שתף קטע נבחר

שרי ה-G-8 מודאגים ממעצר ראשי החמאס

מבצע המעצרים הנרחב של ישראל בגדה, כבר מעורר דאגה בינלאומית. שרי החוץ של המדינות המתועשות (G-8) נועדו במוסקבה וקראו לישראל לשמור על איפוק. מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה שהמגעים הדיפלומטיים לשחרור החייל החטוף נמשכים, וכי גם הפלסטינים האחראים למעשה מעורבים במאמצים לשחרורו

שרי החוץ של שמונה המדינות המתועשות (G-8) קוראים לישראל לשמור על איפוק ומביעים דאגה ממעצרם של ראשי החמאס. בהודעה משותפת שפרסמו אחר הצהריים (יום ה') שרי החוץ של המדינות המתועשות שנועדו במוסקבה נאמר: "אנחנו קוראים לישראל לנקוט באיפוק מירבי במשבר הנוכחי. מעצרם של חברי ממשלה וחברי פרלמנט פלסטינים נבחרים מעורר דאגה".

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה שהמגעים הדיפלומטיים לשחרור החייל נמשכים, "עם איפוק ניתן יהיה להגיע לתקווה לפתרון של שלום". היא הוסיפה: "אני מאמינה כי בנוסף למאמצים של גורמים באזור, תיווכחו שהפלסטינים האחראים למעשה מעורבים אף הם במאמצים לשחרור החייל, וזוהי נקודה משמעותית מאוד".

 


שרי החוץ במוסקבה. חוששים מהידרדרות (צילום: רויטרס)

 

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר בתום הפגישה במוסקבה: "אנחנו קוראים לכל הצדדים לנקוט בכל הצעדים ההכרחיים להרגיע את המצב".  

 

השרים הביעו חשש מהידרדרות המצב הביטחוני באיזור, במיוחד נוכח המתקפה הצפויה על עזה בניסיון לשחרר את החייל החטוף גלעד שליט. כאמור, הם הביעו דאגה ממבצע המעצרים, במסגרתו נעצרו כ-60 בכירים פוליטיים ובהם שרי ממשלת החמאס, חברי פרלמנט, בכירי התנועה ופעיליה, במבצע בזק בכל אזור הגדה וירושלים. 

 

שר החוץ הצרפתי, פיליפ דוסט-בלאזי, גינה הבוקר את פעולת צה"ל ביהודה ושומרון, במהלכה נעצרו כ-60 בכירים פוליטים ובהם שרי ממשלת החמאס, חברי פרלמנט, בכירי התנועה ופעיליה.

 

"אנו מגנים כל מעצר של אישיות פוליטית", אמר שר החוץ הצרפתי. "אנו מתנגדים לכל סוג של אלימות, וכמובן שגם את זו שמתרחשת בתקופה האחרונה במזרח התיכון בין ישראל והפלסטינים. אין פתרון אחר מלבד הדיפלומטיה והשימוש באלימות הוא ודאי לא הפתרון לקונפליקט המתמשך".

 

גורמים מדיניים בירושלים הגיבו לדאגה של שרי המדינות המתועשות ואמרו: "הם נעצרו על פי פקודת המלחמה בטרור אשר נהוגה גם בארה"ב ובמדינות אירופה. מדובר בהליך פלילי. עד כה נמנעה ישראל מלעוצרם מכיוון שרצינו לתת סיכוי לאבו מאזן להיאבק בטרור. אולם האירועים האחרונים גרמו לשינוי העמדה הישראלית. הם נעצרו , הם ייחקרו, הם יועמדו בפני בית משפט בהליך פלילי רגיל", נמסר.

 

ממלא מקום ראש הממשלה, השר שמעון פרס, התראיין ברשת ה-CNN ונשאל לגבי הדאגה שהביעו שרי המדינות המתועשות בקשר לפעולת ישראל בעזה. פרס הסביר: "שחררו את החייל והסדר ישוב על כנו, המבצע יסתיים. אנו לא מתכוונים לכבוש מחדש את עזה אבל מישהו צריך להשיג שם חוק וסדר. ישנן קבוצות רבות שפועלות שם, שיורות לעבר ישראל ללא כל סיבה. אנו רוצים שהפלסטינים עצמם יקבלו שליטה. יצאנו מבחירתנו החופשית ושילמנו מחיר כבד בחיי אדם. שילמנו פיצויים לאנשינו וזה מעיד על כוונותינו שנותרו ללא שינוי". 

 

פרס נשאל אם כוונותיה של ישראל לארגן את ההנהגה הפלסטינית מחדש, נותרו מאחור, ולמעשה ישראל מעוניינת להחיל סדר כלשהו ברצועת עזה כעת. "יש שני מחנות בקרב הפלסטינים, אחד מונהג על ידי אבו מאזן. אנו אומרים מה שהוא אומר, הוא קורא לשחרור החייל, להשבת החוק והסדר. אנו מכבדים את התנהגותו ואנו תומכים בו. אבל אם הממשלה שם הופכת לממשלת טרור, שהופכת את חיי הפלסטינים לאומללים ואת חיינו לבלתי אפשריים, יורה מדי בוקר טילים על נשינו וילדינו, אנו נותרים ללא ברירה אחרת אלא לנקוט בפעולה. אבל אנו בטוחים שאבו מאזן יכול להיות אחראי על המצב ואנו מצפים לכך שישוב להיות אחראי על כל המנגנונים ברשות, כולל בעזה".

 

פרס הסביר כי חברי הקבינט נעצרו למרות שלא ישמשו קלף מיקוח, "משום שכוחות הטרור מנסים לסחוט את ישראל, והם צריכים להחליט אם הם ממשלה לגיטימית או שהם שייכים לארגון טרור. המעצר שלהם אינו שרירותי. הם יועמדו למשפט ויוכלו להגן על עצמם".


פורסם לראשונה 29/06/2006 15:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לברוב. להוריד את המתח
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
דוסט-בלאזי גינה
צילום: רויטרס
מומלצים