שתף קטע נבחר

ניסיון להגביל הצעות החוק הפרטיות: "חבל על הנייר"

הכנסת הנוכחית כבר רשמה שיא חדש בהגשת הצעות חוק פרטיות: עד כה הוגשו כבר יותר מ-2,000, ורק חלק קטן מהן יזכה להפוך לחוק ממשי. בוועדת הכנסת תומכים בהגבלת מספר ההצעות שיוכל כל ח"כ להגיש. ח"כ שרוני (גמלאים): "חבל על הזמן, על הנייר ועל הכסף. ח"כ חייב להתמקד במספר הצעות חוק החשובות לו". במקביל מנסים לנסח בוועדה כללים שיחייבו נוכחות של ח"כים במליאה

חברי ועדת הכנסת התכנסו היום (ג') לראשונה כדי לבחון רפורמה שמטרתה לטפל בריבוי הצעות החוק הפרטיות או כפי שמכנים אותן בכנסת, "הצהרות חוק", וכן בבעיה הכואבת של מליאה ריקה מחברי כנסת.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ רוחמה אברהם (קדימה), תומכת באפשרות להגביל את מכסת הצעות החוק שיכול להגיש כל ח"כ. היא הציגה נתונים לפיהם בכנסת ה-14 הונחו 2,675 הצעות חוק פרטיות, מהן רק 138 עברו את שלוש הקריאות והתקבלו. בכנסת ה-15 עמד מספר ההצעות על 4,234. מתוכן התקבלו רק 235.

 

זרם הצעות החוק הפרטיות כבר מאיים לשבור שיא חדש בכנסת ה-17. לקראת סוף המושב הראשון הוגשו יותר מ-2,000 הצעות חוק, כשברור שרק חלק קטן מהן יעבור את שלוש הקריאות ויזכו להירשם בספר החוקים של מדינת ישראל.

 

ח"כ משה שרוני (גמלאים) טען בדיון בוועדת הכנסת שיש לקבוע מכסה של הצעות חוק שיכול כל ח"כ להגיש: "חבל על הזמן, על הנייר ועל הכסף. ח"כ חייב להתמקד במספר הצעות חוק החשובות לו".

 

ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) הסכים וטען שחייבים למצוא איזון ויש לצמצם את מספר ההצעות שכל ח"כ יכול להגיש. "הנתונים הסטטיסטים המתפרסמים בסוף כל מושב גורמים למרוץ מטורף של ח"כים אחרי הצעות חוק", הסביר.

 

מנגד טען ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד) כי אסור להגביל את חברי הכנסת מחשש כי תיפגע חסינותם של החכים כמחוקקים.

 

יו"ר הכנסת, דליה איציק, (קדימה) סיכמה את הנושא ואמרה כי כל שינוי שתקבל הוועדה חייב להתקבל בהסכמה רחבה של כל הסיעות.

 

נוכחות חובה לשליש מהסיעה

 

חברי ועדת הכנסת מעוניינים לשים קץ גם לתופעה בה בדיונים חשובים או כשמגיעים אישים רמי מעלה מרחבי העולם, נותרת מליאת הכנסת ריקה. ח"כ אברהם העלתה בדיון הצעה, לפיה תקנון הכנסת יקבע שכל סיעה תקיים תורנות פנימית ושליש מהח"כים של כל סיעה יחוייבו להופיע במליאה.

 

אך ח"כ דוד אזולאי מש"ס סיפר כי סיעתו ניסתה בעבר באופן עצמאי להפעיל את השיטה, אך ללא הצלחה.

 

בדיון התברר כי חברי הכנסת לא בטוחים ביכולתם לממש את ההצעה, ולמרות זאת החליטו כי במושב הבא שייפתח לאחר פגרת הכנסת תמומש ההחלטה וכל סיעה תהיה חייבת לשלוח שליש מנצגיה בכפייה לדיוני המליאה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
ח"כ רוחמה אברהם
צילום: חגי אהרון
צילום: גיל יוחנן
ח"כ משה שרוני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים