שתף קטע נבחר

ניצחון היסטורי למדינות התומכות בציד לוויתנים

לאחר הפסד בארבע הצבעות בסוף השבוע, הצליחה יפן לנצח בהצבעה ראשונה וגורלית בדיוני המועצה הבינלאומית ללווייתנים, שדנה בעתיד החרם על ציד מסחרי. החרם עדיין תקף אך שוחרי איכות סביבה חוששים שהיפנים ישתלטו על הנהגת המועצה ויצליחו לגייס עוד ועוד תומכות לעמדתם באמצעות "שוחד", עד לביטולו כליל

המאבק בין המדינות התומכות בציד לווייתנים מסחרי ואלו הנחושות לשמר את החרם הבינלאומי שמגן על היונקים הימיים מפני הכחדה רשם אתמול (א') נקודת מפנה היסטורית. לאחר שנים בהן היה למתנגדות הציד רוב דחוק במועצת הלווייתנים הבינלאומית (ICW) הצליחה יפן, שמובילה את המאבק בחרם, לגייס רוב של מדינות התומכות בעמדתה.

 

בכינוס השנתי של מועצת הלווייתנים, באי הקאריבי סנט קיטס, הצליחה יפן לנצח בהצבעה סביב אחד הסעיפים שעל סדר היום. נציגי יפן והמדינות התומכות בציד כגון איסלנד ונורבגיה קיבלו את התוצאות בתשואות. לעומתן, המדינות המתנגדות לציד לווייתנים הגדירו את הניצחון היפני "טרגדיה" משום שמדובר בפעם הראשונה בה רוב מקרב 70 נציגי המועצה תמך בהצעה הקוראת תיגר על החרם. פעילי איכות סביבה קיבלו את ההחלטה בסערת נפש, חלקם אפילו בכו.

 

הניצחון היפני היה סמלי במיוחד לאחר שבסוף השבוע נחלה יפן תבוסה כפולה, כשהפסידה בפער דחוק בשתי הצבעות על נושאים שונים בכינוס, חרף מאמציה הגדולים לגייס תומכות מקרב מדינות העולם השלישי. בשבת הפסידה יפן בשתי הצבעות נוספות.

 

לניצחון היפני הנוכחי אין השפעה מיידית על החרם והוא נותר על כנו; כדי לבטל את החרם, שכונן בשנת 1986, דרוש רוב של 75 אחוז מקרב נציגי המועצה. אולם שוחרי איכות הסביבה וזכויות בעלי החיים הביעו חשש שהניצחון היפני ישמש אותה ככלי פוליטי לנגח את החרם, לגייס עוד מדינות מאחוריה, להשתלט על סדר היום של המועצה ולשחוק את החרם עוד ועוד עד שיבוטל כליל. דובר המשלחת היפנית ביטא במדויק את החששות הללו כשאמר: "זהו ניצחון היסטור. זוהי הפעם הראשונה בה סופג החרם מכה משמעותית. זה רק עניין של זמן עד שהוא יבוטל".

 

יפן מנצלת פרצה

 

החרם על ציד מסחרי של לווייתנים נכנס לתוקף בשנת 1986. לעומת נורבגיה שמתעלמת באופן מופגן מהחרם וממשיכה בציד מסחרי של לווייתנים, יפן מקיימת את החרם באופן רשמי ואינה עוסקת בציד מסחרי, אלא רק בציד "למטרות מחקר". שוחרי איכות סביבה טוענים שהיפנים מנצלים את הפרצה הזו בחרם, ושההיבט המדעי של הציד אינו אלא תרמית.

 

היפנים לעומתם טוענים שהחרם מיושן ואינו רלוונטי, ושאוכלוסיית הלווייתנים במימי העולם התרבתה באופן שמאפשר לחזור ולצוד אותם במכסות מוגבלות. היפנים טוענים שהמועצה הבינלאומית, שהוקמה ב-1946 הפכה ברבות השנים לגוף העוסק רק בשימור לווייתנים ועליה לחזור למנדט המקורי שלה - של פיקוח על הציד. אשתקד הניב הציד בשלוש המדינות (יפן, איסלנד ונורבגיה) כ-2,000 לווייתנים מסוגים שונים. יפן הודיעה לאחרונה שתמשיך לקיים את החרם המסחרי, אך תגדיל את מכסות "הציד למטרות מחקר", ותצוד גם לווייתנים מסוג גבנון (HUMPBACK) חרף התנגדות גורמי איכות סביבה וארגונים בינלאומיים.

 

הניצחון היפני בא בצבעה שנסובה סביב תוקפו של החרם בן 20 השנה. היפנים טענו שהחרם היה מראשיתו "מוגבל בזמן" ושהוא "אינו נחוץ יותר". יפן והתומכות בעמדתה הצליחו לגייס 33 קולות בהצבעה לעומת 32 מתנגדות. בהצבעות הקודמות בכינוס, ביום שישי, הפסידה יפן פעמיים בפער קולות דחוק.

 

ארגוני איכות סביבה טוענים שיפן מגייסת את תמיכתן של מדינות במועצה באמצעים בלתי כשרים, בין היתר באמצעות לחץ כלכלי. הם טוענים שיפן מסייעת כלכלית לאותן מדינות איים עניות בקאריביים ובדרום האוקינוס השקט וסיוע זה נועד לקנות את קולותיהן במועצה. יפן דחתה את ההאשמות הללו בתוקף.

 

השנה נגע הדיון לראשונה גם בישראל, שצורפה למועצה אשתקד ושלחה לכינוס נציגה בכירה ממשרד החוץ, עו"ד אסתר אפרת מלינג. לפני הכינוס התנהלו בירושלים דיונים באשר לעמדה הישראלית. ההתלבטות הייתה האם לצדד במחנה שוחרי זכויות בעלי החיים ולסכן את היחסים הנרקמים עם יפן, או שמא לתמוך בהתרת הציד המסחרי, ולסכן את מעמדה של ישראל בארגונים סביבתיים ובקרב מדינות המתנגדות לציד.

 

באופן רשמי נמנעת ישראל מלחשוף את עמדתה אולם על פי מספר דיווחים, היא הצביעה עד כה נגד יפן. במשרד החוץ נמנעו מלספק פרטים על ההצבעות ואמרו רק ש"הקו המנחה את ישראל הוא לתמוך בנושאים הקשורים לשימור הסביבה".

 

רועי נחמיאס סייע בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציד לווייתנים בנורבגיה (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים