שתף קטע נבחר

חוק ברית הזוגיות צפוי להידחות פעם נוספת

כמדי מושב-כנסת, מוגשת שוב לוועדת השרים הצעת החוק הקוראת לאפשר נישואים שלא רק דרך הרבנות. הוועדה צפויה לאשר את חוק השירות הלאומי לבנים

ועדת השרים לענייני חקיקה תתכנס בצהריים (א') לדיון בלמעלה מעשרים הצעות חוק ובין היתר היא צפויה לאשר את חוק שירות לאומי בהתנדבות וחוק האתיקה לשופטים. מנגד, צפויה הוועדה לדחות את הצעת חוק ביקורי תלמידים של חבר הכנסת יואל חסון ואת הצעת חוק ברית הזוגיות של ח"כ יורי שטרן.

 

קדימה, שהתחייבה במערכת הבחירות לאפשר נישואים שלא רק דרך הרבנות הראשית, צפויה לדחות את הצעת חוק ברית הזוגיות של יורי שטרן (ישראל ביתנו) בנוגע לכך, בשל ההסכמים הקואליציונים עליהם חתמה עם ש"ס. בישראל מתכוונים, אם אכן תידחה הצעת החוק, לתקוף את אולמרט על כך שהפר את הבטחותיו לבוחר.

 

"הנישואין בישראל הם דתיים בלבד", נאמר בהצעה שהגיש ח"כ שטרן. "ידוע שאין לכפות על אדם הליכים וטקסים דתיים בניגוד לאמונתו. רבים מאזרחי המדינה אינם יכולים או אינם רוצים להינשא בנישואים דתיים. החוק (המוצע) יוצר מסלול מקביל ושווה זכויות וחובות, באמצעותו יכולים אזרחי המדינה החפצים בכך להקים משפחה שלא באמצעות המסלול הדתי. דין ברית הזוגיות כדין הנישואין לכל דבר ועניין".

 

כאמור, הצעות חוק דומות בנוגע לנישואים שלא דרך הרבנות הונחו על שולחן הכנסת השש-עשרה על-ידי חבר הכנסת חיים אורון, על-ידי חברת הכנסת נעמי בלומנטל ועל-ידי חברת הכנסת אתי לבני. כולן נדחו וגם היום לא צפויה להשתנות התמונה. בממשלה אמרו כי הנושא זוכה לטיפול אולם לא באופן מרחיק לכת כפי שדורשת הצעת החוק.

 

חוק השירות הלאומי בהתנדבות שיוגש היום לוועדה מתייחס לתוכנית הניסיונית לשירות לאומי לבנים, אשר תסתיים ב-31 באוגוסט השנה. התכנית מיועדת לבנים שקיבלו פטור משירות בטחון או שלא נקראו לשירות והצעת החוק שצפויה להתקבל היום נועדה להחליף את התכנית הניסיונית בהסדר קבע.

 

חברי ועדת השרים יודעים שהזמן דוחק בהם, מאחר שמושב הקיץ של הכנסת יסתיים לפני פקיעת המועד של תכנית ההתנדבות הנוכחית ולפיכך, ללא חקיקה בהקדם האפשרי, לא יתאפשר שירות לאומי לבנים החל מה-1 בספטמבר. על פי הצעת החוק, יוכלו בנים לקחת חלק בשירות לאומי רק אם הם יוצאי צבא שקיבלו פטור מחובת שירות בטחון או שלא נקראו לשירות סדיר. החוק מבדיל אותם מבנות, היכולות להיכנס לשירות לאומי גם אם שירותן נדחה.

 

יש לציין כי לחוק תהיה השפעה ישירה על תקציב המדינה, שכן הבנים המשרתים בשירות לאומי זכאים לדמי כלכלה ודיור מהמדינה. התכנית הניסיונית תוקצבה בכ-2.5 מיליון שקלים לשנה וזאת לטובת 250 תקנים. בכנסת כבר מכינים מספר הסתייגיות להצעת החוק ובין היתר יש המבקשים להרחיבו ולקבוע כי יותר חרדים וערבים-ישראלים ייכללו בו.

 

כללי אתיקה לשופטים: הצעת החוק קובעת כי נשיא בית המשפט העליון, בהתייעצות עם שר המשפטים, יקבע כללי אתיקה שיחולו על שופטים ורשמים בבתי המשפט. כמו כן תוקם ועדת אתיקה שתכלול שופטים מכהנים ונציג נציבות תלונות על שופטים, אשר תפקידה יהיה לספק חוות דעת מוקדמת בענייני אתיקה.

 

בדברי ההסבר לחוק נאמר כי הוא נועד ליצור זיקה בין כללי האתיקה לבין הדין המשמעתי, זאת במטרה לשכלל את מנגנון הגשת הקובלנות על שופטים.

 

חוק ירושלים: על פי הצעת החוק של חבר הכנסת יואל חסון, יחוייבו מנהלי בתי הספר, במסגרת סל התרבות, לשלוח את התלמידים לפחות פעם אחת בשנת לימודים לביקור בעיר הבירה. "במסגרת סל תרבות יכול מנהל בית ספר להחליט לשלוח את תלמידיו לספארי ,למצפה רמון וכדומה", אמר ח"כ חסון. "לכן חשבתי כי ראוי לחייב את המנהלים לשלוח את תלמידהם לביקור בירושלים. עם זאת, לצערי שרת החינוך מתנגדת לכך בטענה כי מדובר בעניין פדגוגי שאסור להתערב בו דרך חקיקה. לאור התנגדותה אני שוקל את צעדיי ויתכן שאמשוך את החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב גלאי
שטרן. כרוניקה של דחיות
צילום: יואב גלאי
צילום: איי פי
ירושלים. לפחות פעם בשנה
צילום: איי פי
מומלצים