שתף קטע נבחר

סוגיית גינוי ישראל לא נידונה במועצת הביטחון

בתום דיון החירום של מועצת הביטחון לא עלתה לדיון בקשתן של מספר מדינות ערביות, בראשן אלג'יריה, לגנות את ישראל על פעולותיה בעזה בעקבות חטיפת החייל גלעד שליט. שגריר ארה"ב באו"ם קרא לשחרר את שליט מיד, וללא תנאים

למרות דיון חירום שכונס הלילה (שבת) במועצת הביטחון של האו"ם, לא נידונה לבסוף דרישת כמה ממדינות ערב לגנות את ישראל בגין פעולותיה ברצועה בעקבות חטיפתו של רב"ט גלעד שליט. במהלך הדיון נשמעו חילופי האשמות קשים בין סגן שגריר ישראל באו"ם, דני כרמון, לבין המשקיף הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור.

 

אלג'יריה, העומדת בראש הגוש הערבי במועצה, היא זו שביקשה לדון בהצעת הגינוי ביוזמתה של איראן ובתיאום עם המשלחת הפלסטינית לאו"ם. ההצעה ביקשה לגנות את ישראל על ההתקפות הנמשכות על רצועת עזה ועל שורת המעצרים ביהודה ובשומרון. המשקיף הפלסטיני מנסור, אמר כי ההצעה כוללת דרישה לשחרר את בכירי החמאס, בהם שרים וחברי פרלמנט, שישראל עצרה בימים האחרונים.

 

סגן השגריר כרמון, המחליף את השגריר דני גילרמן השוהה בימים אלה בישראל, דיבר על זכותה של ישראל להגנה עצמית וציין כי ההחלטה לפעול היא תגובה על חטיפתו של רב"ט גלעד שליט המוחזק בשבי הפלסטיני, שבאה לאחר שבועות ארוכים של איפוק מול ירי הקסאמים. 

 

לדבריו, "נוכחות צה"ל מוגבלת לאזור מצומצם מאוד בדרום הרצועה, ומטרתה היחידה היא למנוע את הברחתו של שליט אל מחוצה לה. המטרה אינה ענישה או תגמול".

 

באשר לסוגיית מעצר השרים וחברי הפלרמנט של החמאס, טיעונה המרכזי של ישראל הוא שהיא פעלה על פי פקודת הטרור הבינאלומית. על פי אותה פקודה, החמאס הוא ארגון לא חוקי. "ברגע שהחמאס נטל אחריות על האירוע בו נהרגו שני חיילים ישראלים ונחטף שלישי, בתוך תחומי הקו הירוק, הרי שכל חברי הארגון צריכים לתת את הדין", טענה ישראל הלילה במועצת הביטחון.

 

בולטון: לשחרר את החטוף ללא תנאי

 

שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון בולטון, קרא בדיון לשחרור מיידי וללא תנאים של החייל החטוף, ואמר כי זו הדרך הטובה ביותר להביא את המשבר לסיומו. אולם לדבריו, לצורך כינון שלום ארוך טווח בין ישראל לפלסטינים על סוריה ואיראן "להפסיק את תמיכתן בטרור ולגנות את פעולות החמאס - בהן גם חטיפתו של שליט". הוא הוסיף וקרא לנשיא סוריה, בשאר אסד, לעצור את ראש הלשכה המדינית של חמאס בדמשק, חאלד משעל, ולסגור את משרדי הארגון בארצו.

 

צרפת, לעומת זאת, קראה לישראל לשחרר את בכירי החמאס המוחזקים בישראל.  דובר משרד החוץ הצרפתי, ז'אן בטיסט מדה, אמר כי צרפת קוראת לשני הצדדים לפעול להרגעת המצב באזור, מחשש שהסלמה רק תחזק גורמים קיצוניים ברשות הפלסטינית - דבר שיפגע באינטרסים הישראלים. 

 

המשקיף הפלסטיני מנסור האשים את ישראל בניסיון לכבוש מחדש את רצועת עזה, ואמר כי פעולות צה"ל בהן הופצצו גשרים ותשתיות מים הותירו פלסטינים רבים ללא מזון ומים. "זהו פשע נגד האנושות שפוגע ב-1.3 מיליון פלסטינים. רצועת עזה נתנה תחת מצור. זהו טרור קולקטיבי".

 

לפני הדיון קיימה שרת החוץ, ציפי לבני, שיחה רביעית בתוך שלושה ימים עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. בעקבות השיחה הבהיר סגן דובר מחלקת המדינה, אדם ארלי, כי "כל צעד, כל הצבעה, כל מהלך חייב להכיר בבירור ובצורה שאינה משתמעת לשתי פנים בהיבט הטרוריסטי של מה שקורה כאן".

 

הוא סירב להתייחס למעצר שרי החמאס כאל חטיפה, ואמר כי "הדאגה הראשונה היא להביא לשחרור החייל". על הפעולה בעזה הבהיר ארלי כי "לישראל זכות להגן על עצמה והיא נקטה בפעולות ההכרחיות", ושב והפנה אצבע מאשימה לעבר סוריה באומרו כי "סוריה מסייעת לחמאס וזה צריך להסתיים. עכשיו מצרים אומרת את אותו הדבר וזה מוכיח על תמימות דעים בנושא".


פורסם לראשונה 30/06/2006 22:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון. "לא צפוי גינוי"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בולטון. "עדיין לא ברור"
צילום: רויטרס
מומלצים