העשירונים העליונים 31% מכל תוספת הכנסה הפנויה, שיוצרת הפחתת מס ערך מוסף, ואילו שני העשירונים העניים זוכים רק ל-12.5% ממנה. אם שר האוצר מעוניין לשפר את מצבם של מעטי ההכנסה, לא הפחתת מע"מ היא הדרך. עדיף להנהיג, למשל, "מס הכנסה שלילי" שממנו ייהנו רק השכבות החלשות.

 

לא נכון ש"הורדת מע"מ חיונית מפני שעודפי ההכנסות ממיסים מתחילת השנה מגיעים ל-10 מיליארד שקלים, וצריך להחזיר חלק מהם לציבור". לפי רשות המסים באוצר, עודפי הגבייה של המסים (ההפרש בין מס מתוכנן למס בפועל) הסתכמו עד כה ב-5 מיליארדי שקלים. אין עודף בהכנסות ממס ערך מוסף; הן גדלו ריאלית רק ב-4%. את העודפים הגדולים מביאים לקופת האוצר המיסים הישירים, המוטלים על הכנסות מעבודה ומרווחים. הגבייה שלהם גדלה השנה ב-18%. אם האוצר רוצה להחזיר את העודפים הללו לציבור, לא הפחתת מע"מ היא הדרך. עדיף להשתמש בעודפי הגבייה של מסים ישירים להנהגת "מס הכנסה שלילי" או להקטנת מס על שכבות הביניים.

 

לא נכון ש"הורדת מע"מ תאיץ את הצמיחה"; היא רק מאיצה את הביקושים ואת הצריכה הפרטית, שלא זקוקים לעידוד נוסף. הפחתת

 מע"מ לא תעלה את שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה ולא תעניק שום דחיפה לאף אחד לצאת לעבודה. להשגת יעדים אלו, שבהם תלויה צמיחת המשק, עדיף להשתמש בכלי מדיניות כלכלית וחברתית אחרים: הכשרה מקצועית, השקעות במגזר החרדי והערבי, זיכוי מס לעובדים בשכר נמוך ועוד. באף כלכלה נורמלית לא מפחיתים מסים על צריכה בתקופה של צריכה גואה, ולא מעלים אותם בתקופה של מיתון.

 

לא נכון ש"הפחתת מע"מ מיידית דרושה לחיזוק המשק". הפחתה דווקא תפגע בכושר הצמיחה הבסיסי של הכלכלה הישראלית, משום שהיא מעודדת את הצריכה בהווה על פני חסכון והשקעה בעתיד. מערכת המס בארץ תעבור מקיצוניות לקיצוניות: המיסוי על צריכה פרטית ירד לשיעור הכי נמוך בקרב מדינות תעשייתיות, אבל המיסוי על החיסכון כבר קפץ ל-20%. האוצר אומר היום לאזרח: כדאי לך לצרוך, לא כדאי לך לחסוך. האם זו המדיניות הרצויה?

 

שר האוצר הירשזון אץ-רץ להוריד את המע"מ כבר עכשיו, מהיום להיום, לא מטעמים כלכליים או חברתיים, אלא מפני שהוא רוצה להפגין עשייה המייצרת כותרות. הוא משתמש בנימוקים שגויים ואף במיצגי-שווא. הבעיה האמיתית של הממשל הכלכלי בארץ היא תת-ביצוע של תקציבים חברתיים וכלכליים ותת-ביצוע של רפורמות מעודדות-צמיחה. לאלה אין מענה בקיצוץ הבהול במע"מ, שהוא צעד פופוליסטי יקר.

 

בעקבות תגובות הגולשים: המע"מ בעולם - הבהרה

 

עוד בבלוג של סבר פלוצקר: יצואניות הנפט מחזיקות אותנו בגרון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מפגין עשייה וכותרת: הירשזון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים