שתף קטע נבחר

אונ' חיפה: הסגל הזוטר מוחה על "העסקה נצלנית"

הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת חיפה, המהווה כ-75% מכלל העובדים האקדמיים, פותח בעיצומים בשיאה של תקופת הבחינות. הטענות נגד האוניברסיטה קשות: פיטור והעסקה מחדש של עמיתי הוראה מדי שמונה חודשים כדי להימנע מתשלום זכויות סוציאליות ופיצויי פיטורין, שכר מינימום לתלמידי תואר שני המועסקים בהוראה והפרת הבטחה לטפל "בבעית הקיץ" - חודשיים בשנה בהם סטודנטים המועסקים בהוראה לא מקבלים משכורות

בעיצומן של בחינות סוף הסמסטר יפתחו היום (א') מרצים ואנשי סגל החברים בארגון הסגל הזוטר באוניברסיטת חיפה בעיצומים שכוללים אי בדיקת תרגילים, אי בדיקת בחינות ועבודות והפסקה מוחלטת של העברת ציונים. עם זאת, חברי הארגון ימשיכו לקיים שעות קבלה, להיפגש עם סטודנטים, לסייע בכתיבת עבודות ולהיות נוכחים בבחינות.

 

לחברי הסגל טענות חמורות כלפי האוניברסיטה. לטענתם, ההנהלה פוגעת בתנאים של המסטרנטים (תלמידים לתואר שני) והדוקטורנטים (תלמידים לתואר שלישי) המועסקים בהוראה, מתנערת מהתחייבותה להסדיר את בעית הקיץ ואת הזכויות הסוציאליות והאקדמיות של עמיתי ההוראה, מפירה הסכמים ומפטרת עמיתי הוראה ותיקים ודוקטורנטים על פי "עקרון התחלופה" – העסקת סגל חדש ללא תנאים של ותק ופיטורי הותיקים כאשר אלה זכאים לזכויות סוציאליות או לחילופין פיטורים והעסקה מחדש לפני שלב הזכאות.  

 

יו"ר ארגון הסגל הזוטר, גונן הכהן, פנה בימים האחרונים לשרת החינוך שמכהנת גם כיושבת ראש המועצה להשכלה גבוהה, פרופ' יולי תמיר, וביקש ממנה לפתור את המשבר מול ההנהלה. הכהן אמר ל-ynet: "מתקיימת העסקה נצלנית של חברי ארגון – אי מתן משכורות בחודשי הקיץ, אי מתן תנאים סוציאליים, העסקה לפי שעות. הסיסמא של אוניברסיטת חיפה היא "אחריות חברתית". כנראה שלהעסיק אנשים בלי לשלם להם בתקופת העסקתם כך שאין להם אפילו כיסוי ביטוחי זה חלק מחזון זה. גם פיטורים עונתיים של עובדים כדי לחסוך פיצויי פיטורין המגיעים כחוק, מהווה מרכיב קריטי ב"אחריות החברתית" של האוניברסיטה".

 

הכהן סבור שהפגיעה בסטודנטים בשל העיצומים היא מחיר שיש לשלמו. "אנו מתנצלים על הפגיעה, גם אם מינימלית בסטודנטים. אבל גם הם מבינים שהעסקת המרצים בתנאים הגרועים האלה פוגעת גם בהם בסופו של דבר".

 

"מפטרים כל שמונה חודשים ומעסיקים מחדש"

 

ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת חיפה הוא עמותה רשומה שמאגדת כ-1500 עובדים אקדמיים באוניברסיטה, כ-75% מכלל העובדים האקדמיים במוסד. לעומת כחמש מאות חברי סגל אקדמי בכיר באוניברסיטת חיפה, ישנם כאלף מרצים המועסקים כמורים מן החוץ ומכונים "עמיתי הוראה". נוסף על אלף עובדים אלה, ישנם עוד 500 תלמידי מחקר לתאר שני ושלישי המועסקים בהוראה ובמחקר באוניברסיטה.

 

אחת הטענות כלפי העסקת המרצים ואנשי הסגל היא שהאוניברסיטה אימצה מדיניות המכונה "עקרון התחלופה" במסגרתה מפוטרים מדי פרק זמן מורים מן החוץ ותיקים כדי לפנות מקום לסגל אקדמי צעיר. כך, האוניברסיטה מחליפה עמיתי הוראה ותיקים, שמגיעים להם תנאים סוציאליים כמתבקש מפרק זמן עבודתם, בעמיתי הוראה צעירים.

 

לטענת הסגל האקדמי הזוטר האוניברסיטה מונעת גם מהמורים שלא מפוטרים להגיע לשלב בו הם זכאים לזכויות סוציאליות. מדי שמונה חודשים, טוענים בסגל, מפוטרים 1,000 עמיתי הוראה ומועסקים שוב לאחר ארבעה חודשים. בהעסקתם המחודשת הם לא מקבלים תנאים סוציאליים כלשהם. צורת העסקה זו נובעת מרצון האוניברסיטה לחסוך את פיצויי הפיטורין המגיעים לעובד ממקום עבודה לאחר 9 חודשים. בפועל, עמיתי הוראה מועסקים במחזוריות זו, בה הם לא מקבלים משכורת 4 חודשים בשנה, לאורך שנים ארוכות. בתקופה בה הם לא מקבלים משכורת, תקופת חופשת הקיץ באוניברסיטה, הם מגיעים למועדי ב' של בחינות ללא משכורת ואינם מבוטחים בביטוח לאומי למקרה של תאונת עבודה.  

 

לדברי הכהן, "עמיתי הוראה אינם סטודנטים והם מעבירים קורסים רבים מתכנית הלימודים. מספר עמיתי ההוראה באוניברסיטת חיפה כמעט כפול ממספר המרצים ה"בכירים" בתקן רגיל (שמקבלים 12 משכורות, תנאים סוציאליים וכו' - מ.ז)".

 

"חודשיים ללא משכורת - מדי שנה"

 

בנוסף לעמיתי ההוראה ישנם 400 עוזרי הוראה - תלמידים לתואר שני שעובדים כמתרגלים. הם מלמדים שש שעות בשבוע למשרה מלאה ואחראים למטלות הוראה נוספות כגון קיום שעות קבלה ובדיקת עבודות. הם מקבלים שכר הנושק למינימום, במשך עשרה חודשים בשנה ובחודשיים בהם הם מובטלים מעבודה הם אינם יכולים לקבל דמי אבטלה, משום שאינם מועסקים במשך שנה רצופה.

 

קבוצה נוספת הנפגעת, לטענת הסגל, מהנהלת האוניברסיטה היא זו של תלמידי המחקר המועסקים בהוראה - כ-60 תלמידים לתואר שלישי המלמדים 8 שעות בשבוע למשרה מלאה בשכר של כ-8,000 שקלים ברוטו, שכר נמוך מזה לו זוכה בעל תואר שני בשוק החופשי. מספר המועסקים בסטטוס זה נמוך מאוד בהשוואה לאוניברסיטאות אחרות, שמתגאות בהעסקה של תלמידי מחקר רבים בהוראה, שכן הם נתפסים כ"יקרים מדי".

 

גורמים באוניברסיטת חיפה מסרו בתגובה כי "האונ' רואה בחומרה את העיצומים שהוכרזו באופן מפתיע בעיצומו של משא ומתן שדוקא הושגה בו התקדמות. העיצומים פוגעים לא רק בסטודנטים הנמצאים בסוך שנת הלימודים שלהם, אלא גם במשא מתן עצמו שנועד למצוא דרך להתמודד עם הבעיות השונות של הסגל הזוטר". 

 

הנהלת האוניברסיטה, בתגובה רשמית, מסרה: "אנו דוחים את טענות ארגון הסגל הזוטר ורואים בחומרה את העיצומים שנקט. העיצומים פוגעים בעיקר בציבור הסטודנטים בסוף שנת הלימודים ועל מנת למנוע פגיעה זו תפנה היום האוניברסיטה לבית הדין לעבודה בבקשה להוציא צו שימנע את העיצומים. העיצומים מהווים הפרה של הסכם שנחתם לאחרונה בין האוניברסיטה לארגון הסגל הזוטר, שבו שופרו תנאי העסקתם של חברי הארגון תמורת התחייבות לשקט תעשייתי עד אוקטובר 2006. מאחר והאוניברסיטה כיבדה את כל התחייבויותיה בהסכם, לא הייתה שום סיבה להפר הסכם זה ולהכריז על העיצומים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי לוי
אונבירסיטת חיפה. מפירה הבטחות?
צילום: אבי לוי
צילום: חיים הורנשטיין
עמיתי ההוראה מפוטרים אחרי 8 חודשים
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים